Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.08.2019 17:27:10

Pictet: Trhy uprostřed velké přetahované, namístě je technická skepse


Světová ekonomika i finanční trhy čelí dvěma skupinám protichůdných faktorů. Na jedné straně této „přetahované“ stojí obchodní tenze a stárnoucí ekonomický cyklus. Tedy faktory, které negativně doléhají na podnikatelskou důvěru a investice a budí otázky ohledně blížící se recese. Na druhou stranu se ale centrální banky snaží „odstraňovat všechny překážky pokračující expanze“. Tvrdí to investiční společnost Pictet s tím, že americký Fed by mohl do konce roku přidat ještě jedno snížení sazeb o 25 bazických bodů a ECB by mohla v září představit balíček zahrnující i další kolo kvantitativního uvolňování.
 
Pictet ovšem dodává, že centrální banky mají jen omezené možnosti, jak ekonomiku podpořit, protože sazby se již nyní nacházejí nízko a rozvahy bank jsou již značně „nafouknuté“. Masivní nákupy aktiv by také mohly „narazit na své limity“ a centrální bankéři by tak již brzy mohli začít hledat „nový přístup k ekonomické politice“. Navíc není jasné, jak budou pokračovat obchodní spory mezi USA a Čínou.

Obchodní tenze a následné zpomalování globální ekonomiky se projevují ve zhoršení podnikatelského sentimentu. Pictet se domnívá, že globální recese je v následujících 12 měsících stále nepravděpodobná, protože „mzdy a komodity zůstávají pod kontrolou“ Aktivita globálního výrobního sektoru ale klesá a spolu s ní i korporátní investice a problémům čelí také mezinárodní obchod.

Podle Pictetu je z technického pohledu namístě skeptičtější pohled na další vývoj na akciových trzích. To zejména kvůli tomu, že „rally byla tažena relativně úzkou skupinou akcií a sektorů“. „Analýzy ukazují, že americké akcie jsou citlivé na výnosy vládních obligací. Rozdíl mezi ziskovým výnosem indexu S&P 500 a výnosem desetiletých vládních obligací se od roku 2009 drží na relativně stabilních úrovních,“ píše Pictet. Tato rovnováha je ale nyní podle jeho názoru ohrožena, a pokud se má udržet, musí jít nahoru ziskovost firem, nebo dolů ceny jejich akcií. Jenže valuace jsou nyní dost vysoko a rekordních 75 % firem z indexu S&P 500 dává negativní ziskový výhled.

Podle Pictetu je v cenách akcií odraženo veké množství pozitivních informací. Vládne také vysoká nejistota a je pravděpodobné, že akcie se budou nějaký čas obchodovat bez jasného trendu. A jejich současná úroveň se nachází na horní hranici předpokládaného rozmezí.

Zdroj: Pictet


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688