AKCENTA CZ (AKCENTA CZ)
Investice  |  07.12.2020 08:50:51

Vývoj na devizovém trhu ve 49. týdnu (30.11.-4.12.2020)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Domácí ekonomika ve 3. čtvrtletí po zpřesnění vzrostla o 6,9 % k/k, avšak poklesla o 5,0 % r/r
EZ - Spotřebitelské ceny v listopadu předběžně poklesly shodně o 0,3 % m/m i r/r
PL - Tamní centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,10 %
US - Index ISM v sektoru služeb v listopadu poklesl na 58,0 ze říjnových 61,2 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Index spotřebitelských cen (listopad)
DE - Index ekonomického sentimentu ZEW (prosinec)
EZ - Zasedání Evropské centrální banky
US - Index spotřebitelských cen (listopad)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruně se v tomto týdnu nedařilo a vůči euru oslabovala. Obchodování se přesunulo z pondělních 26,20 na 26,50 CZK/EUR zkraje pátečního odpoledne. I nadále platí, že listopadové posílení koruny hodnotíme jako neudržitelné a v horizontu 1–6 týdnů očekáváme další korekci koruny na slabší úrovně (26,50 – 26,80 CZK/EUR). Pravděpodobnost, že se kurz koruny vrátí zpět nad hladinu 27 CZK/EUR se však snižuje.
  • Prosincové zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) se blíží (17. prosince) a o slovo se tak začínají hlásit centrální bankéři. K měnové politice se vyjádřil viceguvernér M. Mora, podle kterého představuje silně expanzivní fiskální politika (předpokládané zrušení superhrubé mzdy) riziko pro rychlejší růst inflace v příštím roce. V podobném duchu se v minulém týdnu vyjádřil guvernér J. Rusnok. Podle nás je však zatím stále brzy přenastavit scénář pro příští rok a jako pravděpodobnější variantu i nadále vnímáme stabilitu sazeb.
  • Z makroekonomických statistik byl v tomto týdnu zveřejněn zpřesněný odhad HDP za 3. čtvrtletí letošního roku (+6,9 % k/k a -5,0 % r/r). K mezičtvrtletnímu oživení ekonomiky přispěla až na výjimky všechna odvětví domácího hospodářství. Za pozornost stojí především výrazné oživení v průmyslu (15,2 %) a v obchodu, pohostinství a dopravě (13,5 %). Právě tato odvětví byla na jaře velmi negativně zasažena vládními opatřeními. Zároveň je nutné zdůraznit, že v meziročním srovnání zůstává produkce ve 3. čtvrtletí ve všech odvětvích s výjimkou zemědělství, IT a veřejného sektoru hluboko pod úrovněmi z roku 2019. Z poptávkové strany došlo v mezikvartálním srovnání k prudkému nárůstu spotřeby domácností (5,0 %), který tak částečně kompenzoval výpadek spotřebitelské poptávky z jara. Velmi slušné výsledky vykázal zahraniční obchod, když domácí exportní podniky těžily ze silného oživení zahraniční poptávky. Na druhé straně došlo k mezičtvrtletnímu poklesu investic v podobě tvorby hrubého fixního kapitálu. Právě nastartování investiční aktivity je však nezbytnou podmínkou pro rychlé a udržitelné hospodářské oživení v příštím roce. Již nyní je jasné, že vývoj domácí ekonomiky bude letos mít tvar W a o výsledku HDP za celý letošní rok rozhodne hloubka hospodářského propadu ve 4. čtvrtletí. Vzhledem k tomu, že aktuální restriktivní vládní omezení nemají zdaleka tak negativní dopad na průmyslové podniky jako tomu bylo na jaře, tak i souhrnný pokles HDP nebude v závěru letošního roku tak extrémní jako tomu bylo ve 2. čtvrtletí.
  • Rozevírající nůžky mezi průmyslem a službami v listopadu potvrdil i solidní výsledek indexu PMI ve výrobě (53,9 bodu – nejsilnější hodnota za více jak dva roky). Ve 3. čtvrtletí se k růstu vrátily mzdy (+5,1 % r/r nominálně a +1,7 % r/r reálně). Během léta se situace v domácí ekonomice začala po specifických jarních měsících normalizovat, což se odrazilo i na mzdovém vývoji. Během léta významně poklesl počet zaměstnanců, kteří v tomto období pobíral částečnou náhradu mzdy či ošetřovné. Významnou roli sehrál program Antivirus. S ohledem na covidovou pandemii zůstává i mzdový vývoj do určité míry zkreslen státními programy, což bude ve zvýšené míře platit i pro 4. čtvrtletí. A to platí i o situaci na pracovním trhu v listopadu – podíl nezaměstnaných osob jen marginálně vzrostl na 3,8 %.


Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Koruna vůči euru v prvním prosincovém týdnu oslabila a obchodování se postupně vrátilo zpět nad hladinu 5,90 CZK/PLN. V širším okolí hladiny 5,90 by se koruna měla držet i v nadcházejícím týdnu.
  • Z makroekonomických statistik v Polsku stál v tomto týdnu za pozornost zpřesněný HDP za 3. čtvrtletí letošního roku (+7,9 % k/k a -1,5 % r/r). Tahounem silného ekonomického oživení byla ve 3. čtvrtletí především spotřeba domácností a zahraniční obchod, zatímco investice přispívaly negativně. Jedná se tedy o velmi podobný obrázek ekonomického oživení jako v případě ČR. Závěr letošního roku již v Polsku tak optimistický není a tamní ekonomika si kvůli Covidu projde opětovným mezikvartálním poklesem. Zatímco výhled na silné ekonomické oživení v roce 2021 se kvůli vakcínám vyjasňuje, tak samotný začátek příštího roku může být ještě ve znamení restriktivních opatření a utlumeného hospodářského vývoje. Z dalších statistik stál za pozornost listopadový odhad spotřebitelské inflace (zpomalení na 3,0 % r/r ze říjnových 3,1 % r/r). Inflace by měla zvolňovat i v dalších měsících. Index PMI ve výrobním sektoru v listopadu setrval na hodnotě 50,8 bodu. Indexy podnikatelských nálad, PMI nevyjímaje, potvrzují, že situace v průmyslu je zatím poměrně solidní a tento sektor není druhou vlnou pandemie zdaleka tak negativně zasažen jako služby.
  • Zasedání polské centrální banky (NBP) žádné významnější změny nepřineslo. Hlavní úroková sazba setrvává na 0,1 % a je velmi pravděpodobné, že se se sazbami nebude hýbat minimálně do konce příštího roku. NBP rovněž nadále pokračuje v programu nákupů vládních dluhopisů. NBP v zápisu ze zasedání bankovní rady uvedla, že tempo hospodářského oživení může být ohraničené kvůli nedostatečnému se přizpůsobení kurzu zlotého. Více k tomu NBP neuvedla, ale lze si to vyložit tak, že bankovní rada by si vzhledem k pandemii představovala pravděpobně o něco slabší kurz zlotého, než jsou jeho aktuální hodnoty. Tímto se tak vracíme o několik měsíců nazpět, kdy NBP rovněž zdůrazňovala, že silnější zlotý může částečně bránit rychlému návratu HDP na předkoronavirové úrovně.


Vývoj EUR/USD

  • Vývoj na hlavním měnovém páru v tomto týdnu charakterizovalo prudké posilování eura. V pondělí byla testována hranice 1,20 USD/EUR a euro následně výrazně posilovalo i v dalších dnech. Zkraje pátečního odpoledne se obchodovalo na úrovni 1,216 USD/EUR (nejsilnější hodnoty eura za více jak dva roky). Zároveň je nutné zdůraznit, že tyto řádky jsou psány před odpoledními statistikami z amerického trhu práce, které ještě na závěr týdne přinesou na trhy větší volatilitu.
  • Z technického pohledu zůstávají další zisky eura během prosince pravděpodobnější variantou a nelze vyloučit, že se do konce roku podíváme až k hladině 1,25 USD/EUR. Zde si dovolujeme upozornit, že prognóza na vývoj dolaru bude aktualizovaná v příštím týdnu po zasedání Evropské centrální banky (ECB). Kdy by mohlo dojít na eurodolaru ke korekci? Vnímáme dva možné faktory – (1) negativní výsledek jednání mezi EU a VB v případě tvrdého brexitu. Spíše však ohledně korekce sázíme až na (2) zasedání ECB v příštím týdnu ve čtvrtek. Hlubší korekce pod hladinu 1,20 USD/EUR je však podle nás nepravděpodobná.
  • Makroekonomické statistiky v tomto týdnu nijak nenadchly, pokud tedy hovoříme o předstihových ukazatelích PMI. Kompozitní PMI za eurozónu v listopadu poklesl na 45,3 ze říjnových 50,0 bodu a to především kvůli negativnímu vývoji v sektoru služeb. Výrazné zhoršení sentimentu však bylo očekávané. Spotřebitelská inflace v eurozóně zůstává i nadále v mínusu (v listopadu podle předběžného odhadu pokles spotřebitelských cen o 0,3 % r/r).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688