Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  03.09.2002 11:00:00

Akcie: Pražská burza zahájila nový týden dalším poklesem, který během odpoledne dále akceleroval

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 3.9.2002

      Komentář k trhům

      
  • Pražská burza zahájila nový týden dalším poklesem, který během odpoledne dále akceleroval. Index PX-D nakonec oslabil o 2,1% na 1.129,9 bodu. Největší vliv na pokles trhu měly opět nejlikvidnější blue-chips Komerční banka, ČEZ a Český Telecom. Největší propad však postihnul akcie Unipetrolu. Ty v pondělí propadly o 6,3% velice blízko hranici 30 . Žádný domácí titul v pondělí nezaznamenal přírůstky, relativně nejlépe se dařilo Českým radiokomunikacím, které zkorigovaly pouze o 0,3%. Další telekomunikační titul Český Telecom si pohoršil o 1,4%. Ztráty Komerční banky a ČEZu se vyšplhaly na více než 2%.
  • Trh by dnes mohl mírně korigovat svoje ztráty, vývoj bude ovlivněn i zahájením obchodování na Wall Street.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Včera se na Wall Street neobchodovalo, Amerika slavila labor day holiday. Dnes bude pro obchodování důležité oznámení ISM indexu. Očekává se vzestup na 51,8.
  • Evropské akcie včera propadly díky výprodeji technologií, pojišťoven a leteckých společností. Index Eurotop300 si pohoršil o 1,9% a užší index Eurostoxx50 se propadl o 2,6%. Akcie pojišťovny Zurich Financial propadly v reakci na zprávy, že společnost bude potřebovat dodatečných 2,5mld USD na posílení kapitálu. Nedařilo se ani francouzské Axa a Royal & Sun Alliance. Z telekomunikací se aktivně obchodovaly akcie France Telecomu, Vodafone a Ericssonu. France Telecom reagoval na spekulace o plánovaných změnách ve vedení společnosti a také na pokračující problémy s investicí do německého MobilComu. Vodafone zase čelil obavám investorů z rostoucího zadlužení, jelikož společnost by měla podle některých zdrojů připravovat nepřátelské převzetí francouzského mobilního operátora SFR ovládaného Vivendi Universal. Letecké společnosti si připomněly teroristické útoky z 11. září po nedávném únosu letadla ve Švédsku. Dnes budou evropští investoři sledovat zahájení obchodování na Wall Street po jednodenním svátku.
Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
  • ČEZ oznámil, že v důsledku povodní musel zredukovat svoje odhady hospodaření na tento rok. Čistý zisk by měl podle představitelů společnosti dosáhnout 6,5-7,0mld , přičemž dříve společnost čekala čistý zisk na úrovni 7,0-7,5mld . K redukci očekávaných výsledků přiměl ČEZ očekávaný poklesl poptávky po elektřině v důsledku povodní, který vyřadil z činnosti několik podniků i domácností. ČEZ také potvrdil, že škody po povodních překročí hranici 1mld , ale nebudou mít na hospodaření ČEZu negativní dopad, jelikož by měly být kryty pojistnými smlouvami.
  • ČEZ opět presentoval svoje očekávání, že pokud Úřad na ochranu hospodářské soutěže bude souhlasit s akvizicí distribučních společností, dojde ke snížení ceny elektrické energie pro domácnosti nejméně o 5%. ČEZ očekává, že po dokončení transakce dosáhne úsporách v nákladech na dodávku elektřiny, nákupu, rozvoji, údržbě a v oblasti informačních systémů.
Český Telecom

      
  • Ministr dopravy Šimonovský uvedl, že pokud konsorcium Deutsche Bank/TDC neuzavře dohodu o privatizaci Českého Telecomu za dohodnutou cenu do konce října, dojde ke zrušení privatizace společnosti.
  • Vláda se tímto způsobem pravděpodobně snaží investorům vyslat jasný signál, že bude důsledně požadovat plnění domluvených podmínek, aby se vyhnula situaci jaká nastala například při privatizaci Unipetrolu.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
Út   9:58  Erste Group: Čísla nad odhady, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688