Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  07.05.2020 16:47:49

Je vaše portfolio připravené na online budoucnost?

COVID-19 podpoří online ekonomiku a urychlí digitalizaci, čímž dále posílí trend posledních více než desítky let. Podle našeho názoru by měli investoři tohoto trendu využít, a tak v této aktuální zprávě z akciových trhů přinášíme obsáhlý seznam firem, kterým tento trend prospívá a kde se mohou inspirovat. Seznam je řazen podle jednotlivých kategorií, aby bylo pro investora jednodušší vybrat si právě ty oblasti digitalizace, o které má zájem.

Mnozí komentátoři a další vlivné osobnosti strávili měsíce tím, že vysvětlovali publiku, že po pandemii COVIDu-19 už se věci do starých kolejí nikdy nevrátí. Zajímavý komentář publikoval také partner společnosti Sequoia Capital Michael Moritz, který ve Financial Times uvedl, že COVID-19 urychlil trend směřující k rozsáhlé digitální ekonomice zhruba o pět let. Online podnikání bude v nadcházejících letech v porovnání s podniky, které jsou více závislé na fyzických prodejních kanálech, prosperovat. Moritz se také zabývá problematikou práce z domova a tím, jaké může mít důsledky pro komerční nemovitosti v budoucnosti. Pokud má pravdu, může to znamenat velkou ránu pro jednu z nejvýnosnějších tříd aktiv za posledních 50 let, kterou by si většina investorů do svého portfolia v prostředí s nízkými úrokovými sazbami ráda zařadila.

„Také šéfové budou mnohem více naklonění myšlence, že už jejich týmy nemusejí docházet do kanceláří jen proto, aby předvedly, jak pracují. Miliony lidí zjistily, že jim ztrátu společenských vazeb na pracovišti víc než vykompenzuje vyšší produktivita získaná díky omezení rušivých vlivů. To sice neznamená konec práce v kancelářích, ale pravděpodobně to předznamenává budoucnost, kdy budou nadřízení ochotnější nechat podřízené pracovat nějakou dobu z domova. Není těžké si představit, že to může vést k trvalému oslabení poptávky po komerčních kancelářských prostorách.“
(Zdroj: Financial Times)
 

Moritz má pravdu v tom, že svědky tohoto online trendu jsme již celé roky. Internetový maloprodej přinesl za pět let celkové výnosy 271 % oproti pouhým 22,5 % v případě globálních akcií (MSCI World). Také softwarové a servisní firmy mají v plachtách příznivý vítr a dosáhly 135 %. Skupina mediálního a zábavního průmyslu se může pochlubit jen 30 %, ale zde je historické srovnání obtížné, protože koncem roku 2018 prošly globální akciové indexy výraznou změnou klasifikace a do této skupiny byly přesunuty internetové společnosti jako Facebook či Alphabet. Skupinu mediálního a zábavního průmyslu tedy nyní tvoří 1. média, 2. zábava a za
3. interaktivní média a služby (kam patří Facebook, Alphabet a Tencent) a v budoucnu lze očekávat růst zejména v posledním uvedeném odvětví.

 

Dlouhodobý trend
Zdá se, že vše, co se týká online ekonomiky, má vyšší kapitálovou návratnost, protože zde nejsou tak výrazná fyzická omezení jako například u aerolinek nebo důlních společností. Jsme přesvědčeni, že tento digitalizační trend bude v nadcházejícím desetiletí dál pokračovat a že by toho měli investoři využít a zařadit příslušné firmy do svého portfolia. Uvedená tabulka obsahuje dlouhý seznam zahrnující nejrůznější kategorie online ekonomiky, případně kategorie, kde dochází k stále větší digitalizaci. Kombinovaná tržní kapitalizace tohoto seznamu 69 akciových titulů činí 8,6 bilionů USD a na konec jsme přidali čtyři fondy ETF zaměřené na různé části této skupiny pro ty, kdo si chtějí investování zjednodušit.

 

Co na to analytik pražské pobočky Saxo Bank Martin Sklenář?

Online prostředí nabývá na rozmachu již řadu let, ale až události posledních měsíců do něj poměrně razantně přesunuly naše životy. Tento trend zasáhl chování a návyky celé společnosti, a to nejen té naší. Online konektivitu jsme dosud znali především z oblasti nakupování, nyní se ale dotkla i komunikace a mezilidských vztahů, lékařství a dalších segmentů, dříve spojených s bezpodmínečnou přítomností člověka. Situace kolem pandemie tak donutila současnou společnost vyzkoušet si „na vlastní kůži“, co obnáší digitalizace. A dle mého názoru prošla na výbornou.
Považuji proto za vhodné, z dlouhodobého i střednědobého investičního horizontu, začít postupně vpouštět tohoto nového návštěvníka i do investičních portfolií (akcie společností s tzv. Online stocks). Týká se to oblastí, jako jsou media, entertainment, e-commerce, online shopping a nepochybně také cyber security.
Vybrané společnosti a oblasti ve výše uvedeném seznamu mají do budoucna velký předpoklad udržet se na trhu a nadále růst. V současné době jsme a určitě i dále budeme svědky velkých změn, týkajících se chování lidí, společností a jejich potřeb, které budou následovány celkovým přeorientováním se na nové nabídky trhu.
Saxo Bank patří k investičním bankám, které neustále vyhodnocují nové investiční příležitosti, stejně tak aktuální trendy i vize. A Online Stocks jsou jednou z těch oblastí, které umíme skvěle predikovat. Proto v našem portfoliu najdete všechny přední obchodovatelné akcie ze zmiňovaných segmentů celého světa.

 

- Konec -


Autor komentáře:
Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Peter Garnry vytvořil pro Saxo Bank měsíční publikaci Alpha Picks, která vybírá nejatraktivnější akcie na amerických, evropských a asijských trzích. Kromě toho přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích včetně CNN a Bloomberg TV.
Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí.
Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688