Zábava  |  26.02.2020 12:01:43

Vše, co jste chtěli vědět o toustech, ale báli jste se zeptat

Na sladko i na slano, k snídani, svačině nebo třeba k rychlé večeři. Na toustech si dnes pochutnávají lidé z celého světa. Prvopočátek „doby toustové“ ale sahá daleko do minulosti – a hodně se od něj změnilo…

Věděli jste, že se první tousty v podobě předkrájeného chleba objevily na pultech obchodů už v roce 1928? Ještě o osm let dříve se datuje vynález toustovače. Koncept přístroje, ze kterého vyskakují obě strany chleba stejnoměrně opečené, byl potom uveden na trh v roce 1926. Toasty byly původně pochutinou zejména Britů a Američanů, právě od nich ostatně patenty na toastery pocházejí. Zdaleka ale nezůstalo u konzumace toustů během tradičního čaje o páté, který se zejména u obyvatel ostrovního království dodnes těší velké oblibě. I Češi se už řadí k „pojídačům“ toastů.

Ačkoliv se k nám začal toustový chléb dostávat ze západních zemí až v devadesátých letech 20. století, stal se postupně běžnou potravinou českých domácností. Tousty máme údajně nejradši jako snadnou a nápaditou večeři, konzumujeme je nejčastěji obložené šunkou a sýrem nebo ve sladké variantě namazané máslem s marmeládou či nutellou. Jak u nás popularita toustového chleba rostla, začal se postupně vyrábět hned v několika tuzemských pekárnách a nyní je k dostání v různých provedeních.

Blahodárné účinky žita
Není pečivo jako pečivo. Řadě lidí se při slově „toust“ vybaví bílé nadýchané těsto – a právě zde se často nachází zakopaný pes. Na výrobu toustů se ve valné většině případů používá bílá pšeničná mouka, která však pro naše tělo není zrovna ideální volbou. Řešení je však nasnadě – ukrývá se v žitě. Žito představuje vydatnou a výživově bohatou obilovinu, která je na rozdíl od pšenice zdravá a na lidské tělo navíc dokáže mít blahodárný vliv. Požadavkům na kvalitní a výživově bohaté složení toustů se přizpůsobují i výrobci. Aktuálně můžete vyzkoušet například novinku z Pekárny Zelená louka žitno-pšeničný toust, jehož hlavní ingrediencí je žitná celozrnná mouka a toust je tak zdravější, nadýchaný a vláčný. Stejně jako ostatní tousty od Penamu nepotřebuje, díky ultra čisté výrobě, zbytečnou chemii a navíc obsahuje kvalitní vitální kvas a slunečnicová semínka. Doporučuje i přední český odborník na výživu Ivan Mach, zakladatel Aliance výživových poradců. Tipy na recepty a triky na www.toustovani.cz

Tip na přípravu – zkuste panini tousty! Na 2 tousty potřebujete:

  • 4 plátky žitno-pšeničný toust Penam
  • 2 plátky šunky
  • 2 plátky sýru cheddar
  • Lžíce olivového oleje
  • Lžíce másla
  • Bylinky na ozdobu

Postup: Rozehřejte sendvičovač a použijte žebrované grilovací plotýnky. Jeden plátek potřete máslem, naskládejte na něj plátek sýra a šunky a přiklopte druhým plátkem. Plotýnky potřete troškou olivového oleje a sendvič zapečte. Nechte vychladnout a ozdobte bylinkami.    

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688