Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.11.2020 10:01:56, aktualizováno 14.11.2020 09:01:12

ČEZ uzavřel partnerství s Rolls-Royce. Společně budou pracovat na rozvoji malých modulárních reaktorů.


Společnosti ČEZ a britská Rolls-Royce podepsaly dohodu o porozumění (Memorandum of Understanding) v oblasti malých modulárních reaktorů. Podobné dohody už česká energetická firma uzavřela i se společnostmi NuScale a GE Hitachi. Firmy budou sdílet technické poznatky a detailně posoudí možnost uplatnění těchto jaderných zařízení v České republice. Rolls-Royce patří ve vývoji malých modulárních reaktorů mezi světové lídry. Rovněž ČEZ se malým modulárním reaktorům řadu let intenzivně věnuje, a to především prostřednictvím své dceřiné firmy ÚJV Řež.

Relativně malé, snadněji přepravitelné a vysoce bezpečné energetické zdroje o výkonu desítek, maximálně nižších stovek megawattů. Tak vypadají malé modulární reaktory. Výhodou je jejich předpokládaná sériová výroba a montáž přímo ve výrobních závodech.  Zároveň je možné soustředit větší počet modulů v jedné lokalitě.

„Na nová řešení a technologie se orientujeme dlouhodobě. Malými modulárními reaktory se už zabýváme, především v ÚJV Řež. Do budoucna mohou být významnou alternativou, kterou nemůžeme opomíjet. Partnerství s Rolls Royce i dalšími světovými společnostmi je pro nás proto logické,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Přestože intenzivně pracujeme na novém jaderném bloku v Dukovanech, zapojujeme se do těchto projektů s ohledem na další rozvoj jaderné energetiky, jejíž pozice v energetickém mixu naší společnosti bude dál růst, vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Koncept UK SMR představuje standardní malý tlakovodní reaktor, s plánovanou dobou provozu  60 let a instalovaným výkonem 440 MWe. Doba výstavby celého zařízení by neměla přesáhnout pět let. Britská společnost projekt připravuje přímo s ohledem na potenciální partnery, kteří by se mohli podílet na dodávkách až 80% technologie.

Tom Samson, pověřený řízením britského konsorcia SMR, upřesňuje: „Jaderná energie je z našeho pohledu klíčovým prvkem při řešení změny klimatu a hospodářského oživení po celém světě. Cenová dostupnost a rychlost, s jakou dokážeme sestavit celou elektrárnu, ji bezpochyby učiní pro ČEZ velmi atraktivní volbou. Víme, že se orientuje na bezemisní zdroje energie. A těším se na rozvoj tohoto důležitého vztahu.“

Společnost ČEZ provozuje šest komerčních reaktorů v elektrárnách Dukovany a Temelín, které bezpečně a bezemisně produkují více než třetinu veškeré elektřiny v České republice.  Na základě smlouvy se státem prostřednictvím své dceřiné firmy Elektrárna Dukovany II aktuálně pracuje na stavbě nového bloku v lokalitě Dukovany.

Stávající bloky hodlá ČEZ provozovat po dobu šedesát let, výzkumem a vývojem v oblasti jaderné energetiky se zabývá především prostřednictvím své dceřiné firmy ÚJV Řež, respektive Centra výzkumu Řež. Majoritním vlastníkem je stát

 

Ing. Ladislav Kříž, manažer Útvaru komunikace, mluvčí Skupiny ČEZ

09.11. 13:52  dotaz (totimužebytjedno)
09.11. 12:09  Vyhozené peníze (Bejvoč)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688