Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.02.2021 11:29:13

Změna investičního režimu a utopit se dá i v řece hluboké pár stop

Jak je to nyní s cenami a valuacemi amerického akciového trhu? Josh Wein z Hennessy Funds v odpovědi na tuto otázku na CNBC poukazoval na to, že výnosy amerických vládních obligací se nyní pohybují kolem 1 %. Poměr zisků a cen akcií (ziskový výnos) se pak nachází na úrovni přibližně 4,5 % a rozdíl tedy dosahuje asi 3,5 %. Což je podle investora podobné jako před rokem, kdy se teprve začalo hovořit o pandemii. „Jsem ohledně akcií velmi optimistický, ale utopit se můžete i v řece, která je jen pár stop hluboká,“ dodal k tomu Wein.

Podle investora spolu výše popsané výnosy obligací a ziskové výnosy akcií souvisí proto, že investoři vždy váží mezi koupí bezrizikového aktiva na straně jedné a rizikových akcií na straně druhé. To, že se spread mezi oběma výnosy drží na zhruba stejné úrovni, naznačuje, že valuace nejsou přehnané a jak bylo zmíněno, Wein zůstává ohledně dalšího vývoje na akciích optimistou. Svým příměrem k řece pár stop hluboké ale poukazoval na to, že některé akcie mohou být pastí.


Kolem titulů, jako je GameStop, se podle investora vytvořilo „kasinové prostředí“, trh jako celek ale ovlivňují jiné věci, včetně pandemie a vakcinace. „O GameStop je zábavné přemýšlet, přišlo to odnikud, obětí jsou hedge fondy,“ řekl Wein a zopakoval, že trhu se podobné epizody výrazněji nedotknou. „V časech, jako jsou tyto, je důležité dívat se na firmy, jako je Big Lots, a pochopit, že v nich je hodnota, silná rozvaha,“ dodal investor s tím, že „až se lidem vyčistí hlavy, budou si podobných akcií všímat více.“

Změna režimu

Tom Lee ze společnosti Fundstrat Global Advisors na CNBC připomněl, že celková kapitalizace amerického akciového trhu dosahuje asi 33 bilionů dolarů. Turbulence na akciích, jako je GameStop, se týká titulů s celkovou kapitalizací asi 50 miliard dolarů. Jde tedy o zlomek celého trhu, a to ukazuje, že v tomto segmentu trhu probíhá horečná aktivita a je pozorně sledován, ale v celkovém kontextu není tak významný. I přesto však Lee hovoří o „změně investičního režimu“.

Lee odhaduje, že v následujících deseti letech by na trh mohly dorazit biliony dolarů, které ale „nebudou předány hedge fondům“ či dalším investičním institucím, ale lidé si je budou spravovat sami. Z fundamentálního hlediska by tyto nové peníze mohly způsobit pokles rizikové prémie a tudíž růst valuací. Správci peněz ve finančních institucích přitom podle Leeho povětšinou pamatují pouze dobu, kdy retailoví investoři nehráli na trhu významnější roli a zároveň šlo o prostředí nízkých sazeb a rostoucího významu algoritmického obchodování. To se může měnit a tato změna by podle investora mohla být zdravá, protože retailoví investoři se mohou chovat opačně než finanční instituce a působit tak proticyklicky.

Zdroj: CNBC




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688