Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Státní rozpočet  |  01.09.2020 14:44:04

Státní rozpočet zachraňuje nižší výpadek příjmů i nižší výdaje (Komentář)

Státní rozpočet hospodařil v prvních osmi měsících tohoto roku s deficitem 230,3 mld. Kč. Oproti stejnému období minulého roku je výsledek horší o 214,9 mld. . Z pohledu srpnových i celoročních statistik se jedná o nejhlubší deficit v moderní historii země. Překonává tak i doposud nejhorší rok 2009, kdy státní rozpočet skončil s pasivem 192,4 mld. . V relativním vyjádření však nebyl prozatím schodek roku 2009 překonán (4,1 % vs. 4,5 % HDP). Oproti červenci však nárůst deficitu státního rozpočtu opět nabralo na tempu.

Celkové příjmy státního rozpočtu poklesly za prvních osm měsíců meziročně o 4,2 %. I nadále největší propad vykazují přímé daně v čele s DPPO (-21,7 %). Oproti plánu státního rozpočtu je ale výběr o několik miliard vyšší, za čímž stojí nižší využití odpuštění platby daňových záloh firmami a lepší makroekonomický vývoj. Naopak zklamáním je pro Ministerstvo financí i nadále výběr DPH, na kterém ztrácí již 12,1 mld. a je tak suverénně největší dírou ve stáním rozpočtu. Negativní zprávou je i nadále větší propad výběru pojistného na sociální zabezpečení (meziročně o 3,9 %), díky čemuž státní rozpočet doposud přišel o 7,5 mld. . Tyto výpadky ale kompenzují nedaňové příjmy zejména z Evropské unie a čerpání rozpočtových rezerv. Díky tomu tak ve výsledkustátní rozpočet o 10,8 mld. více, než Ministerstvo financí plánovalo. V následujících měsících však budou pravděpodobně tyto příjmy naopak nižší.

Celkové výdaje státního rozpočtu vzrostly za prvních osm měsíců meziročně o 17,7 %. Aktuální plán státního rozpočtu však v rovnoměrném rozložení počítal s o 92,3 mld. vyššími výdaji státu. Největší úspora je viditelná ve výdajích na obsluhu státního dluhu, na které se oproti plánu ušetřilo 16,2 mld. . Za tím stojí nižší výpůjční potřeba státu, vysoká poptávka investorů a obecně velmi dobré podmínky na finančních trzích. Zároveň stát ušetřil na platech státních zaměstnanců a ostatních běžných výdajích, které je obtížné blíže identifikovat. O necelých 20 mld. jsou nižší i investiční výdaje, než s čím počítal plán státního rozpočtu. Ty se však tradičně rozjíždějí postupně a v závěru roku tak lze očekávat jejich akceleraci.

I přes lepší než předpokládaný vývoj v posledních dvou měsících směřuje státní rozpočet k nejhoršímu výsledku v historii. Nicméně srpnová čísla potvrdila předchozí trend nižšího výpadku příjmů a i nižších výdajů státního rozpočtu, než s čím počítala vláda. I proto nepředpokládáme, že by státní rozpočet v následujících měsících směřoval k deficitu 500 mld. . Navíc podle nás vláda v průběhu roku nebude schopna proinvestovat všechny plánované výdaje a jejich realizace se tak pravděpodobně přesune do příštího roku. Prozatím i nadále počítáme s výsledným deficitem 400 mld. , ale poslední dva měsíce nás přesvědčují o tom, že by výsledek mohl být ještě o něco lepší.

Celkové veřejné finance by tento rok měly zakončit v deficitu 7,6 % HDP, což by znamenalo o 2,5 p.b. horší výsledek ve srovnání s doposud nejhorším rokem 2009. V roce příštím by pak měl deficit klesnout k 4,7 % HDP zejména z důvodu námi očekávaného oživení ekonomiky. Dluh veřejných financí letos významně vzroste z loňských 30,7 % na 37,8 % HDP. V příštích dvou letech se pak vyšplhá až na 40,9 % HDP a následně začne mírně klesat.
Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688