Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.09.2019 10:09:29

Pražská burza zažila třetí nejhorší týden v tomto roce, zmírnila tím letošní zisky

 


Po předchozích dvou týdnech solidního růstu zažila tentokrát pražská burza výrazně negativní vývoj. Polepšit si totiž dokázaly jen tři emise, index PX tak nakonec odepsal přes 2 % na závěrečných necelých 1 039 bodů. Ztráty mohly být dokonce ještě výraznější, když v polovině týdne se index nacházel ještě o zhruba 10 bodů níže.

Hlavním negativním hybatelem se staly akcie ERSTE, které naopak v předchozích třech týdnech patřily se svým rakouským „bratrem“ k nejziskovějším. Upozorňovali jsme však u nich o omezeném potenciálu růstu, resp. o výrazné technické hranici u 32 EUR. Na tu si v domovské Vídni sáhly na konci minulého týdne a v tomto se v polovině týdne rázem podívaly i pod 30 EUR. Zmiňované akcie VIG se v týdnu pohybovaly v závěsu. U nich se nicméně zdá, že po logickém oddechu technicky až na předchozí vrchol, začaly ve Vídni v druhé polovině týdne mířit zpět na sever.

Stranou poklesu navíc nezůstaly ani ostatní finanční tituly. Akcie MONETA předvedly dlouho nevídanou šňůru 7 poklesů v řadě. Po zprávě banky o vydání podřízených dluhopisů za 2 mld. , které přinesou MONETě zvýšení kapitálové přiměřenosti, titul v druhé polovině týdne zaznamenal drobný nádech. Výraznou technickou hranici u cca 810 pak překvapivě neudržely akcie KB a vůbec poprvé od srpna 2013 je šlo koupit pod 800 . Na titulu to přineslo další navýšení likvidity, v týdnu se tak se zobchodovanými 720 mil. stal na pražské burze jedničkou.


Větší ztráty než posledně zmiňované dva bankovní tituly však utrpěly především akcie primárně obchodované v Londýně – Avast a STOCK. V minulém reportu jsme u nich zmiňovali na pražské burze překvapivě výrazné obchodování s prémií. Tento týden se situace srovnala především u akcií likérky.

Zveřejnění informace, že O2 již v minulém týdnu přestala kupovat vlastní akcie, namířilo titul hned od pondělka zpět na nižší úrovně.

Hlavní titul domácího trhu akcie ČEZ, které však tentokrát byly z hlediska likvidity v týdnu až na 3. místě, zakončily neutrálně. Vlastně se jim podařilo ubránit se poměrně výraznému poklesu cen elektřiny. Ty se navrátily zpět do blízkosti hranice 50 EUR/MWh.

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie CETV, kterým především dopomohly opětovné „nové“ neoficiální zprávy o prodeji společnosti do rukou skupiny PPF. Titul se tak v Praze obchodoval na nových téměř 5letých maximech až u 112 . Na domovském trhu Nasdaq však v pátek večer zamířil na jih. Pokud se nedočkáme nových zpráv, v úvodu týdne lze tak na pražské burze čekat o zhruba 2 nižší úrovně. Zmínit lze v týdnu zveřejněný pokles short pozic na Nasdaq v první polovině září. Otevřeno zůstávalo 2,16 mil akcií CETV.

Udržet zisky by naopak mohly akcie PHILIP MORRIS, kterým v uplynulém týdnu odskočit ze 17 měsíčních minim pomohly zveřejněné růstové hospodářské výsledky. Zvýšily tak pravděpodobnost vidiny výrazné dividendy.

Závěrem možno zmínit, že pražská burza spustila výpočet nového indexu PX-TRnet zohledňujícího výplatu dividend v čisté výši (podrobnosti zde). Dle něho si od počátku trhu domácí trh k pátku zatím polepšil o 7,5 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688