Daniel Krupka (CryptoMood)
Okénko kryptoměny  |  24.08.2020 11:28:06

Kolik vydělávají kryptoměnové burzy?

 

Kryptoměnové burzy se staly doslova zlatým dolem, každým dnem totiž přináší svým majitelům ziskymilionech dolarů. Poslední vrchol ceny Bitcoinu, který se datuje ke konci roku 2017, způsobil prudký nárůst krátkodobých obchodů na kryptoměnových burzách. A od té doby se toto odvětví neskutečně posunulo a burzy dosahují zisků téměř pravidelně. Je jasné, že v některých obdobích se obchoduje více a v jiných méně, ale obecně se objemy zněkolikanásobily oproti rokům, které předcházeli zmiňovanému roku 2017.

V tomto článku se podíváme na fungování kryptoměnových burz a zjistíme, které z nich vydělávají nejvíce, odkud pochází a kdo je založil. Dokonce vám na konci článku poradíme, jak na to, pokud si chcete založit svoji vlastní kryptoměnovou burzu!

Jak tedy kryptoměnové burzy vydělávají peníze?


Existují čtyři základní způsoby, jak kryptoměnové burzy vydělávají peníze (pořadí je čistě náhodné):
1. Poplatky za vklady
2. Poplatky za výběry
3. Prodej kryptoměn
4. Nákup kryptoměn

Poplatky za vklady a výběry

Některé burzy si účtují za vklady a výběry nechutně vysoké poplatky, obvykle to však přímo souvisí s tím, jak pohodlné je jejich používání a pro koho jsou tyto burzy určeny. Například Coinbase si účtuje 1,49 % za nákup nebo prodej krypta (dokonce 3,99 % při využití kreditní karty), protože mají jednoduché uživatelské rozhraní a jsou určeny jako první nárazová vlna pro nováčky v kryptoměnovém prostoru. Ti si neuvědomují, že za tu stejnou službu mohou zaplatit např. na burze Binance jen 0,1 %!

Tradeři, kteří obchodují s velkými objemy kryptoměn, si mohou někdy u burzy vyjednat slevu. Tyto burzy si totiž moc dobře uvědomují, že mít na své burze tradera, který obchoduje s velkými objemy krypta, je pro ně velice výhodné. Proto mu neváhají danou slevu poskytnout. Často se totiž jedná o tzv. daytradery, kteří obchodují na denní bázi a trading je jejich zaměstnáním. A čím více kryptoměn se otočí na dané burze, tím více získá na poplatcích, a navíc takovýto velký trader zajistí burze větší likviditu než spousta menších hráčů.

Nákup a prodej kryptoměn

Podobně jako nabízí nevýhodné kurzy turistům směnárny na letištích, stejně tak to dělají některé burzy. A proč také ne, když se pro tuto směnu najde zákazník! Burzy vydělávají na každém obchodu a vyšším poplatkem realizují také většího zisku. Nic jiného v tom nehledejte, tyto burzy se zkrátka chovají racionálně a pouze využívají svého postavení na trhu. Vždy se sice najdou tradeři, kteří se snaží „vychytávat“ akční slevy na poplatky, nebo burzy s nižšími poplatky, někteří z nich jsou dokonce z tohoto důvodu zaregistrovaní na desítkách kryptoměnových burz a směnáren.

Pokud chce někdo tradovat Bitcoin, Ethereum a další známé kryptoměny, není zase tak těžké najít si burzu, kde nějaký ten poplatek ušetříte. Ale co když chcete obchodovat s altcoiny? Nové a nové kryptoměny vznikají doslova každý den a pro ty, kteří s nimi obchodují, existuje hodně prostoru pro zisky. To z toho důvodu, že ještě nejsou zalistované na většině tradičních burz a jejich kapitálová hodnota není v takovém rozsahu, jako u zaběhnutých mincí. Právě proto jsou takovou příležitostí pro trading, avšak buďte na pozoru, nalezení těch kvalitních není vždy snadné. Když se nová kryptoměna snaží dostat na kryptoměnové burzy, musí začít s nějakou menší burzou, na kterou je snadnější a levnější se dostat. Třeba na nějakou novou decentralizovanou burzu.

Kryptoměnové burzy mohou sice vydělávat při obchodování zaběhnutých mincí jako Ripple, Litecoin nebo Monero, ale jsou si vědomy také toho, že lidé touží po dobrodružství, vzrušení a emocích. Ty mohou dostat při tradingu nových trendy kryptoměn, které jsou schopné dělat zisky v desítkách, a dokonce i stovkách procent denně. Jistě, i s tomu odpovídajícím rizikem, ale to jde se ziskem ruku v ruce.

