Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  02.12.2019 12:01:57

Příprava na recesi? Tohle je 9 defenzivních akcií pro rok 2020

V dobách, kdy ceny akcií prudce kolísají a akciové indexy mají tendenci klesat, se investoři zaměřují na defenzivní akcie stabilních společností. Cyklické růstové akcie, jako jsou například akcie společností v polovodičovém sektoru nebo sektoru cloudového softwaru naopak investoři často opouštějí v chaotických fázích trhu, což zpravidla přinese dlouhou spirálu směrem dolů u hodnoty těchto akcií.

V případě zjevného přesunu k defenzivním akciím tradeři hovoří o chování „risk-off“, zatímco v přesun k cyklickým akciím se analogicky přezdívá chování „risk-on“. Defenzivní akcie jsou zpravidla žádané zejména tehdy, když hlavní investoři vidí rizika poklesu a obávají se krachu na akciových trzích.

Navíc návratnost dividend z defenzivních akcií je ve srovnání s úroky z dluhopisů vysoká. Defenzivní akcie také nabízejí něco, co dluhopisy nenabízejí. Defenzivní akcie nabízejí šanci profitovat ze stabilního růstu dividend i ze zisku.

V následujícím článku vám představíme 9 anticyklických akcií, které mohou efektivně zajistit vaše investiční portfolio v době nejistoty na akciových trzích.


Co to jsou defenzivní akcie?

Existují různé definice defenzivních akcií. Jednou z charakteristik defenzivních akcií je to, že fungují dobře i v období recese nebo hospodářského poklesu. Defenzivní akcie navíc nejsou volatilní. Cena akcií ve srovnání s ostatními akciemi kolísá jen málo. Kolísání ceny akcií lze měřit ukazatelem beta.

Beta měří korelaci mezi pohybem akcie a indexem. Defenzivní akcie se proto obecně pohybují méně než trh, což také vysvětluje obrannou povahu. Menší pohyby nicméně však nejsou jediným aspektem, který je důležitý. Odlišný pohyb od celkového trhu v době recese je také důležitý, a proto se měří ukazatel beta.

V současné době přetrvávajících nízkých úrokových sazeb je investice do akcií s defenzivními vlastnostmi atraktivní. Kromě obvykle ročního dividendového výnosu nabízejí defenzivní akcie větší jistoty. Tato jistota znamená, že v některých případech vypadají defenzivní akcie podobně jako dluhopisy.

Některé společnosti nesnížily dividendu po celá desetiletí a existují dokonce i společnosti s dlouhou historií zvyšování dividend.

Končí růstová éra technologických společností?

Měnová politika byla v posledních letech velmi expanzivní a hospodářství se celosvětově rozvíjelo velmi dobře. V tomto prostředí poháněly akciové trhy s jejich silným růstem výnosů především technologické akcie.

Pro investory bylo v posledních letech jen málo argumentů, proč investovat do defenzivních akcií, jako jsou akcie společností podnikajících v odvětví spotřebního zboží nebo telekomunikace.

Růstové akcie od dot-com bubliny před 18 lety tak vysoko hodnoceny. Od podzimu 2018 však vše nasvědčuje tomu, že období cyklických akcií se blíží ke konci. Kolísání na burzách po celém světě se stupňuje a několik dříve upřednostňovaných růstových akcií, jako je Netflix nebo Nvidia zaostávají za trhem.

Investoři se zaměřují na anticyklické akcie, které jsou odolné vůči ekonomickým cyklům

Když se akciové trhy pohybují a budoucí ekonomický a politický vývoj je nejistý, investoři se stávají opatrnější a stále více hledají bezpečnost na úkor zisku. Protože však úrokové sazby zůstávají nízké, chybí atraktivní investiční alternativy k akciím.

Defenzivní, anticyklické akcie jsou rozumným kompromisem, protože investorům poskytují relativní sílu a poskytují zajímavý zisk i v těžkých hospodářských dobách.

Ačkoli nárůsty cen jsou u těchto akcií obvykle mnohem mírnější než u růstových akcií, je to kompenzováno vyšším dividendovým výnosem, nižší volatilitou cen a také přirozenou stabilitou těchto společností.

Mnoho produktů je nepostradatelných i v době krize

Existují však oblasti, ve kterých lidé utrácejí téměř tolik peněz v době hospodářského zpomalení jako v době vysokého růstu. Například téměř nikdo se neobejde bez jídla, do této kategorie spadají společnosti jako Ahold Delhaize a Unilever.

