Makroekonomika  |  10.12.2020 09:26:42

Ranní okénko - EU je blíže kompromisu s Maďarskem a Polskem

Dnešek odstartujeme údajem o tuzemské inflaci za listopad. Očekáváme, že inflace pokračovala v postupném zpomalování, konkrétně z říjnových 2,9 % na 2,8 % meziročně. Poslední šetření cen potravin indikuje mírnější zdražení oproti říjnu. Nicméně v meziročním srovnání by ceny potravin měly nadále působit ve směru snižování dynamiky inflace. Ceny pohonných hmot by měly zhruba stagnovat, i když výhledově očekáváme, že jejich meziroční pokles bude odeznívat. Jádrová inflace setrvala v posledních měsících zvýšená (okolo 3,7 % y/y), a byla tak tahounem růstu cen. Od listopadového vývoje neočekáváme její výraznější snížení. Citelnější pokles jádrové inflace předpokládáme až v příštím roce, kdy se projeví oslabená poptávka vlivem koronaviru a posilující koruna

V brzkých odpoledních hodinách se koná měnově politické zasedání ECB, na kterém by mělo být potvrzeno, že výhodné podmínky financování nás budou doprovázet po delší dobu. Předpokládáme, že dojde k prodloužení programu nákupu aktiv (PEPP) a výhodných úvěrových podmínek v rámci TLTRO minimálně do konce příštího roku. Snížení úrokových sazeb očekáváno není. Kromě měnověpolitických rozhodnutí ECB zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Naši vídeňští kolegové očekávají, že růst hrubého domácího produktu eurozóny pro letošní rok bude revidován směrem nahoru. Výhled pro rok 2021 by naopak měl být revidován k horšímu. Vzhledem k dosavadnímu vývoji spotřebitelské inflace v eurozóně lze dále očekávat, že předpokládaná trajektorie inflace bude snížena. 

V Bruselu začne dvoudenní summit Evropské rady. Předmětem jednání bude rozpočet EU na období 2020-2027 a také rozepře ohledně fondu obnovy EU. Maďarsko a Polsko na listopadovém jednání blokovaly přijetí rozpočtu, protože nesouhlasily s nařízením, které by podmiňovalo vyplácení peněz z evropských fondů dodržováním principů právního státu. Do zítřejšího jednání ovšem ambasadoři členských států nevstupují s prázdnou. Německo, které je v druhé polovině letošního roku v čele Rady EU, se včera se zástupci Polska a Maďarska propracovalo k předběžné dohodě, která ovšem ještě bude muset být odsouhlasena ostatními státy EU. Podle dohody by nadále platila podmíněnost vyplácení peněz z EU fondů dodržováním principů právního státu. Byl by ale vytvořen dodatek, který by dal Polsku a Maďarsku možnost nechat podmíněnost vyplácení prošetřit Soudním dvorem EU. To by Polsku a Maďarsku poskytlo prostor pro odkládání platnosti nařízení. Nalezení konsensu by podpořilo polský zlotý a maďarský forint, které v posledních dnech zaznamenaly podobný vývoj jako koruna.

Od politického dění nás odpoledne odpoutají ekonomická data z USA. Tamní inflace dle odhadů v listopadu setrvala nízko, konkrétně na meziročních 1,1 % oproti říjnovým 1,2 %. Dalším údajem bude počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Lze počítat s mírnějším nárůstem, jelikož se napříč státy USA rozrůstají protiepidemická vládní omezení.  

Pohled zpět:
Na finančních trzích včera převážila spíše pozitivní nálada. Trhy sledovaly pokračování jednání ohledně fiskálního balíčku v USA a také finišující vyjednávání obchodní dohody mezi EU a Velkou Británií. Vyjednávací týmy nyní mají do neděle čas na nalezení konsensu. Pozitivní sentiment napomohl české měně, která navázala na úterní zisky. Krátce otestovala hranici EUR/CZK 26,15 a den zakončila na EUR/CZK 26,30. Ostatní měny regionu, polský zlotý a maďarský forint, posílily zhruba dvakrát více.  

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
9:00 ČR Index spotřebitelských cen (listopad, y/y v %)  2,8 2,8 2,9
13:45 EUR ECB hlávní úrokový sazba (v %)  0 0 0
14:30 USA Index spotřebitelských cen (listopad, y/y v %)  - 1,1 1,2
14:30 USA Počet nových žád. o podp. v nezam. (listopad, v tis.)  - 725 712
Hospodářské výsledky: Adobe, Broadcom, Oracle, TUI 

Co bude:

ČT: ČR index spotřebitelských cen, EUR měnové zasedání ECB, EUR jednání Evropské rady, USA index spotřebitelských cen, USA týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.
PÁ: EUR Jednání Evropské rady, USA index cen průmyslových výrobců, USA index spotřebitelské důvěry University of Michigan 


Autor: David Vagenknecht, analytik
                   
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.10.2023Ranní okénko - Další cut v Polsku Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688