Makroekonomika  |  05.11.2020 19:35:27

Nová prognóza ČNB

Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky šok nepřineslo, když rada rozhodla o zachování všech tří úrokových sazeb na stávající úrovni. Repo sazba tak zůstává na hodnotě 0,25 %, diskontní sazba na 0,05 a lombardní sazba na 1 %.

Rozhodnutí bankovní rady se tentokrát řadilo mezi ty široce předvídané. Po jarním svižném snížení sazeb o dva procentní body, čímž se ČNB snažila přispět svým dílem ke snazšímu post-pandemickému zotavení ekonomiky, se její role aktuálně jeví primárně jako stabilizační, spíše než aktivistická. Úrokové podmínky jsou nastaveny velkoryse, zmírněny byly i požadavky na schvalování hypotečních úvěrů či povinná proticyklická kapitálová rezerva bank. Inflace, hlavní cíl České národní banky, se sice nachází nad tolerančním pásmem, nicméně dostupné indicie naznačují její postupné snižování směrem ke dvouprocentnímu cíli na horizontu měnové politiky. Zářijový růst spotřebitelských cen (3,2 %) byl sice o něco slabší, než ČNB předpokládala, ovšem do značné míry k tomu došlo vlivem volatilních položek, jako jsou potraviny či pohonné hmoty. Naopak jádrová inflace, která je z pohledu měnové politiky přeci jen informativnější, odhad ČNB překonala. Nadcházející měsíce by pak měly vést k oslabování inflačních tlaků vlivem utlumené ekonomické aktivity v tuzemsku i v zahraničí.

Po vyhlášení výsledků měnověpolitického zasedání představil guvernér ČNB Jiří Rusnok i aktualizovanou verzi makroekonomické prognózy. Největších změn v ní doznal výhled na růst české ekonomiky, ve kterém ČNB zmírnila odhadovaný propad v letošním roce z původních 8,2 na 7,2 % (náš odhad činí 7,6 %). Podobně jako my, i centrální banka dále prodloužila očekávaný ekonomický útlum do první poloviny příštího roku a razantně tak snížila výhled na růst v roce 2021 z předchozích 3,5 na 1,7 % (náš odhad činí 1,0 %). S ČNB se tak shodujeme, pokud jde o poněkud skeptičtější náhled na rok 2021, kde jsme vzhledem k pokračující pandemii ještě mírně pesimističtější, hlavně pak pokud jde o první polovinu roku. Naopak větší naděje vkládáme do roku 2022. Pro něj odhaduje ČNB odražení namísto původních 4,0 nově o 4,2 %, my si pak slibujeme dokonce 6 %.

Menších změn doznal výhled centrální banky s ohledem na růst spotřebitelských cen. Nově čeká o něco svižnější pokles cenové dynamiky, která by se podle ní měla pod 3 procenta dostat již v posledním kvartále letošního roku a na přelomu let 2021/22 se posunout na dvouprocentní cíl. Zde se s pohledem bankéřů do značné míry ztotožňujeme. Nesdílíme naopak pohled nové prognózy ČNB na budoucí vývoj úrokových sazeb. Zatímco model centrální banky volá po zvyšování základní sazby již v průběhu roku 2021, my jej nepředpokládáme dříve nežli ve druhé polovině roku 2022. Na přímý dotaz v průběhu tiskové konference ovšem pan Rusnok nepřímo připustil, že modelový přístup v současné situaci nemusí zcela odpovídat ekonomické realitě, a že sazby skutečně mohou zůstat u podlahy déle. Zcela ve shodě pak nejsme ani s ohledem na predikci kurzu české měny. Ta by podle ČNB měla posilovat jen velice opatrně, zatímco my věříme, že s postupným uklidňováním epidemické situace se koruna bude svižně vracet směrem k EUR/CZK 26,00 a následně i k silnějším hodnotám.

 

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688