Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  24.04.2020 15:19:52

Vývoj na devizovém trhu v 17. týdnu (20.4.-24.4.2020)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Důvěra v domácí ekonomiku v dubnu poklesla o 19,6 bodu m/m na hodnotu 73,8
EZ - Kompozitní index PMI v dubnu propadl na 13,5 z březnových 29,7 bodu
PL - Průmyslová produkce v březnu poklesla o 7,2 % m/m a o 4,8 % r/r
US - Kompozitní index PMI v dubnu poklesl na 27,4 z březnových 40,9 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Otevírání české ekonomiky a projevy členů bankovní rady ČNB
EZ - Zasedání Evropské centrální banky
US - Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) - předběžný odhad
US - Zasedání americké centrální banky (Fed)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna vůči euru v první polovině tohoto týdne oslabovala až těsně pod hladinu 27,70 CZK/EUR. V závěru týdne, a především v pátek, však česká měna velkou část ztrát smazala a zkraje pátečního odpoledne se nacházela v blízkosti hladiny 27,30 CZK/EUR.
  • Téměř po celý duben byla domácí ekonomika paralyzována vládními opatřeními na potlačení pandemie Covid-19, avšak konec dubna přináší v tomto směru uvolnění. Na druhé straně nouzový stav byl prodloužen do 25. května. Každopádně je jasné, že domácí ekonomika dostala tvrdý úder, ze kterého se bude vzpamatovávat minimálně po zbytek letošního roku. Ministerstvo financí ČR (MF) v tomto týdnu představilo opatření na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru v celkové výši 1,19 bilionu korun, přičemž 216 miliard je přímá podpora a zbytek jsou záruky. Schodek státního rozpočtu by tak měl letos nově činit 300 miliard korun.
  • Podpora domácích ekonomických subjektů by mohla být výraznější než to, co MF představilo. Výraznější ani ne tak ve smyslu objemu, ale struktury, rychlosti a efektivity. Částka na přímou podporu by měla být vyšší, a to především na příjmové straně v podobě daňových úprav tak, aby firmy měly dostatek likvidity a nedocházelo předčasně k jejich druhotné platební neschopnosti. Pro firmy se nabízejí úpravy u daně z přidané hodnoty – např. odložení plateb této daně do konce roku, zrychlení procesu vrácení nadměrných odpočtů, alternativně alespoň dočasné zavedení hotovostního principu odvádění daně, tj. firma zaplatí daň až potom, co jí bude uhrazena faktura. Možností je i například dočasný přesun vybraných plátců daně z přidané hodnoty do nižší sazby. Řadu podobných parametrických úprav a odkladů by šlo dočasně aplikovat u odvodů na sociální pojištění. Úzkým hrdlem jsou i nedostatečné kapacity Českomoravské záruční a rozvojové banky u úvěrových programů a záruk. Výsledkem by samozřejmě byl ještě vyšší schodek státního rozpočtu pro letošní rok, než aktuálních 300 mld. korun. Na druhou stranu je i tak poměrně pravděpodobné, že schodek rozpočtu bude v nadcházejících měsících ještě opět navýšen.

Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru pozvolna, ale jistě oslabovalo euro. Na začátku týdne se obchodovalo ještě těsně pod hladinou 1,09 USD/EUR, zatímco zkraje pátečního odpoledne na úrovni 1,08 USD/EUR.
  • Neochota evropských zemí dohodnout se na fiskálně-investičních opatření na podporu evropské ekonomiky pokračuje. To ostatně potvrdila i čtvrteční telekonference lídrů EU. Země EU se sice jednoznačně shodly na tom, že je třeba aktuální situaci řešit a něco dělat, ale co přesně a v jakém rozsahu a harmonogramu již nikoliv. Došlo alespoň ke shodě, že je nutné upravit sedmiletý rozpočet EU a navázat na něj záchranný fond na podporu evropské ekonomiky. Víceméně panuje shoda, že bude potřeba objemu 1 až 1,5 bilionu eur. Problémem však je, že fond nezačne pravděpodobně fungovat dříve než v roce 2021, což se logicky nelíbí nejpostiženější zemi, Itálii, která by chtěla zprovoznění fondu a poskytnutí záruk již ve druhé polovině letošního roku.
  • Itálie navíc aktuálně čelí výraznému riziku, že ji ratingové agentury pošlou z investičního do spekulativního pásma. Dnes večer své rozhodnutí oznámí agentura S&P, která italské závazky aktuálně oceňuje ratingem BBB s negativním výhledem, což je přesně na hranici mezi investičním a spekulativním stupněm. Pravděpodobnost, že agentura S&P rating sníží, je poměrně vysoká. Důležitá je v tomto směru předběžná reakce Evropské centrální banky (ECB), která informovala, že pro ni bude důležitý stav před 7. dubnem. Pokud tedy S&P rating Itálii skutečně sníží, tak ECB bude i nadále přijímat italské dluhopisy do zástavy. To však nic nemění na faktu, že situace pro eurozónu a euro začíná v některých parametrech nápadně připomínat krizové roky 2011 a 2012 s tím rozdílem, že ECB aktuálně zcela jednoznačně vystupuje jako věřitel poslední instance (tím se ECB stala až v polovině r. 2012).

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)
Čt 17:29  ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688