gtnews.cz (Grant Thornton)
Daně a účetnictví  |  23.03.2020 13:25:13

Negativní dopady COVID-19 na poplatníky daně z příjmů, možnosti jejich zmírnění

V návaznosti na probíhající šíření viru COVID-19 a související omezení podnikání se mohou poplatníci z důvodu výpadku tržeb dostat v následujících měsících do problémů nejen se svým aktuálním cash-flow, dlouhodobější výpadek tržeb může vést až k daňové ztrátě. Níže bychom chtěli uvést některé možnosti zmírnění souvisejících negativních dopadů.

Problémy s cash-flow

K 15. červnu 2020 bude pro většinu poplatníků splatná záloha na daň z příjmů, zaplacení této zálohy může některým poplatníkům způsobit s ohledem na aktuální situaci problémy s cash-flow. Možností řešení je podání žádosti o stanovení zálohy jinak.

Stanovení záloh jinak

Dle ustanovení § 174 odst. 5 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád v platném znění (dále jen „DŘ“) správce daně v odůvodněných případech stanoví zálohy jinak, případně povolí výjimku z povinnosti daň zálohovat.

Stanovit zálohy jinak či povolit výjimku z povinnosti daň zálohovat může správce daně pouze na žádost poplatníka, nelze tak stanovit automaticky. Žádost nepodléhá správnímu poplatku, musí však být řádně odůvodněna, tzn. musí obsahovat vysvětlení a popis důvodů, proč lze předpokládat, že daňová povinnost za aktuální zdaňovací období bude nižší, než ze které se stanovovala výše a periodicita záloh.

Důvody je nutné doložit příslušnými důkazními prostředky, kterými mohou být např.:

  • výkaz zisků a ztrát za dosud proběhlou část zdaňovacího období;
  • předběžný odhad vývoje příjmů/výnosů poplatníka daného zdaňovacího období;
  • předběžná kalkulace daně z příjmů apod.

V případě Vašeho zájmu by společnosti GT Tax bylo potěšením být při přípravě takovéto žádosti nápomocna.

Daňová ztráta

V případě, že by současná situace trvala delší dobu, může se stát, že poplatníci vykáží daňovou ztrátu.

Negativním dopadem v případě vykázání daňové ztráty (vedle řady negativních ekonomických dopadů) je významné prodloužení prekluzivní lhůty pro možnost provedení daňové kontroly ze strany správce daně, a to až na osm let místo standardních tří let v případě vykázání kladného základu daně (počítáno od dne, v němž uplynula lhůta pro podání řádného daňového přiznání). Zároveň se prodlouží prekluzivní lhůta i pro všechna zdaňovací období, ve kterých lze daňovou ztrátu uplatnit (nejen tedy pro ta, ve kterých byla ztráta skutečně uplatněna).

V případě, že by poplatník chtěl zabránit výše uvedenému negativnímu dopadu, typicky nejjednodušším řešením může být přerušení daňových odpisů.

Přerušení daňových odpisů

Možnost přerušení daňových odpisů je uvedena v ustanovení § 26 odst. 8 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů v platném znění (dále jen „ZDP“). Při dalším odpisování je nutné pokračovat způsobem, jako by odpisování přerušeno nebylo.

Možnost přerušení daňových odpisů však nelze využít u nehmotného majetku (dle ustanovení § 32a odst. 4 ZDP) a u účetních odpisů, které jsou považovány za daňový výdaj dle ustanovení § 24 odst. 2 písm. v) ZDP.

Existují i další možnosti, jak zabránit vzniku daňové ztráty, a tím i prodloužení prekluzivní lhůty pro možnost doměření daně. Jednotlivé možnosti je nutné posoudit na konkrétní situaci daného poplatníka.

V případě Vašeho zájmu by společnosti GT Tax bylo potěšením s Vámi uvedené prodiskutovat.

Lze očekávat, že vláda přijde s dalšími návrhy úlev, a to i v oblasti daní a veřejnoprávního pojištění. O všech změnách Vás budeme informovat.

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na:http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688