Tomáš Skolek (TomSkolek)
Investice  |  11.11.2020 10:12:27

Přes Aukro se v říjnu prodala kresba Jana Zrzavého i pamětní mince

V žebříčku 10 nejzajímavějších položek, které se za měsíc říjen prodaly přes tuzemský aukční portál Aukro, vedou předměty z kategorie Sběratelství. Ty se mezi desítkou nejžádanějšího zboží vyskytují hned pětkrát. Absolutnímu pořadí vévodí svatováclavský dukát z roku 1935, který se prodal za 650 tisíc korun. V říjnu se přes Aukro vydražily předměty z oblasti sběratelství a starožitnictví za téměř 140 miliónů korun. Velký zájem byl i o umění, například kresby Jana Zrzavého.

Zájem o sběratelské předměty není žádným překvapením, Češi k nim inklinují dlouhodobě a nic na tom nezměnila ani pandemie COVID-19. „Hodně lidí v posledních týdnech pracuje formou home office a mají více času i na své koníčky, díky kterým si zpříjemňují složité období,“ uvedl Pavel Krejčíř z Aukra

Zajímavostí z říjnových aukcí je prodej zbraně z „divokého Západu“. Winchestrovka z roku 1886 se prodala za více než 215 tisíc. Jejím hlavním kreditem byla kromě známé značky také zachovalost. Přes aukční síň Aukro se prodává i moderní umění. V říjnu šlo například o Pastel Tři bárky v Zálivu od Jana Zrzavého s prodejní cenou 181 200 . „Jan Zrzavý patří dlouhodobě k nejžádanějším českým malířům a určitě je pro sběratele zajímavé vědět, že jeho díla jsou k sehnání i jinde než na aukcích specializovaných společností,“ uvedl Krejčíř. K dalším zajímavým položkám vydraženým v průběhu října patří Socha Tanečnice od Jana Štursy, Pamětní medaile na dostavbu chrámu sv. Víta z roku 1929 nebo exilové vydání alba Karla Kryla Rakovina.

Velkou popularitu mají po loňském úmrtí Karla Gotta sběratelské kusy medailí, které Česká mincovna vydala v roce 2019 k příležitosti Mistrových 80. narozenin. „Narozeninová“ minisérie sestává z uncových stříbrných medailí Karel Gott – fenomén, Karel Gott – malíř a Karel Gott – zpěvák. Každá ze tří medailí vyšla v nákladu 1000 kusů, přičemž součástí každého je číslovaný certifikát pravosti. Prvních 600 kusů bylo navíc ručně číslováno přímo na hraně medaile. 

Do prodeje v říjnu Česká mincovna poskytla sběratelsky velmi cenné medaile s číslem 1, které se vydražily za 46 600 korun. Peníze jdou na dobrou věc, konkrétně na dokončení výcviku asistenčního pejska Majla. Ten je nejlepším parťákem devítileté autistické dívenky Emy a pomáhá i její mamince, která trpí srdeční arytmií, kvůli čemuž často omdlévá,“ dodává Pavel Krejčíř

Kandidáti do Top ten na listopad

V průběhu listopadu probíhá na ochranu ptáků kivi dražba vzácných sériových čísel populárních 0 EURO Souvenir bankovek s motivem Zoo a Zámek Zlín - Lešná. Ve spolupráci s největším soukromým muzeem Škodovek - veteránů pak proběhne aukce veterána Škoda Rapid. V neposlední řadě se pak budou pro charitativní sbírku dražit unikátní fotografie s vlastnoručními podpisy Luboše Xavera Veselého a jeho hostů pořízené v pořadu Xaver Live.

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688