Juraj Cienik (Trivi)
Okénko pro podnikatele  |  05.11.2020 12:55:24

Jak na zaměstnanecké benefity od roku 2020

S kolegy bychom rádi pro vás otevřeli téma zaměstnaneckých benefitů, které jsou stále populárnější v moderně řízených firmách. A také mladší generace zaměstnanců stále více hodnotí rozsah nabídnutých benefitů při výběru svého zaměstnání. 

Určité pozice a jejich hodnota na trhu práce může nabízet podobné platové ohodnocení v konkrétních oborech, co tedy může rozhodovat při hledání kvalitního zaměstnance nemusí být jen nadstandardní hladina platu v daném odvětví, ale mohou rozhodovat dobře nastavené zaměstnanecké benefity.

Na co se zapomíná a často dochází k záměně, že plat je plat a benefity jsou benefity. Ty nemají s platem nic společného. Za odvedenou práci a loajální přístup k firmě může zaměstnavatel nabízet svým zaměstnancům různé výhody mimo klasickou mzdu.

Ale takováto výhoda – benefit, není odměnou za vykonanou práci, přestože souvisí s uzavřeným pracovně-právním vztahem. Jedná se o mimo mzdový benefit, který ovlivňuje atmosféru na pracovišti, mezilidské vztahy, ale i výkonnost celé firmy.

Mezi zaměstnanecké benefity patří např. nealkoholické nápoje na pracovišti hrazené zaměstnavatelem, nepeněžní plnění na osobní rozvoj zaměstnance, penzijní a životní pojištění hrazené zaměstnavatelem a dále pak možnost realizace benefitů pro zaměstnance prostřednictvím sociálního fondu. Ten se řídí vnitřním předpisem zaměstnavatele, který se opírá o vyhlášku MF č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb (dále jen „FKSP“). Tato vyhláška byla v letošním roce významně novelizována.

Sociální fond – jako část disponibilního zisku určeného pro sociální program zaměstnavatele, který vytváří zaměstnavatel v rámci rozhodnutí valné hromady či rozhodnutím jediného společníka.

Vnitřní předpis zaměstnavatele vymezuje využití sociálního fondu ať jako dočasné plnění např. poskytnutí bezúročné půjčky zaměstnanci nebo jako trvalé plnění.

 

Zde je pár konkrétních příkladů:

  • příspěvek na dovolenou, příspěvek na dětské tábory
  • vitaminové prostředky
  • dioptrické brýle, kontaktní čočky nebo speciální optické pomůcky
  • preventivní péči na úseku dentální hygieny a zubní prevenci poskytované dentální hygienistkou a preventivní, léčebnou a diagnostickou péči na úseku zubního lékařství včetně ortodontické péče
  • očkování proti infekčním onemocněním
  • na vybavení pro sportovní a zájmovou činnost, které je půjčováno zaměstnancům
  • na úhradu tištěných knih, včetně obrázkových knih pro děti, mimo knih, ve kterých reklama přesahuje 50 % plochy knihy
  • nově lze přispívat zaměstnanci na dopravu do a ze zaměstnání pravidelnou hromadnou dopravou osob, jde-li o pravidelnou hromadnou dopravu podle zákona upravujícího daň z přidané hodnoty

Přestože, sociální fond je vytvářen z rozdělení zisku, může daný příjem zaměstnance podléhat zdanění a odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Je proto na uvážení zaměstnavatele, zda a jaké benefity zaměstnancům poskytuje.

Od daně z příjmu a s tím související odvody na sociální a zdravotní pojištění jsou osvobozeny bezúplatná plnění.

 

Konkrétní příklady bezúplatných plnění:

  • příspěvek na dovolenou, příspěvek na dětské tábory max do částky 20.000 Kč/kal rok
  • vitaminové prostředky
  • dioptrické brýle, kontaktní čočky nebo speciální optické pomůcky
  • preventivní péči na úseku dentální hygieny a zubní prevenci poskytované dentální hygienistkou a preventivní, léčebnou a diagnostickou péči na úseku zubního lékařství včetně ortodontické péči
  • očkování proti infekčním onemocněním
  • na vybavení pro sportovní a zájmovou činnost, které je půjčováno zaměstnancům
  • na úhradu tištěných knih, včetně obrázkových knih pro děti, mimo knih, ve kterých reklama přesahuje 50 % plochy knihy

 

Nechcete se zabývat administrativou, zákony a sledovat, jak co dělat a jak správně postupovat? Nechte daňové poradenství a veškerou účetní agendu na nás.
Zkuste se podívat na Trivi online účetnictví.

Juraj Cienik, CEO Trivi, a.s.

Zapálený tahoun týmu pro rozvoj a inovace v oblasti IT a milovník čísel byl jasnou volbou pro start nové moderní účetní firmy na pozici hlavního leadera při vývoji a nastavování všech systému. Své zkušenosti sbíral v nadnárodních IT společnostech jako projektový manažer a v business developmentu. Vede tým seniorních účetních, daňových poradců a řídí celou společnost. Uvedené příspěvky jsou společnou prací odborného týmu.



Trivi, a.s. – online účetní firma

Je moderní online účetní firma s praktickým využitím aplikací pro správu účetní agendy pro malé a střední podnikatele. Zaměstnává více jak 50 profesionálních účetních a daňových poradců. Prostřednictvím originálních aplikací mohou klienti účetní firmy jednoduše spravovat svou agendu, komunikovat se svou přidělenou účetní a odesílat veškeré podklady online.

Více na https://www.trivi.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688