Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.12.2019 16:56:10

Aleluja

Jedna z definicí ekonomie zní tak, že jde o „bolestivou elaboraci toho, co je evidentní“. Podle mne je to příliš přísné hodnocení. Našel bych totiž pár věcí, které zase tak evidentní nejsou a pochopili jsme je jen díky práci dobrým úsudkem obdařených ekonomů. Na druhou stranu je ale asi pravda, že mnohdy skutečně bolestivě objevujeme evidentní a netýká se to ani zdaleka jen ekonomie a věcí hospodářských. Ale třeba i Vánoc.

Tim Kasser a Kennon M. Sheldon přišli v roce 2002 se studií „What Makes For Merry Christmas?“. Při hledání toho, „co dělá šťastné Vánoce“ zjistili, že asi 75 % dotazovaných je spokojeno s tím, jak Vánoce probíhají. Pravděpodobnost pocitu spokojenosti pak rostla v případech, kdy lidé trávili více času s rodinou a věnovali se i věcem duchovním. Což je podle autorů studie v souladu s tím, co zjistili i jiní vědci – tedy s tím, že vztahy a duchovní život celkově zvyšují kvalitu života.

Pan Kasser a jeho kolega se věnovali i možnosti, že spokojenost o Vánocích roste v případě, že se chováme podle „diktátu společnosti“. Ten se týká naopak materialistických aspektů Vánoc, včetně zvyklostí dávat si dary. Závěr studie je takový, že podobné podvolení se konzumnímu diktátu spokojenost nezvyšuje, v některých případech dokonce zvyšuje stres. Například tehdy, když dárky dosahují vysokých hodnot. Pan Kasser doplňuje, že tento závěr je v souladu s jinými analýzami, které tvrdí, že pokud se náš život točí kolem materialismu, spokojenost je nižší.

V neposlední řadě pak studie dochází k tomu, že spokojenost o Vánocích přináší, pokud se zvýšený konzum v této době pojí s většími ohledy na životní prostředí. Omezit ale třeba výdaje na dárky je prý v praxi složité v případech, že tímto směrem nejdou všichni (problémy s tím mají prý zejména prarodiče). Snahy jednotlivce jít tímto směrem pak spíše vyvolávají stres.

Jsou podobné závěry překvapivé? Myslím, že moc ne. Jen o konzumu o Vánocích toho bylo napsáno hodně. Zajímavý je onen aspekt diktátu společnosti. Celé dohromady to totiž možná ukazuje, že si vlastně stále diktujeme něco, o čem víme, že to není tak úplně nejlepší. Způsoby tohoto diktátu jsou přitom mnohdy rafinované. Vybavuje se mi třeba jedna studie, která (asi opět nepřekvapivě) potvrdila vztah mezi tím, když v obchodech hraje uprostřed tradiční vánoční výzdoby vánoční hudba na straně jedné a výší prodejů na straně druhé.

Takže naše nákupy dárků může zvýšit třeba i nějaká verze Cohenova Hallellujah i přesto, že svou hlubokou spiritualitou vybízí v podstatě k tomu, abychom se vydali úplně jiným směrem. Tím, který má ale ve své podstatě s Vánoci asi mnohem více společného. Jak totiž poukazoval Ladislav Heryán v reakci na smrt Leonarda Cohena, tato jeho známá píseň je (zřejmě) přebásnění příběhu o králi Davidovi. Toho, kdy spatřil Bat-šebu, povolal jí k sobě a ulehli spolu do lože. Následně dá David zabít jejího muže, Bat-šebu si vezme za ženu, ale jejich dítě zemře. David svého hříchu hluboce lituje a „po vší prožité bolesti ze ztráty syna a z celé té vlastní bídy se jim narodí syn Šalomoun“, píše pan Heryán v knize Exotem na této zemi.

„Snad právě zde nejkrásněji září Boží milosrdenství, jak o něm víc než tisíc let později bude mluvit Ježíš“, dodává kněz. A já už jen napíšu, že je jen na nás, zda budeme při poslechu této, u nás s Vánoci spojené, písně kontemplovat o věcech, jako je milosrdenství. Či přemýšlet o tom, co ještě koupit.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:26  JTPEG: Splnění kovenantu dluhopisového programu Research (J&T BANKA)
Čt 11:24  CPI PG: Upsány nové dluhopisy v objemu 500 mil. EUR Research (J&T BANKA)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)
Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688