Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.09.2020 06:37:09

MONETA: jeden z historicky TOP 5 akcionářů dále zredukoval pozici


Vzhledem k přetrvávajícím nejistotám nejen v domácí ekonomice se akcie bank obchodovaných na pražské burze nadále drží vlastně nedaleko svých letošních minim. Akcie MONETA Money Bank (dále jen MONETA) tak jistě nedělají příliš radosti dlouhodobým akcionářům, když se nyní obchodují např. zhruba 20 % pod cenou z primární emise z května 2016. Za více než 4 roky na trhu zatím ani banka nepřilákala aspoň desetinového natož třeba i strategického investora. Zkrátka akcionářská struktura banky zůstává nadále poměrně značně roztříštěná.

Singapur snížil podíl pod hranici 3 %

Singapurský státní fond GIC Private je akcionářem banky MONETA od primární emise. Během pár měsíců svůj podíl tehdy navýšil nad hranici 3 %, resp. v listopadu 2016 oznámil regulátorovi podíl na hlasovacích právech ve výši 3,89 %. Až do minulého týdne změnu neohlásil, což znamenalo, že se podíl po celou dobu musel pohybovat nadále nad hranicí 3 %, resp. nepřekročit další 5 % regulatorní hranici. Z veřejně dostupných zdrojů šlo v mezičase vysledovat, že na přelomu let 2018-2019 začal GIC Private pozici v bance ještě navyšovat a v polovině loňského roku dosáhla až 4,38 %. Singapur se tak jasně řadil mezi největší akcionáře banky.

Zejména jakoby start koronaviruAsii spustil loni v prosinci postupnou redukci podílu. Ke konci března již podíl GIC Private klesl pod 3,5 %. V květnu sice fond pozici zpět nevýrazně navýšil, následně ale pokračovaly prodeje a dle aktuálního čtvrtečního regulatorního oznámení, podíl Singapuru v bance MONETA klesl pod hranici 3 %, resp. na 2,98 %.  

Barclays zpět kvalifikovaným akcionářem

Britskou bankovní skupinu Barclays lze v posledních týdnech vyhodnotit jako nejaktivnějšího investora v bance MONETA. Jakoby si v tomto ohledu vzpomněla na svou v porovnání vlastně ještě výraznější aktivitu z jara a léta roku 2018, jak jsme tehdy také uváděli v článku Barclays snížila podíl v ČEZ i v bance MONETA. Od července 2018 nicméně Barclays nebyla dva roky kvalifikovaným akcionářem banky MONETA, když tehdy část akcií prodala, resp. podíl klesl pod regulatorní procentní hranici.

Až letos v polovině července se podíl skupiny Barclays dostal zpět nad regulatorní hranici, když reportovala podíl 1,08 %. Dokonce po pár dnech nahlásila navýšení podílu na 1,26 %. Po měsíci však Barclays podíl zredukovala na polovinu, resp. oznámila podíl 0,64 %. Neuběhl však ani týden a Barclays k 31. srpnu oznámila podíl dokonce 2,03 %. Část vlastní ve finančních instrumentech navázaných na akcie MONETA, přímo akcií banky nakoupila necelých 9 mil., resp. 1,75 %. Doplnit lze, že většina investice v bance MONETA je pod křídly dceřiné investiční společnosti Barclays Capital Securities.

Likvidita na akciích MONETA na pražské burze o prázdninách přitom doznala poklesu. Při pohledu na objemy obchodů v automatizovaném systému je tak nereálné, že by zmiňované transakce byla schopna Barclays učinit na otevřeném trhu. Muselo se tak jednat přinejmenším z  části o přímé obchody. Zajímavé je, že jiná společnost zatím vlastně tak výrazné změny na hlasovacích právech neoznámila.

Nevýrazné změny na účtech s více než procentem akcií

Pohled na každoměsíční přehled účtů s více než procentem akcií MONETA naznačuje právě v srpnu nízkou investorskou aktivitu. Počet účtů se meziměsíčně především rozrostl na sedmnáct o zmiňovanou Barclays. Jak je dále patrno níže z našeho srovnávacího přehledu, na většině účtů ke změně nedošlo. Lze jinak najít pár nevýrazných redukcí pozic. Naopak drobné navýšení pak, z předchozích historických minim, na stále největším účtu Chase Nominees, potažmo zároveň i na účtu mateřské J.P.Morgan. Po předchozí redukci částečně zpět pozici navýšil Kuvajt, resp. světově nejstarší státní fond Kuwait Invest Authority.

Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Kdo je v současnosti největším akcionářem banky MONETA, není zcela jasné. Žádný akcionář by neměl disponovat více než 5 % podílem na hlasovacích právech. Poměrně dlouho šlo jako hlavního akcionáře vyhodnotit světově největší investiční skupinu BlackRock. Může tomu být tak i nadále, nicméně BlackRock naposledy před rokem oznámila regulátorovi pokles pod hranici 5 %. Její podíl, který je evidentně umístěn na účtu nějakého správce, by se měl pohybovat v pásmu 3-5 %.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688