Některé kryptoměnové burzy objevily také možnost vydávat a obchodovat svoje vlastní tokeny, což je další možností, jak dosahovat zisku. Nejzářnějším příkladem je BNB, nativní token burzy Binance, který jim pomohl vydělat více než miliardu dolarů!

Pozor na výpadky

Určitě stojí za zmínku, že výpadky při údržbě serveru a časové prostoje jsou pro burzy obrovským problémem. Pokud jste obchodník a platforma, kterou používáte, se často vypíná z důvodů údržby a vy nemůžete obchodovat, asi brzy začnete přemýšlet o přechodu na jinou platformu. Pokud k tomuto výpadku navíc dojde během nějakého významného momentu, třeba při velkých pohybech kryptoměn, přechodech na mainnety atd., nefunkčnost obchodní platformy může být důvod k odchodu velkého počtu zákazníků. Více peněz na burze přináší více problémů, více obchodníků taktéž, stejně jako více dat. Burza se tomuto trendu musí postavit čelem a rozšiřovat svoje zázemí, infrastrukturu, zákaznickou podporu, rozvíjet své servery a služby. Zkrátka se zlepšovat a růst. Pokud se to podaří, určitě z toho burza vytěží další zisky. Pokud ne, má zaděláno na pořádné problémy.

Jak burzy vydělávají na zalistování nových mincí a market makingu?

V předchozích odstavcích jsme se zmínili o tom, jak burzy profitují na svých zákaznících. Ale nezapomínejme na to, že kryptoměnové burzy jsou zkrátka fungující a profitující byznys, který se nebojí využít každé příležitosti pro maximalizaci svého zisku. Tím spíš, pokud se kryptoměnové odvětví stále vyvíjí. Dvě další možnosti jsou pro kryptoměnové burzy následující: zalistování nových mincí a market making.

Začněme prvním bodem, kterým je zalistování nových mincí. Jak jsme již zmínili, kryptoměnová burza může získat nové zákazníky tak, že uvede nové, atraktivní, trendy altcoiny, které chtějí lidé obchodovat. Pokud má daná burza již dostatečnou úroveň kvality, bezpečnosti a reputace a zároveň nepouští na svoji burzu bezhlavě stovky nových pochybných mincí, má nakročeno k úspěchu. Vzhledem k současné situaci na trhu kryptoměn je také velice obtížné sehnat burzu, která by danou minci zalistovala zdarma. Existuje přímá úměra v tom, že čím renomovanější burza, tím vyšší poplatek za zalistování si účtuje. Známější burza však znamená pro danou kryptoměnu větší šanci, že její zalistování přitáhne hodně zájmu, a tedy i velkou poptávku po dané kryptoměně. Na těch nejvýznamnějších burzách může zalistování stát klidně i několik desítek tisíc dolarů, většinou placených v BTC. U kryptoměny s nějakou převratnou technologií je však možné, že si burza nechá zaplatit za zalistování přímo v dané kryptoměně, což se může nakonec burze ještě více vyplatit, pokud daná mince má velký potenciál růstu.

Tvůrce trhu neboli market maker je další ziskovou činností burz, která se však mírně odlišuje od běžného nákupu a prodeje kryptoměn, a proto stojí za stručné vysvětlení. Představte si, že máte kryptoměnovou burzu a chcete nabídnout na trh nový pár BTC/BOB (Bitcoin a Bolivijský boliviano). Nikdo jiný zatím tento pár na své burze nenabízí, a tak můžete otevřít tento trh pro obchodování a můžete ovládnout bolivijský trh. Pro pár BTC/BOB však budete muset zároveň nastavit automatizovaný obchodní systém na páry BTC/USD a USD/BOB, z čehož vám vyjde zdroj ceny pro BTC/BOB. Pokud se vám to podaří dotáhnout, může v Bolívii začít obchodování a vaše burza se v tomto regionu stane populární, pokud se bude pohybovat v mezích bolivijských zákonů.

Některé kryptoměnové burzy jsou průkopníky v otevírání trhu s kryptoměnami světu, prim v tomto hraje burza HitBTC, která nabízí 825 různých tržních párů. Binance je v tomto ohledu na třetím místě s 597 různými páry.

Kolik tedy vydělávají kryptoměnové burzy?

