Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.04.2020 16:33:29

Diskutovalo se nejen o sazbách, ale i o kurzu (Tematické analýzy)

Dnes zveřejněný záznam z posledního jednání bankovní rady ukázal, že bankovní rada minulý čtvrtek diskutovala především rozsah snížení základní úrokové sazby. Nad potřebou samotného snížení úrokových sazeb však panovala shoda. Nakonec převážil názor většiny a bankovní rada úrokové sazby jednomyslně snížila o 75bb. Mimo úrokové sazby byl diskutován také vývoj kurzu. V tomto případě je ČNB i nadále připravena intervenovat na devizovém trhu proti silně oslabující koruně. Úroveň kurzu, při které by již na trh vstoupila, banka neuvedla. My i nadále očekáváme, že v případě dále se zhoršujícího výhledu české ekonomiky ČNB přistoupí k dalšímu snížení základní úrokové sazby o 50bb. V případě potřeby by tak nejspíše učinila na mimořádném jednání, když řádné měnově politické zasedání je naplánováno až na 7. května. Pro měnovou politiku ČNB však bude důležitý také vývoj v zahraničí.

Česká národní banka na svém posledním zasedání minulý týden ve čtvrtek rozhodla o dalším snížení úrokových sazeb o 75bb. Pro toto snížení hlasovali všichni členové bankovní rady. Hlavním důvodem pro další uvolnění měnové politiky byla i nadále podpora české ekonomiky, která stále trpí zavedenými striktními omezeními proti šíření koronaviru.

Podle dnes zveřejněného záznamu z tohoto jednání, panovala mezi členy bankovní rady shoda na potřebě dalšího snížení základní úrokové sazby, diskutován však byl rozsah tohoto snížení. Dva členové bankovní rady, jmenovitě Tomáš Nidetzký a Oldřich Dědek, zprvu navrhovali snížit úrokové sazby pouze o 50bb s tím, že takový krok trh očekává a není nutné jej v současných turbulentních podmínkách překvapovat větším poklesem. ČNB by tak vyslala další jasný signál, že pomáhá stabilizovat ekonomiku v těchto těžkých časech a zároveň si v případě tohoto nástroje ponechává prostor pro potřebnou stimulaci v budoucnu. Ostatní členové bankovní rady se přikláněli k razantnějšímu kroku, přičemž mimo jiné poukazovali na okamžitou úsporu úrokových nákladů, kterou to přinese firmám postiženým aktuálním nedostatkem hotovosti (Tomáš Holub, Aleš Michl). Nakonec se v rozhodování bankovní rady prosadil konsenzus ohledně úrovně nastavení úrokových sazeb.

Podrobně byl diskutován i vliv slabšího kurzu koruny. Ten podle bankovní rady na jedné straně představuje žádoucí uvolnění měnových podmínek, které částečně oslabuje protiinflační tlaky a současně mírní protirůstové dopady koronavirové epidemie. Na druhé straně se většina bankovní rady shodovala v názoru, že nadměrné oslabení kurzu by mohlo mít negativní vedlejší efekty. Pokud by tedy úrovně devizového kurzu již ohrožovaly cenovou a finanční stabilitu, rozhodla by se centrální banka tlumit jeho nadměrné výkyvy s využitím devizových intervencí. Ideální by podle členů bankovní rady byla taková kombinace snížení úrokových sazeb a případných devizových intervencí, která by maximálně pomohla stabilizovat ekonomiku a přispěla tak k naplňování mandátu ČNB, jímž je v prvé řadě cenová stabilita. Většina členů bankovní rady se shodovala, že výrazné snižování úrokových sazeb a souběžné intervence proti oslabování kurzu nesou sice tradiční kombinací měnověpolitických kroků, v současné mimořádné situaci by však byly adekvátní reakcí. Úroveň kurzu, při které by ČNB začala intervenovat, uvedena nebyla. Osamoceným bojovníkem proti umělému oslabování kurzu české koruny i nadále zůstává Aleš Michl.

Část debaty byla věnována možnostem, jak dále v období koronavirové pandemie a souvisejících preventivních opatření podpořit českou ekonomiku. Členové bankovní rady oceňovali, že v této mimořádné situaci expanzivní fiskální politika působí proticyklicky. Vláda ČR má silnou výchozí fiskální pozici a její již schválené i ohlášené záměry jsou ze strany ČNB vítané. Podmínkou pro financování rozpočtových opatření je zachování funkčnosti trhu s českými vládními dluhopisy. K podpoře funkčnosti trhů by podle centrální banky přispělo schválení novely zákonaČNB. Ta rozšiřuje množinu finančních nástrojů a přípustných protistran pro operace centrální banky a dává tak ČNB více možností, jak dodávat do finančního systému potřebnou likviditu za účelem udržení jeho stability.

Podle našeho názoru přistoupí ČNB k dalšímu snížení základní úrokové sazby o 50bb v případě, že by se dále zhoršil výhled vývoje české ekonomiky. Ten bude záviset i na vývoji v zahraniční. Více jsme o tom psali zde https://bit.ly/3aASLaV. Trh přitom v horizontu jednoho měsíce očekává snížení základní úrokové sazby ČNB o 25bb, v horizontu dvou měsíců pak o 50bb. Nadále si myslíme, že při výrazném oslabení kurzu české koruny nad 28 CZK/EUR by centrální banka vstoupila na devizový trh. Zároveň však neočekáváme zavedení kvantitativního uvolňování, které jsme více rozebrali zde https://bit.ly/2XcZxQ6. V případě schválení novely zákona o ČNB předpokládáme, že centrální banka bude pouze signalizovat započetí širšího nákupu státních dluhopisů, kdykoliv to uzná za vhodné. Reálně k tomu podle nás však nepřistoupí.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

02.04.2020Všechno, co jste kdy chtěli vědět o QE ČNB (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.03.2020Centrální banka snížila úrokové sazby o dalších 75bb (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.12.2019Čas na změnu úrokových sazeb nenazrál (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.12.2019Duo Fed, ECB nechá sazby beze změny (Komentář,Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688