ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.04.2024 17:07:00

Komise navrhuje usnadnit mobilitu mládeže mezi EU a Spojeným královstvím

Komise navrhuje mobilitu mládeže mezi EU a Spojeným královstvím

Komise dnes navrhla Radě, aby zahájila jednání se Spojeným královstvím o dohodě o usnadnění mobility mladých lidí. Taková dohoda by mladým občanům EU usnadnila studium, práci a život ve Spojeném království a občanům Spojeného království totéž v EU.

Vystoupení Spojeného království z Evropské unie vedlo ke snížení mobility mezi EU a Spojeným královstvím. Tato situace zvláště ovlivnila možnosti mladých lidí vyzkoušet si život na druhé straně Lamanšského průlivu a těžit z výměnných pobytů mládeže v oblasti kultury, vzdělávání, výzkumu a odborné přípravy.

Cílem návrhu je řešit inovativním způsobem hlavní překážky mobility mladých lidí, se kterými se dnes setkávají, a vytvořit pro ně možnosti snadněji a na delší dobu cestovat z EU do Spojeného království a naopak. Návrh stanoví podmínky, které by musely být splněny (věk, maximální délka pobytu, podmínky způsobilosti, pravidla pro ověřování jejich dodržování) s cílem umožnit mladým lidem mobilitu bez vázanosti na účel (tj. umožnit jim studium, školení nebo práci) nebo kvóty. Například podle zamýšlené dohody by občané EU i Spojeného království ve věku od 18 do 30 let mohli v cílové zemi pobývat až 4 roky.

Další kroky

Doporučení Komise bude nyní projednáno v Radě. Pokud by Rada souhlasila, byla by Komise zmocněna k zahájení jednání se Spojeným královstvím o mobilitě mládeže.

Souvislosti

Po vystoupení Spojeného království z EU se mobilita osob mezi EU a Spojeným královstvím řídí příslušnými vnitrostátními (imigračními) pravidly EU (a jejích členských států) a Spojeného království. To vedlo ke snížení počtu osob, které se mobility mezi EU a Spojeným královstvím účastnily. Návrh Komise týkající se dohody mezi EU a Spojeným královstvím o mobilitě mládeže by mohl být užitečně podpořen paralelní diskusí o možném přidružení Spojeného království k programu Erasmus+.

Další informace

Otázky a odpovědi

Mobilita mládeže

Doporučení Komise pro rozhodnutí Rady

Vztahy se Spojeným královstvím

Quote

Vystoupení Spojeného království z Evropské unie postihlo zejména mladé lidi v EU a ve Spojeném království, kteří by chtěli studovat, pracovat a žít v zahraničí. Dnes jsme učinili první krok směrem k ambiciózní, avšak realistické dohodě mezi EU a Spojeným královstvím, která by tuto otázku vyřešila. Naším cílem je obnovit lidské mosty mezi mladými Evropany na obou stranách Lamanšského průlivu.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-04-17

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688