Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  28.11.2020 11:05:09

Tržní střípky týdne aneb zbohatnutí o 21 miliard dolarů

Také v uplynulém zkráceném obchodním týdnu pokračovala Wall Street v pozitivním směrování. Index DJIA se dokonce vůbec poprvé v historii podíval nad hranici 30 tisíc bodů. Širší index S&P 500 i Nasdaq pak dokázaly uzavřít týden na nových historických maximech. Například pro Nasdaq to letos bylo již 45 posunutí rekordu! Daný tržní vývoj dále zamíchal s majetkem nejbohatších osob planety.

Tesla již šestkrát hodnotnější než Volkswagen

Další upgrady a především vidina očekávaného prosincového zařazení akcií Tesla (TSLA) do indexu S&P 500 posouvala tento týden každý den titul na nová historická maxima. Dokázal si v souhrnu nakonec připsat dalších téměř 20 %. V pátek již atakoval hranici 600 USD, nakonec zakončil na necelých 586 USD. Trh tak americkou automobilku a energetickou společnost v jednom ocenil již na zhruba 555 mld. USD (12,1 bil. ). V porovnání koncern Volkswagen, coby co do počtu největší světový producent automobilů, je trhem aktuálně oceněn na necelých 78 mld. EUR (cca 93 mld. USD). Ještě donedávna nejhodnotnější automobilku světa Toyota nyní trh oceňuje v přepočtu na necelých 230 mld. USD.

Jak jsme již informovali, vstup akcií Tesla (TSLA) do zmiňovaného indexu má přinést výrazné přesuny v portfoliích indexových fondů odhadované na 51 mld. USD. Teprve v následujících dnech tvůrce indexu oznámí, zda tak v návaznosti na přání velkých investorů dojde k zařazení akcií Tesla (TSLA) do indexu nezvykle ve dvou tranších, či rovnou 21. prosinci tradičně jednorázově.  

Elon Musk druhý nejbohatší člověk planety

Zmiňovaný kurzový vývoj akcií Tesla v týdnu nejvýrazněji ovlivnil nárůst majetku Elona Muska. Jeho zhruba pětinový podíl ve společnosti napomohl dle Bloomberg Billionaires Indexurůstu odhadovaného majetku Muska o dalších zhruba 21 mld. USD. Celkem tedy již na 142 mld. USD, což v aktuálním přepočtu překračuje 3,1 bil. .

Již v první polovině týdne se Musk v daném žebříčku agentury Bloomberg posunul na druhé místo, když překonal spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese. Musk navíc každopádně dále potvrdil pozici nejvýraznějšího „skokana“ roku. Na konci roku 2019 se totiž nacházel až ve čtvrté desítce nejbohatších osob. Letos však jeho odhadovaný majetek poskočil již o 115 mld. USD. V tomto ohledu mu může částečně konkurovat jen Jeff Bezos. Zakladateli Amazonu se v létě podařilo vůbec jako prvnímu v historii pokořit hranici 200 mld. USD majetku. Následný negativní kurzový vývoj právě především akcií Amazon mu však přinesl zchudnutí, nicméně i tak si letos zatím polepšil o 72,2 mld. USD.

Bloomberg Billionaires Index k 27. listopadu 2020 (TOP 10)

Zdroj: Bloomberg

Pro úplnost možno zmínit přehled nejbohatších osob dle konkurenčního žebříčku společnosti Forbes. První pozice, i co do hodnoty odhadovaného majetku, zůstává totožná. Druhou pozici však před Muskem stále drží Bernard Arnault coby vlastník skupiny LVHM, která se v říjnu přeci jen dohodla na převzetí šperkaře Tiffany. Nutno však podotknout, že Forbes ale hodnotí majetek celé rodiny Arnaultů, který tak v souhrnu oceňuje na téměř 142 mld. USD. Muskův majetek pak nyní Forbes odhaduje v porovnání s Bloombergem na skromnějších 132,1 mld. USD.

Závěrem doplňme, že Elon Musk první velké peníze vydělal prodejem platební společnosti PayPal. Kromě Tesly k jeho nejznámějším současným aktivitám patří společnosti SpaceX, Boring Company či Neuralink.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Pá 11:11  Analýza: Hypoteční trh v březnu 2024 Redakce (Bydlet.cz)
Pá   6:00  Na co si dát pozor při pojištění motorky? (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688