Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.11.2020 14:43:33

Česko mezi tradicí a extrémem: vlastnictví realit versus mobilita

Orsetta Causa a Jacob Pichelmann popisují na blogu OECD výsledky své analýzy mobility a vlastnictví nemovitostí ve vyspělých zemích. Poukazují zejména na „silný negativní vztah mezi mírou vlastnictví nemovitostí na straně jedné a mobilitou na straně druhé“. Ekonomové tvrdí, že toto zjištění odpovídá závěrům předchozích analýz zabývajících se tímto tématem. Mobilita je přitom nízká zejména v zemích východní Evropy, podle ekonomů z historických důvodů. A také v zemích, jako je Itálie či Španělsko.

Celkově podle ekonomů platí, že nezáleží na tom, zda někdo vlastní nemovitost přímo nebo zda splácí hypotéku. V obou případech je pozorována mnohem nižší mobilita ve srovnání s těmi, kdo bydlí v pronajatých nemovitostech. Následující graf popisuje tento vztah na úrovni vybraných zemí. Na ose x leží míra vlastnictví nemovitostí, na ose y vidíme podíl lidí, kteří se během posledních pěti let stěhovali:

reality nemovitosti mobilita oecd

Česká republika patří podle grafu k zemím s absolutně nejnižší mobilitou, je na tom v tomto ohledu podobně jako Maďarsko, Řecko či Slovensko. Naše nízká mobilita vystupuje do popředí ještě více, pokud přihlédneme k míře vlastnictví nemovitostí. Nacházíme se totiž hluboko pod proloženou přímkou.

Ekonomové tvrdí, že čím flexibilnější je nabídka nemovitostí, o to větší je mobilita. Politika vlády by se tak měla zaměřit na snižování bariér na straně nabídky včetně procesu územního plánování. Nižší mobilita také souvisí s přísnější regulací nájmů, a to zejména u méně vzdělaných lidí s nižšími příjmy. Regulace by přitom měla reflektovat rovnováhu mezi zájmy těch, kteří nemovitosti pronajímají, a těch, kteří stojí na druhé straně trhu. To mimo jiné znamená, že by měla podporovat nabídku a zároveň vytvářet bezpečné prostředí pro nájemce.

Mobilitu také podle ekonomů poškozují vyšší transakční náklady spojené s nákupem a prodejem nemovitostí, a to včetně daní a poplatků. Platí to zejména u mladších domácností. Mobilitu naopak pozitivně ovlivňuje sociální podpora pro lidi s nejnižšími příjmy, kteří hledají nové zaměstnání. Opačně funguje „nadměrná ochrana pracovních míst“, a to opět u skupiny s nejnižšími příjmy a vzděláním.

Zdroj: Oecdecoscope


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688