TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  06.02.2020 08:01:45

Chřipkové prázdniny: Jak poznat, že škola zavře, a jak žádat o ošetřovné?

Kvůli chřipkové epidemii už zavřely školy po celém Česku. Jaké jsou podmínky pro vyhlášení tzv. chřipkových prázdnin? A co všechno potřebujete pro to, abyste v takovém případě dostali ošetřovné?

Chřipková epidemie už zasáhla celé Česko a počty nemocných každým týdnem stoupají. Desítky dětí musely v uplynulých dnech zůstat doma, protože ředitel jejich školy vyhlásil tzv. chřipkové prázdniny. Týkalo se to především škol v menších obcích, které navštěvuje méně žáků.

Zda zrovna škola, kam chodí vaše dítě, vyhlásí mimořádné volno, ale není tak jednoduché předvídat. Pokud onemocní 30 či více procent žáků, ředitel kontaktuje krajskou hygienickou stanici. Odborníci mu sdělí, jak podle nich bude vypadat další vývoj epidemie, a podle toho se ředitel rozhodne.

Samotné uzavření školy je ale pouze na řediteli, který obvykle postup konzultuje také se zřizovatelem. Pokud tzv. chřipkové prázdniny vyhlásí, neměly by být kratší než sedm (kalendářních) dní. Pokud ne, měli by učitelé alespoň dbát na správnou hygienu dětí a nepřetěžovat je.

Chřipkové prázdniny sice mohou udělat radost dětem, jejich rodičům ale život spíše ztěžují. Musí totiž vyřešit, kdo s potomkem zůstane doma. Není ale nutné si proto hned brát dovolenou. V případě, kdy se uzavře škola z důvodu nějaké nepředvídané události, mohou požádat o ošetřovné.

Jaká je výše ošetřovného? Podívejte se  do kalkulačky ošetřovného pro rok 2020 

Na dávku má nárok zaměstnanec už od prvního dne, kdy musí o dítě mladší deseti let pečovat. Na starší školáky se ošetřovné v případě uzavření školy čerpat nedá, nárok na něj nemají ani živnostníci, přestože si platí nemocenské pojištění. Maximální doba pobírání dávky je devět dní, v případě samoživitelů 16. Rodiče se mohou v ošetřování jednou vystřídat.

Rodič musí ve škole požádat o tiskopis Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení. Dokument vyplní a předá ho svému zaměstnavateli, který ho odešle Okresní správě sociálního zabezpečení. Kompletní informace najdete na webu České správy sociálního zabezpečení.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688