Konečně se dostáváme k otázce, kterou jsme si položili už na začátku tohoto článku. Podle dostupných informací z roku 2018 byla Binance nejvýdělečnější burzou s obratem 3,48 milionu dolarů denně! Nejlepších 20 burz v průměru dosáhlo obratu zhruba 1 milion dolarů za den, ale pouze šest nejlepších mohlo skutečně tvrdit, že vydělají více než milion dolarů denně. Těchto šest bylo: Binance, Upbit, Huobi, Bittrex, Bithumb a Okex.

Zjistili jsme, že burza Binance dosáhla více než 1 miliardu dolarů kumulativních zisků. Čínská Huobi, která tvrdí, že je čtvrtou největší kryptoměnovou burzou, zobchoduje denně přes 1 miliardu dolarů a tyto čísla stále rostou; jejich zisky nám nejsou známy, ale někteří tvrdí, že jsou ještě ziskovější než Binance.

Důležité je vědět, že existují stovky burz a některé z nich obchodují denně s aktivy v hodnotě miliard dolarů, což znamená, že pravidelně získávají tučné prostředky prostřednictvím svých poplatků z tradingu. Nikdo opravdu neví, kolik obchodů udělají, ale můžete si být jisti, že to nejsou nezanedbatelná čísla. Vlastnit kryptoburzu se zkrátka vyplatí.

V kterých lokalitách najdeme nejvýznamnější světové burzy?

Japonsko, Čína, Jižní Korea, Singapur a Malta (díky Binance) právě teď dominují kryptoměnovým burzám a více než polovina světových obchodůkryptoměnami prochází asijskými burzami! Ale zvýšená kontrola a bezpečnostní opatření burz na asijských trzích nutí některé z nich přemýšlet o možném přesunu do legislativně otevřenějších zemí jako jsou Malta nebo Estonsko. Spousta burz je také registrována na Seychelách kvůli svému známému statutu daňového ráje a vstřícnosti vůči kryptoměnám.

 

Jak si založit vlastní kryptoměnovou burzou?

Pokud jste po přečtení tohoto článku zatoužili přidat pár nul k zůstatku vašeho bankovního konta, možná byste měli zvážit zahájení vlastní kryptoměnové burzy. Nebude to snadné, ale ani nemožné.

Lze toho dosáhnout v pouhých deseti krocích:
1. Sežeňte si tým právníků, kteří vám pomohou s dodržováním správných licenčních požadavků a legislativy
2. Získejte finanční prostředky od investorů nebo použijte vlastní kapitál, pokud chcete mít nad burzou maximální kontrolu
3. Najděte si zkušené programátory, kteří vám udělají vaši burzu na míru
4. Navazujte partnerství a spojení s již zaběhnutými burzami
5. Najděte si zpracovatele plateb pro transakce na vaší burze
6. Zajistěte, aby vaše burza byla bezpečná a spolehlivá
7. Projděte si betatestováním a objevte potenciální chyby a slabá místa
8. Začněte propagovat svou platformu potenciálním uživatelům
9. Vybudujte tým zákaznických služeb a správy účtů
10. Spolupracujte se svými právníky na běžících problémech

Při tom všem je důležité vzít v úvahu to, že na cestě ke spuštění vaší burzy existuje mnoho právních důsledků a mezinárodní jurisdikcí, které vstoupí do hry na základě toho, kde je vaše burza založena, kde jsou její uživatelé, s kterými měnami se obchoduje a tak dále. Tyto právní překážky však lze jednoznačně překonat soudě podle počtu kryptoměnových burz na scéně, takže se tím nenechte odradit!

Daniel Krupka

Vášnivý spisovatel, muzikant a fitness fanatik s posedlostí pro kryptoměny. Jeho hlavní role je manager marketingu a hostitel podcastu pro CryptoMood, což je český start-up, který poskytuje a vyvíjí nástroje pro analýzu sentimentu pro kryptoměnové tradery. Téměř 2 roky obchoduje s kryptoměnami a také přispívá k řadě projektů uvnitř i z venku kryptoměnové komunity včetně The Coin Bureau, Breave News, Uberportal.tv.


CryptoMood

CryptoMood je start-up, který poskytuje sadu nástrojů analýzy sentimentu poháněné AI pro efektivnější traderovo rozhodování a dodává signály krypto-sentimentu v reálném čase. Využívá více než 50 000 zdrojů k porovnání názorů ve zprávách a v sociálních mediích o více než 3000 kryptoměn, přičemž vytváří odpovídající indikátory sentimentu, které zvyšují obchodování s kryptoměnami. Produkty CryptoMood zahrnují mobilní aplikaci, deskop terminal a API.

Více na https://cryptomood.com/ .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688