Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.12.2021 08:54:00

Víkendář: Inflace a fiskální dominance – africké zkušenosti

I zastánci monetárního financování fiskální expanze poukazují na rizika, která tato politika nese. Zejména na možnost takzvané fiskální dominance a její inflační důsledky. Jde o stav, kdy je fiskální politika nadřazena politice monetární, před kterým varuje řada ekonomů a který má i na základě historických zkušeností neblahé důsledky. Na stránkách VoxEU to uvádějí John Hooley a Mika Saito, podle kterých je s fiskální dominancí spojena řada hyperinflačních období, včetně Výmarské republiky v letech 1922 až 1923 či Latinské Ameriky v osmdesátých letech. K tomu ale ekonomové dodávají, že neexistuje moc analýz případů, kdy se fiskální dominance nepojila s takovými extrémy. A sami nabízejí pohled na vývoj v Africe.

V subsaharské Africe je podle ekonomů monetární financování fiskálních deficitů běžným jevem a bylo tomu tak už před pandemií. V zemích jako Angola či Kongo vedla tato politika k hyperinflaci, někde její důsledky nejsou tak zřejmé. Následující obrázek ukazuje, jak vysoké jsou v jednotlivých částech světové ekonomiky úvěry poskytnuté centrální bankou přímo vládě:

víkendář afrika

Subsaharská Afrika se podle grafu vyznačuje výjimečně vysokým objemem úvěrů od centrálních bank, které pokrývají vládní výdaje. Po roce 2000 dosahovala jejich výše (medián) až 4,5 % HDP, v roce 2017 to bylo více než 2 % HDP, což je výrazně výš než ve zbytku světa.

Ekonomové tvrdí, že v posledních desetiletích došlo v subsaharské Africe ke znatelnému utažení pravidel a limitů, které omezují možnosti uvedeného financování vládních rozpočtů. Je ale otázka, nakolik jsou relevantní v zemích, kde obecně nenacházíme pevnou vládu práva. Ekonomové na základě dat tvrdí, že „právní omezení byla často porušována, ale vývoj v čase ukazuje, že tato omezení mají přece jen svůj dopad... Tento efekt lze porovnat s rychlostními limity na silnicích. Ty jsou také často porušovány, ale jen zřídka výrazně. Řidiči obecně jedou pomaleji tam, kde limit platí.“

Ukazuje se také, že monetární financování je méně využíváno v zemích, které mají více alternativ, včetně půjček od Mezinárodního měnového fondu. A hlavně podle dat existuje vztah mezi tímto financováním na straně jedné a vývojem měnového kurzu a inflace na straně druhé. Konkrétně podle ekonomů v případě subsaharské Afriky platí, že zvýšení monetárního financování o 1 procentní bod HDP jde ruku v ruce s oslabením měnového kurzu o 1 procentní bod. A do jednoho roku se zvýšením inflace o 0,5 procentního bodu. Dopad na inflaci přitom jde zejména přes oslabení měnového kurzu, data naopak neukazují na výrazný vliv monetárního financování na agregátní poptávku, která by následně zvedala inflaci.

Fiskální dominance je tedy podle ekonomů významným makroekonomickým rizikem, i když nemusí právě vést k hyperinflaci. Centrální banka a vláda se mohou někdy ocitnout ve výjimečné situaci, kdy je namístě poskytnout mimořádné financování. Mělo by ale jít o skutečně mimořádný nástroj, který se využívá pouze na přechodnou dobu a tak, aby nevedl k vyšší inflaci a narušení inflačních očekávání, uzavírají ekonomové.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688