Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.05.2020 14:23:56

Moneta Money Bank: Výsledky nad odhady, růst výnosů, stagnace nákladů (Komentář k výsledkům hospodaření)

Moneta Money Bank zveřejnila dnes ráno výsledky hospodaření za první čtvrtletí tohoto roku. Výsledky jsou lepší než očekávání trhu. Vzrostly všechny hlavní výnosové položky, zatímco náklady zůstaly více méně stabilní. Podstatně narostly opravné položky v souvislosti s nákazou covid-19, což vytvořilo tlak na čistý zisk. Vedení banky stanovilo novou celoroční prognózu, která již zahrnuje akvizici společností Wüstenrot a taky očekávaný dopad nákazy covid-19

Fakta a události: (1) V prvním kvartále tohoto roku Moneta opět předvedla vysoký meziroční růst poskytnutých úvěrů jak v retailovém, tak korporátním sektoru. Tempem růstu překonala aktivitu celého trhu. V retailovém segmentu vzrostly poskytnuté úvěry o 19 % a u komerčních úvěrů o 5,7 %. Celkové úvěry vzrostly o 13 %, zatímco v případě trhu se jednalo o 6,8 %. Za tím to růstem bylo především retailové portfolio. (2) Vyšší tempo než měl trh je vidět také
u depozit. Jejich objem vzrostl Monetě o 18 % y/y, zatímco celý trh přidal 12 %. (3) Ve srovnání s minulým rokem vzrostl čistý úrokový výnos o 4,9 % na 2,0 mld. CZK. Výsledek překonal naše odhady i konsensus. Čistá úroková marže klesla na 3,6 % z 3,9 % ve Q1 19. To bylo ovlivněno změnou portfolia. Ve zbytku roku čekáme, že by měla zůstat stabilní na této úrovni. (4) Čistý výnos z poplatků dosáhl 486 mil. CZK a vzrostl meziročně o +4,3 %, což také překonalo odhady. (5) Provozní úroveň byla dále pozitivně podpořena výnosem z prodeje dluhopisů (277 mil. CZK). (6) Provozní náklady (1,3 mld. CZK) se meziročně prakticky nezměnily. S menším počtem zaměstnanců se snížily personální náklady a klesly také administrativní náklady, což bylo kompenzováno vyššími odpisy, vzhledem k pokračujícím investicím, a náklady na regulaci. (6) Díky růstu výnosů při stabilních nákladech vzrostl zisk před opravnými položkami k úvěrům (provozní zisk) o silných 31 % na 1,6 mld. CZK. (7) Čistý zisk je v Q1 20 731 mil. CZK (-25,6 % y/y). Důvodem propadu je zejména masivní nárůst opravných položek (475 mil. CZK), týkající se dopadu opatření v souvislosti s infekcí covid-19.

Výhled managementu: Management banky očekává v tomto roce provozní výnosy ve výši 11,6 mld. CZK. To znamená meziroční nárůst o asi 10 %. Náklady by měly růst pomaleji na 5,4 mld. CZK (7,6 % y/y). Náklady na riziko by měly být od 170 do 185 bb. Nová projekce vedení banky zahrnuje akvizici aktiv Wüstenrot a také dopad pandemie covid-19.

Kapitálová pozice a dividendová politika: Kapitálová pozice banky zůstává velmi silná. Moneta zvýšila svoji kapitálovou přiměřenost na 21 % (loni 17 %). Vzhledem k tomu, že regulátor snížil proticyklickou kapitálovou rezervu o 1 procentní bod na 1 %, management upravil svůj střednědobý kapitálový cíl na 14,9 % (z 15,9 %), který zahrnuje manažerskou rezervu 100 bb. Kapitálový požadavek regulátora je nastaven na 13,9 %.

Valná hromada byla kvůli situaci způsobenou pandemií covid-19 zrušena. Bude opět svolána po zrušení restriktivních opatřeních uvalených vládou ČR. Dividenda ze zisku minulého roku byla na doporučení regulátora odložena. Nicméně po vyřešení této situace by management banky mohl odloženou dividendu přehodnotit a vyplatit ji ke konci roku.

Potenciální dopad na cílovou cenu a doporučení: Zveřejněná čísla byla, co se týká výnosů, zhruba o 9 % lepší než naše očekávání, a o 24 % u provozního zisku. Nicméně vzhledem k nejistotě týkající se dalšího vývoje pandemie, ponecháváme nyní naše prognózy
a doporučení beze změny.

Rizika: Z pohledu hospodaření je jako hlavní riziko podstatný propad ekonomiky s následným snižováním úrokových sazeb, což by mělo negativní dopad na úvěrovou aktivitu a úrokové výnosy banky.

Očekávané události: Výsledky za druhé čtvrtletí a polovinu roku by měly být oznámeny
31. července 2020.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688