Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.11.2020 09:54:00

Změny týkající se zprávy o vztazích v novele ZOK

Klíčovou změnou prošel obsah zprávy o vztazích, v níž už se napříště nebudou uvádět informace, které podléhají ochraně nebo utajení podle jiných právních předpisů. Princip, že společnosti nemusejí ve veřejně přístupné zprávě o vztazích uvádět informace, jejichž poskytnutí společníkovi může statutární orgán kapitálové společnosti odmítnout, je v souladu s ustálenou judikaturou a novelou je nyní výslovně vtělen do zákona. V takové zprávě o vztazích, ve které v souladu s výše uvedeným některé informace chybí, musí být ovšem výslovně uvedeno, že se jedná o neúplnou zprávu, i důvod, proč se dané informace neuvádějí. Do kategorie informací, které podléhají ochraně nebo utajení podle jiných právních předpisů, pro tyto účely patří namátkou utajované informace podle zákona o utajovaných informacích, informace dle nařízení o zneužívání trhu („MAR“) či informace, které tvoří bankovní tajemství.

Jiný režim stanoví novela zákona o obchodních korporacích pro informace, které tvoří obchodní tajemství. Takové informace se ve zprávě o vztazích uvádějí v přiměřené míře zobecnění, která odpovídá účelu, pro který se zpráva o vztazích vyhotovuje, tj. popsat jednání a úkony ovládané osoby s ohledem na specifika její účasti v podnikatelském seskupení. Přiměřená míra zobecnění připouští například uvést počet a cenu prodaných či koupených výrobků ve sledovaném období jen rozmezím.

Novela zákona o obchodních korporacích dále vnáší světlo do v současnosti některými odborníky rozporované povinnosti ověřit zprávu o vztazích auditorem a staví najisto, že zpráva o vztazích podléhá povinnosti ověření auditorem tehdy, podléhá-li účetní závěrka ovládané osoby ověření auditorem a ovládaná osoba je tak povinna vyhotovovat výroční zprávu. Zpráva o vztazích je ověřována auditorem jako součást výroční zprávy. Auditor bude posuzovat, zda zpráva o vztazích není ve významném nesouladu s ostatními informacemi, které zjistil, nebo zda ve zprávě o vztazích nedošlo k významnému zkreslení určitých skutečností v kontextu jiných jim zjištěných skutečností. Ověření zprávy o vztazích bude součástí zprávy auditora o ověření účetní závěrky a jako takové bude uloženo do sbírky listin. Naproti tomu v případě, že ovládaná osoba nevyhotovuje výroční zprávu, novela stanoví, že zprávu o vztazích taková osoba založí do sbírky listin (samostatně) ve lhůtě pro uložení účetní závěrky sestavené za účetní období, za něž se zpráva o vztazích zpracovává.

Novelou se rovněž mění okruh osob, které mohou soudu pro účely přezkoumání zprávy o vztazích navrhnout jmenování znalce. Počínaje rokem 2021 k tomu bude vedle tzv. kvalifikovaných společníků legitimován i každý společník osobní společnosti a kvalifikovaný člen družstva podle § 639 odst. 3 zákona. V zájmu eliminace zneužití institutu přezkumu zprávy o vztazích se dále zpřísňují podmínky pro návrh na jmenování znalce. Společník, který má toto právo, ho může využít pouze tehdy, jsou-li k přezkumu zprávy o vztazích vážné důvody (které by měl doložit). Nestačí, že se dotčený společník domnívá, že zpráva o vztazích nebyla vypracována řádně. Pro využití tohoto práva a vyhovění mu soudem musí být dány pochybnosti o řádném zpracování zprávy, ať co do úplnosti, nebo co do pravdivosti v ní obsažených údajů, objektivní povahy. Znalecký posudek je nově jak doručován všem účastníkům řízení, tak zakládán do sbírky listin. Relativně přísným podmínkám pro podání návrhu na jmenování znalce pro přezkum zprávy o vztazích odpovídá i novelou vložené ustanovení, dle něhož má toto právo jakýkoliv společník ovládané osoby – vedle v zákoně dosud uvedených případů – i tehdy, obsahuje-li vyjádření auditora uvedené ve zprávě o vztazích jakékoliv výhrady týkající se ověření zprávy o vztazích.

Novela obsahuje rovněž několikerá zpřesnění týkající se seznámení se se zprávou o vztazích či jejího přezkumu a odstraňuje některé duplicity. Spolu s výslovnou úpravou některých nyní ne zcela jasných souvisejících povinností popsanou výše by tak měla přispět k právní jistotě a přehlednosti právního předpisu pro jeho adresáty.

Autor: Lucie Patková, advokátní koncipientka Kocián Šolc Balaštík, advokátní kancelář, s.r.o.

Dále na podobné téma
  • Změny v působnosti valné hromady kapitálových společností
  • Nová úprava zaměstnanecké participace
  • Změny při uplatnění práva na dorovnání vytěsněných menšinových akcionářů
  • Změny v uplatňování společnických práv na valných hromadách kapitálových společností
  • Kdo může být dle SDEU žalován o náhradu škody z porušení soutěžního práva
  • O nabytí podílu v dobré víře od nevlastníka
  • K výpočtu výše peněžitého vyrovnání z konkurenční doložky
  • K některým případům možné konkurence škody a bezdůvodného obohacení

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 19:00  🎙️ Nové Povídání o trzích je tu X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:55  Co očekávat od RBA? X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:31  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 2. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688