Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.08.2020 06:23:24

Natixis: Ekonomický útlum jako nástroj dosažení klimatických cílů?

Francouzská investiční banka Natixis tvrdí, že se stále více hovoří o snižování emisí oxidu uhličitého snížením ekonomického růstu ve vyspělých zemích. Natixis si ale klade otázku, zda takové úvahy mají skutečný smysl.

Ekonomové banky tvrdí, že i kdyby vyspělé země přestaly zvyšovat svou ekonomickou aktivitu a jejich ekonomika by se zmenšovala, stále tu jsou rozvíjející se země. A ty mají velmi silnou potřebu dále růst, což je patrné například z toho, jak se Čína různými stimulačními programy snaží podporovat svou ekonomiku. Natixis k tomu dodává, že právě rozvíjející se ekonomiky generují přibližně 70 % současných emisí oxidu uhličitého a z hlediska růstu emisí hrají naprosto dominantní roli.

V prvním z následujících dvou grafů Natixis ukazuje vývoj emisí, reálného produktu a jejich poměru od konce devadesátých let. Poměr obou se snižuje s tím, že zatímco produkt roste, objem emisí klesá. Ve vyspělých zemích tedy nedochází k poklesu emisí z důvodu ekonomického útlumu, ale kvůli zaváděným emisním standardům a technologickému pokroku.

U rozvíjejících se zemí (druhý graf) je situace rozdílná v tom smyslu, že emise i ekonomická aktivita rostou, emise ovšem pomaleji, a tak i zde dochází k poklesu poměru emisí k produktu. Natixis dodává, že elasticita emisí k HDP leží u rozvíjejících se zemí na hodnotě 0,4, u zemí OECD na úrovni 1,23 a v celém světě na hodnotě 0,81.



Natixis pokračuje s tím, že potenciální růst vyspělých ekonomik se nyní pohybuje kolem 1,3 %. I kdyby vyspělé země začaly přesto klesat o 1 % ročně, na základě výše popsané závislosti by to přineslo snížení globálních emisí o 0,8 % ročně. Emise přitom nyní rostou asi o 1 % ročně a na splnění mezinárodních klimatických závazků a cílů by musely klesat o 4 – 5 % ročně.

Natixis tak dochází k závěru, že rozhodující je to, jak se zachovají rozvíjející se země a jak velká bude jejich touha po dalším růstu. S tím, že je pochopitelné, že tyto země chtějí uzavřít velkou mezeru v příjmech, která existuje mezi nimi a zeměmi OECD.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688