Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  12.03.2020 15:13:58

Hospody či restaurace přijdou o zhruba 12 mld. Kč. Vláda totiž zakazuje do nich večer chodit

Vláda dnes vyhlásila nouzový stav kvůli výskytu koronaviru. V jeho rámci nebude možné od zítřka navštěvovat po osmé hodině večerní stravovací provozovny, tedy hospody, restaurace, kavárny a další podobná zařízení. Dohromady tak provozovatelé těchto podniků přijdou o zhruba dvanáct miliard korun na tržbách, které by za normálních podmínek od svých hostů inkasovali.

V roce 2019 totiž lidé v ČR utratili za stravování mimo domov historicky rekordní sumu více než 175 miliard korun, jak plyne z výpočtu na základě údajů Eurostatu za rok 2018.

V restauracích, kavárnách, po hospodách a v dalších veřejných stravovacích zařízeních nechali lidé v ČR v roce 2018 přes 168 miliard korun. Vzhledem k makroekonomickému vývoji v loňském roce, zejména vzhledem k citelnému růstu cenové hladiny v oblasti stravování a vzhledem k velmi svižnému růst růstu mezd, ale i spotřebitelských výdajů, lze předpokládat, že v roce 2019 útraty Čechů v restauracích překonaly rekord roku 2018, když tedy právě přesáhly úroveň 175 miliard korun.

Měsíční výpadek v tržbách v letošním roce lze tedy na základě odhadnout na 12 miliard korun. Návštěvnost stravovacích zařízení se sníží nejen z důvodu vládního zákazu, ale částečně také v denní době, pro niž zákaz platit nebude, neboť lidé se budou obecně méně pohybovat ve veřejných prostranstvích, práci budou vykonávat velmi frekventovaně na bázi takzvané „home office“ a obecně se z hygienických a zdravotních důvodů budou zdráhat veřejná stravovací zařízení vůbec navštěvovat.

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste