Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Letecká doprava  |  11.06.2021 06:11:06

Boeing přepsal historii letectví, jeho akcie však nyní spíše ve vleku možné velké zakázky

Americké námořnictvo a společnost Boeing poprvé v historii předvedly doplňování paliva ve vzduchu pomocí bezpilotního letounu. O vývoji tankovacího dronu se začalo více veřejně hovořit v roce 2018, první zkušební let samotného MQ-25 Stingray se pak uskutečnil v září 2019. Tento týden Boeing oznámil úspěšný tankovací let s verzí MQ-25™ T1.

Zdroj: Boeing

Během úvodní části letu letěl zkušební pilot letounu F/A-18 Super Hornet v těsné formaci za letounem MQ-25, aby zajistil výkonnost a stabilitu před doplněním paliva - manévr, který vyžadoval pouhých zhruba 6 metrů odstupu mezi oběma stroji. A to firmou v blíže nespecifikovaných „běžných“ rychlostech a výškách odpovídajících provozním podmínkám. Po bezpečném dokončení vyhodnocení bylo vysunuto závěsné lanko letounu MQ-25 a pilot letounu F/A-18 se přesunul k bezpilotnímu letounu, aby se "připojil" a přijal plánovanou dávku paliva.

"Tento tým profesionálů měl na úspěšném letu zásadní podíl," uvedl kontradmirál Brian Corey, který dohlíží na výkonnou kancelář programu pro bezpilotní letectvo a úderné zbraně. "V příštích několika letech budeme bok po boku se společností Boeing pracovat na zajištění této schopnosti, která výrazně posílí budoucí letadlové síly."

Zdroj: Boeing

Dle Boeingu bude MQ-25 T1 pokračovat v letových zkouškách před odesláním do Norfolku ve Virginii, kde bude koncem letošního roku podroben palubním zkouškám na palubě letadlové lodi amerického námořnictva.

Výrazná zakázka od United Airlines?

Akcie Boeing (BA) zahájily čtvrteční seanci solidně pozitivně, když se ocitly až nad hranicí 255 USD. Nicméně zisky postupně odevzdávaly a zakončily nakonec na 248,34 USD (+0,11 %). Prvotně reagovaly na neoficiální informaci agentury Bloomberg, že aerolinky United Airlines jednají o masivním nákupu letadel Boeing. Po již březnové objednávce 25 strojů 737 Max, zprávy hovořily o dalších více než 100 letounech. Později pak časopis AirFinance Journal informoval, že objednávka by mohla dokonce zahrnovat celkem až 250 letadel a to jak zmiňovaných 737 Max tak také širokotrupých letadel 787. Americký dopravce má navíc jednat i s konkurenčním evropským výrobcem Airbus, když se hovoří o nejméně 60 strojích A321XLR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688