Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  16.09.2019 08:08:08

Fed sníží úrokové sazby o dalších 25bb (Týdenní zpráva z finančního trhu)

ECB dodala měnový stimul minulý týden, tento je na řadě Fed. Trh počítá s tím, že američtí centrální bankéři přijdou se snížením úrokových sazeb o 25 bb. To by měla být v podstatě jistota. Klíčový bude komentář prezidenta FOMC J. Powella. Ohodnotí snížení sazeb opět jako preventivní krok uprostřed růstového cyklu? Nebo naznačí, že jsme již ve fázi cyklu snižujících se úrokových sazeb kvůli očekávanému zpomalování ekonomiky? Od toho se bude odvíjet tržní reakce. My nadále očekáváme recesi americké ekonomiky v průběhu roku 2020 a výraznější než trhem očekávané snižování úrokových sazeb. Výsledkem by tak měl být slabší dolar. Trhy se na úvod týdne budou muset vypořádat s útokem na saudskoarabské rafinerie. Hrozí zdražení ropy a sražení globálních růstových vyhlídek.

Zářijové indikátory očekávání v Evropě by se měly zlepšit

Evropský ekonomický kalendář je tento týden nezajímavý. Mírné zlepšení očekáváme u zářijové spotřebitelské důvěry, kterou stále podporuje příznivá situace na trhu práce. Rostoucí akciové trhy by měly stát za lepším hodnocením situace ze strany německých investorů a tedy zlepšením složky očekávání německého ZEW indexu. Zatímco německý průmysl se nachází již rokrecesi a sráží i výsledky eurozóny jako celku, američtí průmyslníci by za srpen měly vykázat solidní výsledky projevující se ve výsledku ve vyšším využití výrobních kapacit.

Polská data nemohou ignorovat recesiněmeckém průmyslu

Srpnová data polské průmyslové výroby budou významným předstihovým indikátorem pro odhad toho, jak by mohl dopadnout za stejný měsíc český průmysl. Červenec byl totiž v tuzemsku nečekaně dobrý, a to i kvůli letošnímu nastavení svátků a dovolených. O to více se obáváme srpnového výsledku.

Zaostřeno na dnešek

Americká ekonomika míří k recesi

Trh předpokládá další zhoršení nálady průmyslníků v okolí New Yorku. Výsledek je konzistentní s naším předpokladem postupného zpomalování americké ekonomiky. Ta by v průběhu příštího roku dokonce měla spadnout do recese.

Podpora eura v samotném závěru týdne opadla

Čtvrteční jednání ECB nakonec nepřineslo tak zásadní uvolnění měnové politiky, jak někteří hráči na trhu očekávali, což se ve výsledku promítlo do silnějšího eura. To mělo tendenci posilovat i v průběhu páteční evropské seance. Příchod amerických obchodníků na trh ale znamenal korekci zisků na společné evropské měně. Dolaru neublížila srpnová čísla amerických maloobchodních tržeb, spotřebitelská důvěra University of Michigan za září dokonce příjemně překvapila.

Dynamika cen českých průmyslových výrobců dále zpomaluje

Primární inflační tlaky ze sektoru průmyslových producentů pomalu slábnou. V souladu s tržním konsensem předpokládáme, že se tuzemské ceny průmyslových výrobců během srpna nezměnily, což by mělo znamenat další zpomalení meziročního růstu z červencových 2,1 % na 1,9 %.

Koruna zakončila týden bez velké změny

Koruna v pátek ignorovala posilující tendence na polském zlotém či maďarském forintu. Obě sousední měny profitovaly ze silnější pozice eura na globálním trhu. V neprospěch koruny hrál zveřejněný výsledek červencového běžného účtu platební bilance. Vykázaný schodek byl nejhlubší za poslední dva roky, a to hlavně kvůli odtékajícím dividendám. Podrobnější komentář k červencovému výsledku platební bilance nalezete zde: http://bit.ly/2lPWWer.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

23.04.2024  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
23.04.2024  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.04.2024  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688