Patria (Patria Finance)
Zdravotnictví  |  21.03.2020 09:39:24

Víkendář: Skutečný počet nakažených a poučné italské zkušenosti

Italské zkušenosti ukazují, že karanténa celého města je nutnou, ale ne jedinou podmínkou pro zastavení epidemie. Pokud 50 % nakažených nevykazuje symptomy, není naděje, že bychom dostali nemoc pod kontrolu, aniž by proběhlo masivní testování,“ píše na stránkách ProMarket ekonom Luigi Zingales s tím, že není specialista na infekční choroby, ale uvedené tvrzení se opírá o zkušenosti odborníků z Itálie a také o analýzu dostupných dat.

Ekonom poukazuje na malé italské město Vo’ Euganeo s 3 341 obyvateli, kteří byli na koronavirus testováni dvakrát. Poprvé, když bylo město uzavřeno. Podruhé pak o dva týdny později. Šlo tedy o podobnou situaci, jaká byla na lodi Diamond Pricess a podle ekonoma byly podobné i závěry: Asi 505 nakažených nevykazovalo symptomy nemoci. „Pokud pak čísla upravíme o tuto skutečnost, smrtnost se pohybuje kolem 1 %, což je vysoko nad čísly Světové zdravotnické organizace, i když je to stále desetkrát více než u běžné chřipky,“ píše Zingales.

Jižní Korea prováděla a provádí intenzivní testování, a tudíž „by měla být schopná detekovat většinu nakažených“. Z jejích dat je podle ekonoma zřejmé, jak významný má na oficiální počty nakažených vliv právě to, jakým způsobem a v jakém množství jsou testy prováděny. A následně tedy i na to, jaká je skutečná smrtnost nemoci. Dokonce pak můžeme tvrdit, že počet úmrtí je lepším ukazatelem toho, kolik je ve společnosti nakažených, než jsou čísla odvozená z výsledků testů. Podle ekonoma to platí například o Spojených státech, kde jsou testy „velmi sporadické“.

Co ale ukazuje italská zkušenost ohledně dalšího postupu? Jestliže posuzujeme šíření nákazy podle počtu úmrtí s předpokladem, že smrtnost se pohybuje kolem zmíněného 1 %, dostaneme následující obrázek:



Lombardie byla tedy pravděpodobně epicentrem epidemie, ale Benátsko (Veneto) mělo mnohem pomalejší růst nakažených i přesto, že první úmrtí tu nastalo ve stejné době jako v Lombardii. Právě zde přitom byla uplatňována strategie masivního testování podobně jako v Jižní Koreji. Region byl tedy schopen izolovat nakažené lidi, a to i v případě, že nevykazovali symptomy. Závěr je tedy zřejmý: Je nutné testovat ve velkém množství a co nejdříve, aby bylo izolováno co nejvíce nakažených. „Což je opak toho, co dělají Spojené státy,“ uzavírá ekonom s poukázáním na to, že americký zdravotní sektor je „nejdražší na světě, ale pokud tohle nedokáže, je načase jej od základů změnit“.

Zdroj: ProMarket; Foto: Flickr


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688