mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.12.2020 11:20:00

Pracovní vízum od 1.1.2021 v UK – obecné informace. Žádosti o vízum pro zájemce o práci ve Spojeném království (Brexit)

Od 1.1.2021 bude platit, že pokud již trvale nežijete ve Spojeném království nebo již nemáte zajištěná práva v rámci EU Settlement Scheme, budete jako občané EU muset splnit specifické požadavky, abyste mohli do Spojeného království nově přijít studovat nebo pracovat. V rámci bodového imigračního systému jsou udělovány body za specifické dovednosti, kvalifikaci, platové ohodnocení konkrétní pracovní pozice a pracovní místa v segmentech s nedostatkem pracovní síly. Pracovat ve Spojeném království bude umožněno pouze těm žadatelům, kteří nasbírají dostatečný počet bodů. Budete rovněž muset projít příslušnými kontrolami, mezi něž patří mimo jiné kontrola kriminální historie žadatele.

Žádosti o pracovní vízum pro zájemce o práci ve Spojeném království počínaje 1. lednem 2021 budou spuštěny na konci roku 2020.

Jakým způsobem se budou žádosti podávat?

První část žádosti se bude podávat online na gov.uk. Většině občanů EU následně postačí dokončit své žádosti online pomocí mobilní aplikace, a to včetně ověření totožnosti. K tomu bude zapotřebí biometrický pas a kompatibilní smartphone. Příslušná mobilní aplikace se nazývá UK Immigration ID check. Aplikace je zdarma a je kompatibilní s mobilními telefony s operačními systémy Android a s iPhony 7 či novějšími modely. Pokud nevlastníte kompatibilní telefon, můžete aplikaci použít z telefonu rodinného příslušníka nebo přítele. V mobilním telefonu ani v aplikaci samotné se po zavření aplikace neukládají žádné informace.

Pokud žadatelé nemají přístup k mobilní aplikaci nebo nevlastní biometrický cestovní pas, případně ověření totožnosti není pro daný typ vízové žádosti přístupný, budou se žadatelé pro dokončení žádosti muset dostavit osobně do vízového centra. Pokud v průběhu podávání žádosti na gov.uk budete vyzváni k osobní návštěvě vízového centra, budete zároveň informováni o celém procesu a rovněž o tom, jaké dokumenty bude nutné si s sebou přinést.

Jaké budou poplatky za podání žádosti o pracovní vízum?

Poplatek za žádost o pracovní vízum se liší v závislosti na typu pracovního víza. Více informací k poplatkům za žádosti o jednotlivé typy víz naleznete zde na straně 61

Pokud přicházíte do Spojeného království na více než šest měsíců, možná budete muset uhradit rovněž imigrační zdravotní příplatek (Immigration Healthcare Surcharge), který vám umožní přístup k britské národní zdravotní službě (National Health Service - NHS) podobným způsobem jako rezidentům Spojeného království.

Jak dlouho se bude žádost vyřizovat?

Lhůty pro vyřízení žádostí se liší v závislosti na typu žádosti. Lhůty pro vyřízení žádostí se v souvislosti se zvýšenou poptávkou mohou prodloužit. Více informací ke lhůtám pro vyřízení žádostí naleznete zde.

Je nutné nejprve podat žádost a následně vyčkat na informaci, zda vaše žádost byla vyřízena kladně. Teprve poté můžete odcestovat do Spojeného království. Při cestování do Spojeného království je nutné použít stejný cestovní dokument, se kterým jste prováděli žádost. Od 1. října 2021 již nebude možné použít k cestě do Spojeného království národní ID dokument. Od tohoto data již bude možné cestovat pouze na cestovní pas.

Jakým způsobem obdržíte své vízum neboli imigrační status, pokud dokončíte žádost pomocí mobilní aplikace?

Pokud jste žádost dokončili pomocí mobilní aplikace a vaše žádost byla rozhodnuta kladně, písemné oznámení o tomto rozhodnutí obdržíte e-mailem. Váš imigrační status obdržíte pouze v digitální podobě. Fyzické vízum nebo pobytovou kartu již neobdržíte. Informační e-mail rovněž bude obsahovat instrukce, jak se přihlásit do online služby View and Prove na gov.uk, kde si následně budete moci váš imigrační status včetně jeho podmínek kdykoliv zkontrolovat.

Pomocí služby View and Prove rovněž budete moci kdykoliv prokázat svá práva ve Spojeném království (například práva pracovat nebo studovat v zemi), a to tak, že poskytnete zaměstnavateli, univerzitě a ostatním institucím přístup k relevantním informacím ohledně vašeho imigračního statusu. Tato služba je jednoduchá a plně zabezpečená.

Jakým způsobem obdržíte své vízum neboli imigrační status, pokud dokončíte žádost prostřednictvím vízového centra?

Pokud dokončíte ověření vaší totožnosti ve vízovém centru a vaše žádost bude rozhodnuta kladně, obdržíte vízum prostřednictvím vízového štítku zvaného vignette, který bude vlepen do vašeho cestovního pasu. Po vašem příjezdu do Spojeného království následně obdržíte biometrickou pobytovou kartu. Tím vám bude umožněno využívat online služby na gov.uk, jako například dokazování vašeho práva pracovat ve Spojeném království.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688