Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  25.01.2021 09:42:32

Moneta: PPF nabídla dobrovolný odkup za 80 Kč/akcii, plus jednání o převzetí Air Bank. Dlouhodobí akcionáři nemusí nijak spěchat s rozhodnutím


Moneta oznámila, že obdržela od PPF znění veřejného návrhu na odkoupení části akcií Monety („dobrovolný veřejný návrh“) za cenu 80 /akcii až do výše 20 % od jejích stávajících akcionářů (s právem PPF navýšit objem až na 29%) a dále návrh na zahájení jednání o parametrech akvizice Air Bank a dalších společností ze skupiny PPF poskytujících finanční služby v České a Slovenské republice. Navrhované spojení by bylo realizováno výměnou akcií, když by Moneta získala AirBank, česká a slovenský HomeCredit a bývalé Zonky výměnou za vydání 336,4 milionů nových akcií Monety do rukou PPF. Akcionáři Monety budou moci nabídku odkupu přijmout v období od 8. února 2021 do 26. února 2021.

Tato dobrovolná nabídka odkupu za cenu 19% nad pátečním závěrem (1,5x P/BV nebo 16x P/Ee) dnes pravděpodobně silně podpoří cenu akcie. Navrhovaná prémie bude pravděpodobně stačit k realizaci odkupu velké části z navrhovaných 20-29%, když lákavou bude zejména pro krátkodobé investory, kteří hledají příležitost na vystoupení z akcií Monety. Po případném úspěšném odkupu 20-29% a po realizaci spojení Monety s AirBank a HomeCredit CZ+SK za navrhovanou cenu (bude podmíněn souhlasem akcionářů na VH) by skupina PPF v nové entitě dosáhla podíl 52-59%. To by pravděpodobně vyvolalo další povinnou nabídku na převzetí ze strany PPF ostatním akcionářům Monety a to pravděpodobně za tzv. prémiovou cenu převzetí, tj. za cenu 80 na akcii. Krátkodobě se nabídka PPF na dobrovolný odkup jeví adekvátní, zatímco navrhovaná cena převzetí (pravděpodobně výrazně nad 2x účetní hodnotou přebíraných aktiv) je na první pohled poměrně vysoká. Vzhledem k vysoké pravděpodobnosti následné povinné nabídky odkupu v případě realizace převzetí nevidíme pro dlouhodobé akcionáře Monety důvod s případnou účastí v dobrovolném odkupu nijak spěchat.

Thomas Unger

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po   8:47  Co potřebujeme k tomu, aby americké akcie spadly? Jan Berka (Roklen24)
Po   8:23  Ekonomický týden v přehledu: FED, BOE a RBA v centru pozornosti Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688