Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.11.2019 08:38:42

Víkendář: Aby se ve financích tolik nepodvádělo..

Transparentnost je fundamentálním pilířem finančního systému. Pokud máme k dispozici přesné a kompletní informace, ceny aktiv správně odráží rizika a možné zisky. Bez nich naopak nelze činit správná rozhodnutí týkající se našich investic a úspor. Jak poukazuje portál Money and Banking, řada lidí se v této oblasti spoléhá na specialisty. Auditoři by tak například měli zajistit, aby firmy ve svých výkazech správně hodnotily svůj finanční stav, ratingové agentury by měly pomáhat při hodnocení rizika dluhopisů, různé firmy podobně hodnotí akcie. A pro hodnocení investičních fondů je podle zmíněného portálu nejčastěji používána metodologie společnosti Morningstar. Může se ale stát, že by tito specialisté neodváděli dobrou práci?

Příkladů, kdy k tomu skutečně došlo, najdeme řadu. Auditoři pochybili v případě Enronu, akcioví analytici byli příliš optimističtí během internetové bubliny, ratingové agentury během hypotéční bubliny. A jak ukazuje analýza, kterou zpracovali Chen, Cohen a Gurun, bez problémů nemusí být ani klasifikace dluhopisových fondů od Morningstar. Podle těchto ekonomů totiž fondy poskytují neúplné informace, ale společnost Morningstar je považuje za relevantní i přesto, že by mohla získat lepší informace z běžných finančních výkazů.

Morningstar hodnotí fondy podle jejich výkonů upravených o riziko a náklady a podle některých studií má toto hodnocení u investorů značný vliv. V roce 2002 se přitom metodologie změnila, což výrazně posunulo hodnocení některých fondů. Na jejich výkonech se nezměnilo nic, ale i tak následně došlo k velkým změnám v toku peněz, které do těchto fondů proudily ze strany investorů.

Fondy podávají informace ohledně struktury svých aktiv přímo společnosti Morningstar a Chen, Cohen a Gurun se zaměřili na to, jak tyto informace korespondují s tím, co prezentují fondy regulátorovi SEC. Zjistili, že tu panují značné rozdíly. Jelikož podávání mylných informací regulátorovi je postihováno vysokými pokutami, dá se podle ekonomů předpokládat, že zde chyba není. Morningstar přitom data používá při klasifikaci dluhopisových fondů do tří základních rizikových kategorií a podle ekonomů by použití dat od SEC vedlo k nemalému posunu fondů směrem k rizikovějším skupinám.

Morningstar na tyto závěry podle M&B reagovala s tím, že jejich autoři nepochopili metodologii firmy a ona jim ji ráda lépe osvětlí. M&B ale poukazuje na to, že ekonomové Lettau, Ludvigson a Mandel se v jiné studii zaměřili na hodnocení hodnotových a růstových akciových fondů. Zjistili, že „téměř všechny hodnotové fondy byly v podstatě fondy růstovými“. Zařazení do příslušné kategorie přitom provádí sám fond. Jen jeden z údajně hodnotových fondů držel akcie, které měly skutečně nízké valuační poměry ceny k účetní hodnotě akcií.

Ve financích podle M&B vždy existovalo pokušení podávat zavádějící informace. Různé výkazy a hodnocení ale mají smysl samozřejmě pouze v případě, že jsou důvěryhodné. Je tak chvályhodné, pokud se vědci věnují ověřování podobných informací, ale to by podle portálu neměl být hlavní nástroj naší ochrany proti podvodům. Tím by měla být konkurence těch, kteří informace zpracovávají a vydávají různá hodnocení. A také vyšší pokuty a dozor.

Zdroj: Money and Banking


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688