To samé platí pro toaletní potřeby nebo léky, i když se ekonomická situace horší. V odvětví telekomunikací (například KPN nebo Elia), zdravotnictví, pojišťovnictví, energetiky a likvidace odpadu je většina společností také poměrně imunní vůči ekonomické krizi.

Dále málokdo zruší smlouvu na mobilní telefon nebo přestane topit v zimě, když se ztenčí rodinný rozpočet. Čím nepostradatelnější jsou produkty nebo služby společnosti, tím více je akcie odolná vůči ekonomickým cyklům.

Ačkoli takové společnosti mají tendenci růst méně silně než například technologické společnosti, často generují velmi stabilní příjmy a obvykle spolehlivě rozdělují relativně vysoké dividendy.

Nejlepší anticyklické akcie pro rok 2020

V následujícím textu vás seznámíme z našeho pohledu s nejlepšími anticyklickými akciemi, se kterými můžete efektivně zajistit vaše portfolio v roce 2020, a to i během pokračujících nepříznivých podmínek na akciových trzích.

1. Akcie Unilever (UNA) – 2,9% dividendový výnos

Unilever je praktický symbol defenzivní akcie. Poměr cena/výdělek s hodnotou 23 je solidní. Beta 0,74 ukazuje, že Unilever skutečně sleduje zmatky na trhu s klidnou hlavou. Dividenda 2,92 % je spolehlivá, ale kvůli vyšší ceně prudce poklesla.

Unilever převádí 89 % zisku na volně disponibilní hotovost. Rozvaha je silná, ale nedávno oslabená. To lze vidět na skutečnosti, že dluh vzrostl na 5,1násobek volného peněžního toku a 19,4 % tržní hodnoty.

Obchodní model Unilever je odolný proti recesi. Výdaje na jídlo nejsou cyklické. Růst internetu vedl ke vzniku nových specializovaných značek, které kradou tržní podíl tradičním značkám, na které se zaměřuje právě Unilever. Tyto trendy jsou částečně kompenzovány silnými pozicemi na rozvíjejících se trzích, jako je Indie.

Silné ocenění a rostoucí konkurence ze strany nových značek v kombinaci s velkým dluhem staví Unilever na 4. místo v našem seznamu. Producenti potravin často dosahují vysokých obranných charakteristik. Vznik nových značek však představuje nebezpečí, které by investoři neměli podceňovat.


2. Akcie Waste Management (WM) – 2,05% dividendový výnos

Světová banka nedávno předpověděla, že do roku 2050 by se globální odpad měl zvýšit až o 70 % na neuvěřitelných 3,4 miliard tun ročně. Podle nadace Ellen MacArthurové, v oceánech ročně přibude kolem 8 milionů tun plastického odpadu. Problémy samozřejmě způsobují nejen plastové odpady, ale také mnoho dalších materiálů, které je obtížné nebo nemožné rozložit. Aby se snížilo množství odpadu, musí být kromě optimalizace obalů zvýšena především míra a efektivita recyklace.

Waste Management je jedním z největších hráčů v tomto průmyslu. Společnost Waste Management byla založena v roce 1968 a je kótována na burze v New Yorku a zařazena do akciového indexu S&P 500. Její hlavní činností je sběr, likvidace a recyklace odpadu všeho druhu.

Mezi její klienty patří jak soukromé domácnosti, města, tak velcí průmysloví zákazníci. Pro inovativní společnost je stále důležitější i těžba obnovitelných zdrojů energie ze skládkových plynů.

Pouze americký trh s domácím odpadem má objem kolem 60 miliard USD. Velké části tohoto trhu dominuje Waste Management, protože společnost je zdaleka největší společností na odstraňování odpadů v USA s ročním obratem 13 miliard USD. Hlavní konkurent Republic Services je jen asi poloviční. Pro nové potenciální konkurenty navíc existují vysoké překážky při vstupu na trh, protože podnikání v této oblasti je extrémně kapitálově náročné.

Likvidační zařízení a vozidla, sběrná místa odpadu a skládky vyžadují obrovský vstupní kapitál. Také legislativní požadavky na otevření a provoz skládek a spaloven jsou velmi náročné. Oproti tomu ziskové marže za služby jsou vysoké odpovídajícím způsobem. Navíc společnosti zpracovávající odpad nedávno velmi těžily z toho, že Čína již odmítá zpracovávat plastový odpad z USA.

 

Celý článek a zbylých 7 nejlepších defenzivních akcií naleznete zde: lynxbroker.cz

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688