Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  06.11.2002 11:04:50

Vydrží Americe optimismus i po sazbách ?


Včerejší den opět znamenal další posílení pro americké akcie. Hlavní indexy zahájily obchodování sice nevýrazně kolem svých pondělních závěrečných hodnot, akciím však pomohl krátce po otevření zveřejněný Index ISM Services sledující klima v oblasti služeb. Jeho hodnota za říjen je sice nižší než v září (pokles z 53,9% na 53,1%), ale vyšší než očekávaná hodnota 52%.

V průběhu dne se v kladných hodnotách pohyboval především index Dow Jones, index Nasdaq byl, na rozdíl od předchozích dní, kdy hlavním tahounem byly technologie, v mínusu. Nasdaq táhly dolů polovodiče po zprávě od Applied Materials, že z důvodu nelepšící se poptávky propustí 11% svých zaměstnanců. Akcie AMATu v reakci poklesly o 3,89% a táhly dolů i ostatní firmy z oboru. Takže polovodičový Philadelphia index SOX ztrácel v průběhu dne až 6%. V závěru však začal posilovat a stáhl svou ztrátu na -2,60%, přičemž právě on stojí za posilováním indexu Nasdaq před zavřením.

Index Dow Jones táhly výše tituly jako Boeing (po oznámení, že je před uzavřením významného kontraktu), ExxonMobil (když zlevnila ropa), Proctor&Gamble a Johnson&Johnson.

V průběhu dne přišla také celá řada downgradů právě na zmiňovaný polovodičový sektor. Několik downgradů přišlo i na bankovní tituly. Slabí byli včera také prodejci elektroniky po oznámení Circuit City (13,24%), že očekává ve čtvrtém kvartále ztrátu proti původnímu očekávání zisku.

Přesto indexy dokázaly uzavřít v kladných hodnotách, hnány dosud nevysychajícím optimismem posledních dnů. Dow Jones skončil 1,24% v plusu, Nasdaq posílil o 0,33% na 1401 bod a S&P500 si připsalo 0,78% na 915 bodů.

Je však otázkou, co s trhy udělá dnešní rozhodnutí FOMC o úrokových sazbách a dlouho očekávané výsledky Cisco Systems, které mají přijít v poobchodní fázi. Trh je již naladěn na snížení sazeb o 25 bazických bodů a pravděpodobně je již plně zapracováno v dnešních cenách. Jiné rozhodnutí - nesnížení sazeb, nebo vyšší snížení sazeb by vyvolalo asi neklid - nesnížení z důvodu ne dost razantní reakce Fedu a vyšší snížení z obavy, že když Fed sáhl k tak radikálnímu kroku, je situace asi vážná.

Domnívám se tedy, že růst je pravděpodobně vyčerpán a v nejbližších dnech po oznámení rozhodnutí FOMC by mohlo dojít ke korekci. Snížené sazby se stanou realitou, bez nějakého okamžitého vlivu na zisky společností nebo důvěru spotřebitelů, a nebude již na co se dál "těšit".

Západoevropské indexy dnes dohánějí včerejší zisky amerických akcií. Na našem trhu je relativně klid a překvapivě druhým nejaktivnějším titulem (co se týče počtem obchodů ve SPADu) Unipetrol, poté, co včera ohlásil své konsolidované výsledky za prvních devět měsíců roku. Hospodaření skončilo ztrátou v důsledku slabých marží a povodňových škod. Důležitý bude ale postup v jeho privatizaci, o kterém by se mělo rozhodnout do 15. listopadu. Doposud je znám záměr privatizovat Unipetrol jako celek bez dodatečných podmínek na nové majitele. Z ostatních titulů je aktivnější pouze ČEZ, který mírně posiluje nad hranici 90 .

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688