TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  25.09.2019 21:30:02

České dráhy bude nově řídit Nebeský. Opozičním politikům se jméno nelíbí

Státní podnik České dráhy má od středy nového generálního ředitele. Stal se jim Václav Nebeský, dosavadní politický náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj. Ze čtrnácti kandidátů ho vybrala dozorčí rada společnosti.

Zasedání rady Českých drah začalo ve středu krátce po půl páté a trvalo téměř tři hodiny. Podle informací televize Nova se členové rady nemohli dohodnout na jménu kandidáta. S dosavadním náměstkem ministryně pro místní rozvoj za ANO Václavem Nebeským však nejsou spokojeni opoziční politici.

 

"V souvislosti s jedním nominantem se dokonce upravovaly kvalifikační předpoklady tak, aby se to ušilo takzvaně na míru," tvrdí poslanec a dopravní expert ODS Stanislav Blaha.

 

Ještě loni České dráhy požadovaly, aby kandidáti na členy představenstva měli zkušenosti s vedením firmy, která má minimálně 300 zaměstnanců. Letos už stačilo mít za sebou manažerskou zkušenost z firmy s nejméně 100 lidmi. České dráhy přitom zaměstnávají přes 23 tisíc lidí.

 

 

"V případě, že by byla účelově snižována kritéria u tak důležitých strategických firem, tak je to samozřejmě otázka vládě, aby to vysvětlila," reaguje šéf SPD Tomio Okamura.

 

"Funkce generálního ředitele Českých drah byla v podstatě v médiích nabízena panu Nebeskému, jehož manželka rozhoduje o dotacích pro Agrofert, respektive o té zprávě, která půjde do evropské unie. To jsme považovali za velmi podivuhodnou shodu okolností," uvedl poslanec Jakub Michálek (Piráti).

 

 

Kritiku od Pirátů považuje za drzost poslanec z hnutí ANO Martin Kolovratník. "Namátkově mohu zmínit postup Pirátů v Praze, kde těsně po svém nástupu odvolali ředitele dopravního podniku. Následně bez výběrového řízení dosadili svého," vzkázal.

 

Olga Nebeská je stejně jako její manžel náměstkyní na ministerstvu pro místní rozvoj. Na starosti má koordinaci evropských fondů a mezinárodních vztahů. Podle informací televize Nova však k 13. září z funkce odchází. Oficiální důvod zatím není jasný.

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688