Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.10.2020 09:05:00

Rozbřesk: Česko ve vleku Německa hlásí rychlý “letní” růst, jde však o “staré” číslo

Dnešek je dalším dnem pravdy. Dozvídáme se, jak se ekonomice dařilo ve třetím kvartále. Jak moc se dokázala po jarním propadáku nadechnout a nabrat síly před druhou vlnou pandemie. Již včerejší čísla z USA ukázala rekordní nárůst ekonomiky o více než 7 % a dnešní ranní čísla z Německa potvrdila podobný, i když o něco slabší růst i v největší evropské ekonomice – v Německu. Celá eurozóna nicméně mohla v létě přidat také okolo 7 %. Česká jsou v souladu s našimi odhady o něco slabší - mezikvartální růst 6,2 %, meziroční pokles o 5,8 %.

To i kvůli tomu, že na jaře nezaznamenalo Česko tak hluboký ekonomický propad jako jih Evropy. Optikou trhů nicméně jde o stará čísla a většina pozornosti zůstane na aktuálně se rozjíždějící druhé vlně pandemie. Ta přinese na konci roku nový propad celé evropské ekonomiky a povede nakonec pravděpodobně i ke snížení růstu v roce 2021.

I proto se již včera ECB jednomyslně rozhodla, že v prosinci připraví pro ekonomiku nový stimul. Co od něj čekat? Christine Lagardeovou a její kolegy podle včerejšího vystoupení trápí zejména klesající úvěrová aktivita. Je tedy pravděpodobné, že v prosincovém balíku nebude chybět nový atraktivnější design programu TLTRO. Současně věříme, že bude chtít zrychlit kvůli druhé vlně i mimořádné pandemické kvantitativní uvolňování (PEPP) a kvůli klesající inflační prognóze bude asi nakonec štědřejší i klasické kvantitativní uvolňování (skrze APP, do kterého se nevejde například Řecko). Jednoduše řečeno, ECB bude skupovat ještě rychleji velice široké spektrum aktiv. Na druhou stranu nepočítáme s dalším poklesem sazeb, který by na současných úrovních mohl být kontraproduktivní.

To může být jedna z mála dobrých zpráv pro euro, které jinak zůstává pod tlakem druhé vlny pandemie a globální nejistoty před americkými volbami a ani vidina dalšího uvolňování měnových kohoutů mu není po chuti.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Relativně silný “letní” výkon české ekonomiky koruně příliš nepomůže. Pozornost je jednoznačně upřena na riziko “lockdownu” a globální nejistotu, která drží pod tlakem akcie a rozvíjející se měny. Česká měna proto pravděpodobně zůstane dál pod tlakem a může se pokoušet o posun nad 27,50 EUR/CZK.

Zahraniční forex
Eurodolar se včera sesunul pod 1,17, což bylo dáno především výsledkem zasedání ECB. Centrální banka sice politiku nezměnila, ale dala najevo, že její další uvolnění se chystá na prosinec. Kromě toho na druhé straně dolaru pomohl lepší než očekávaný výsledek amerického HDP.

Dnes je na řadě další dávka velmi důležitých dat jak v eurozóně (HDP za 3Q, říjnová inflace), tak v USA (říjnové spotřební výdaje), avšak je otázkou, zdali budou někoho zajímat. Máme pět dní před americkými volbami, druhou vlnu pandemie a globální akciové trhy nemohou najít dno. Za této situace se bude dolaru dále dařit.

Pod tlakem naopak zůstanou všechny zranitelné emerging market měny, ke kterým patří vedle TRY a rublu mimo jiné i forint a zlotý. Forint navíc včera nepodpořila MNB, která ponechala jednotýdenní depo sazbu beze změny. MNB zřejmě čeká na úroveň EUR/HUF 370.

Akcie
Americké akciové trhy zakončily včerejší obchodní den v kladných hodnotách. Index S&P 500 zpevnil o 1,2 % na 3310 bodů, když motorem růstu byly před zveřejněním svých výsledků zejména technologické tituly. To se týká Twitteru, jehož akcie zakončily o 8 % výše, ale i společností jako Facebook nebo Alphabet, které zakončily obchodování o 4,9 %, resp. 3 % výše. Dařilo se rovněž Netflixu, který přidal 3,7 %. Rostly tituly napříč sektory, když mezi energetickými společnostmi zamířily nákupní pokyny na Apache nebo Marathon Oil, jejichž akcie zpevnily o 5,1 %, resp. 4,8 %. Naopak o 7,5 % propadly akcie Ebay a o 5 % Ralph Lauren. Index Dow Jones dnes posílil o 0,5 %, S&P 500 o 1,2 % a Nasdaq o 1,6 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688