Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.10.2019 10:10:27

Pražská burza rostla třetí týden v řadě, v očekávání další výsledky

Pražská burza v týdnu pokračovala v optimistické náladě. Index PX se ocitl až na 1 067 bodech, tj. z minim z 8. října dokázal za necelé tři týdny poskočit o 7,5 %! Poslední seance týdne přinesla ale oddech, i tak si za tento týden index PX polepšil o solidních 1,79 %. Letošní výkonnost tím rozšířil na 7,6 %. Dividendový index PX-TR se poprvé od července ve čtvrtek podíval zpět nad hranici 2 tis. bodů.

Hlavním tahounem zůstávají především akcie Avast. Zájmu o ně neuškodil ani oznámený prodej milionu akcií ze strany neexekutivního člena představenstva Erwina Gunsta. Trh již oceňuje softwarovou společnost na více než 120 mld. . Například telekomunikační O2 má tak aktuálně již o 45 % nižší hodnotu.


Největší skok nicméně v týdnu předvedly akcie ERSTE, které však mají oproti akciím Avast v současnosti v indexu PX sotva poloviční váhu. Každopádně se v rozhodující domovské Vídni posunuly na téměř 3 měsíční maxima a zároveň tím před nadcházejícím reportem výsledků dokonce flirtují s proražením dalších rezistencí. Růst ceny přinesl na titulu zvýšenou likviditu i na pražské burze, když denní objemy obchodů přesahovaly ve dvou seancích hranici 100 mil. . To akcie ERSTE zaznamenaly naposledy před 2 měsíci.

Nejvíce se však již několikátý týden obchoduje s akciemi KB, které se poprvé v tomto měsíci krátce podívaly zpět nad hranici 800 . Tento týden vyměnily majitele akcie KB celkově za 680 mil. . Druhá ERSTE v tomto ohledu zaznamenala likviditu o téměř čtvrtinu nižší. Solidně se tradičně obchoduje ještě s akciemi MONETA (za celý týden za 452 mil. ). Od svých letošních říjnových minim dokázaly v týdnu posilovat již o desetinu. Díky pátečnímu oddechu však v týdnu jako jediný finanční titul nakonec neposílily. Akcie VIG totiž poskočily o více než 3 %, když investoři jakoby již riziko možného zdanění kapitálových rezerv pojišťoven v ČR zahrnuli do ceny.

Také v týdnu tentokrát rostoucí akcie O2 vlastně ale jen stále oscilují u předchozích hodnot. Impuls pro výraznější změnu by mohly dodat v pátek ráno zveřejňované hospodářské výsledky. Odpoutat se ze stagnace se stále nedaří také akciím PHILIP MORRIS. Obdobně jsou na tom i akcie ČEZ, kde se navíc likvidita celý týden držela denně hluboko pod hranicí 100 mil. . Oproti v tomto směru prim držícím zmiňovaným akciím KB, byla likvidita na titulu zhruba jen třetinová.

Po drobném nádechu z minulého týdne se dále níže nasměrovaly akcie STOCK. Díky silnější libře v Praze sice vlastně opět jen vyrovnaly červencová minima, v domovském Londýně nicméně rezistence prorazily. Ocitly se zde již nejníže od prosince.

Nejvíce v týdnu ztratily akcie CETV, kde se investoři stále nedočkali zprávy ohledně budoucnosti firmy. K akcionářským změnám šlo však vysledovat zajímavý pohyb u švýcarské UBS. Nejprve oznámila překročení procentní hranice, resp. podíl 1,12 % v mediální firmě. Následně se jej však nejspíše přímým obchodem skokově celého zbavila. Zatím se nikde jinde neobjevil...

Za zmínku stojí návrat akcií TMR zpět pod hranici 1000 Kč, které tak zároveň okusily vůbec první pokles po 12 týdnech.

 

Pražskou burzu čeká díky pondělnímu státnímu svátku obchodně kratší týden. Živěji by mohlo být hned v úterý především na akciích MONETA, když investoři budou mít k dispozici nové informace. Podrobnosti přineseme v samostatném článku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk

Čt 11:01 Růst tržeb v maloobchodu zpomaluje (Moore Czech Republic) Makroekonomika





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688