Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2020 08:59:20

Víkendář: Poučení z budoucnosti

Už před pandemií probíhaly rychlé technologické změny, rostla politická nestabilita a celková nejistota. Píše to Harvard Business Review s tím, že řada firem už na počátku roku 2020 čelila takové nejistotě, že omezovala investice do inovací a místo toho se zaměřovala na zvyšování efektivity. Jinak řečeno, tyto společnosti „dávaly přednost současnosti před budoucností“. A nyní se tato „tyranie současnosti“ ještě prohloubila.

HBR zmiňuje, že ve snaze o vypořádání se s nejistotou se nejčastěji používá práce s různými scénáři. Tyto scénáře se tvoří na základě odhadu klíčových faktorů ovlivňujících další vývoj a pak predikce jejich možného vývoje. Tento přístup používá mnoho společností a HBR v této souvislosti připomíná rozdíl mezi rizikem a nejistotou tak, jak jej chápal ekonom Frank Knight: Zatímco u rizika je možné pracovat s pravděpodobnostmi různých scénářů, u nejistoty ne. Zde totiž nemáme k dispozici nic, čeho se při odhadech pravděpodobnosti chytit. A ani nemusíme být schopni odhadnout všechny možné situace, které mohou nastat.

Knight tvrdil, že manažeři s dobrým úsudkem jsou schopni nastavit kurz i bez toho, že se nemají čeho chytit. Ekonom ale neměl představu o tom, odkud se tento úsudek bere. V této souvislosti tak hovořil o záhadě. Pokud bychom předpokládali, že tento úsudek stojí na zkušenostech, pak uvedený pohled neodpovídá tomu, že nejisté situace jsou z definice situace nové, které není k čemu vztáhnout, a tudíž by zde zkušenosti neměly hrát velkou roli.

HBR následně píše o matematikovi Hermanu Kahnovi, který po druhé světové válce pomáhal nastavit obrannou strategii Spojených států. Pochopil, že jaderné zbraně v rukou této země a Sovětského svazu vytvářejí úplně novou situaci s ohromnou nejistotou. Jeho práci a myšlenky pak v době ropné krize použila společnost Shell, která pracovala s řadou scénářů a podle HBR byla díky tomuto přístupu schopná z krize vyjít lépe než její konkurence.

HBR pokračuje s tím, že většina z nás uvažuje o času lineárně, ale vytváření scénářů by mělo stát na nelineárním základě. Mělo by začít se současnými trendy a pak se vzdálenější budoucností, kterou by tyto trendy mohly tvořit. Následně by měly přijít detailnější úvahy o tom, co se bude dít v mezičase. Na základě toho všeho by měla být nastavena strategie. „V tomto modelu uvažování se neustále točíme dokola a prohlubujeme zpětnou vazbu mezi současností a budoucností,“ píše HBR.

Takový způsob uvažování sebou nese pochopení toho, že na budoucnost je nutno reagovat již nyní. A tvorba scénářů by se měla držet základních pravidel: Za prvé, měli by se na ní podílet všichni relevantní lidé, kteří budou nutně přicházet z různých částí firmy. Za druhé, jsou identifikovány hlavní faktory, které budou tvořit budoucnost. Za třetí, jsou vytvořeny vize budoucnosti, a to i takové, které se dramaticky odlišují. Za čtvrté, přichází tvorba strategií, které této budoucnosti odpovídají. Za páté, strategie jsou implementovány (podle HBR je tento bod často ten nejproblematičtější). A za šesté, celý proces je používán soustavně tak, aby si lidé zvykli, že je nutné mít pohled neustále upřený do budoucnosti a zároveň ji reflektovat v přítomnosti.

„Současná pandemie ukazuje, že vstupní předpoklady se mění rychle a nepredikovatelně. Příprava na budoucnost tak vyžaduje neustálé přehodnocování,“ píše HBR. Je tak důležité, aby strategické plánování bylo ve společnosti pevně „institucionalizováno“. „Organizace se na budoucnost připravují, ale také ji tvoří. V dobách nejistoty nacházíme velký podnikatelský potenciál... Přesně v takových časech a ne v době klidné leží skutečné příležitosti,“ uzavírá HBR s tím, že „je třeba síly, aby bylo možné se vymanit z tyranie současnosti a investovat do představivosti“.

Zdroj: HBR

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.10.2021Víkendář: Giancarlo o budoucnosti kryptoměn Patria (Patria Finance)
21.03.2021Víkendář: Pár poučení z prohibice Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688