Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.07.2019 17:31:32

Valuace akcií jsou ve skutečnosti hodně „jinak“. Ukazují na bublinu?

Na FTAlphaville poukazují na studii investiční společnosti O’Shaughnessy Asset Management. Ta se zaměřuje na valuace akcií a tvrdí, že některá běžně používaná měřítka jsou pokřivená a příčinou je inflace. Na celou věc podle mne stojí za to se podívat detailněji, mimo jiné totiž něco říká o současné (ne)bublinovatosti trhu.

Nejdříve se podívejme na finanční ukazatel jménem návratnost vlastního jmění ROE, který dává do poměru čisté zisky a výši vlastního jmění. Pokud dosahuje například 10 %, znamená to, že firma dokázala za dané období na každý dolar vlastního jmění vydělat 10 centů zisků. Na toto číslo je pak nejlepší hledět v souvislosti s požadovanou návratností vlastního jmění, respektive nákladem vlastního kapitálu. Pokud například někdo vkládá do firmy peníze s tím, že požaduje 5 % návratnost a ROE dosahuje 10 %, může být více než spokojen. Pokud by čísla byla obrácená, platí opak.

Jak už ale naznačuje úvod, ona kalkulace ROE je trochu problematická. Mně osobně by na ní vadilo nejvíce to, že používá účetní zisky, což je do značné míry umělé číslo. Místo toho je lepší používat relevantní tok hotovosti – tedy to, co firma skutečně vydělá. Zmíněná analýza se ale zaměřuje na jmenovatel poměru ROE, tedy účetní hodnotu vlastního jmění. Tvrdí, že používaná účetní čísla jsou z principu příliš nízká, protože odráží historické účetní položky, ve kterých není odražena inflace (která se ale promítá do zisků).

O’Shaughnessy AM se tento nedostatek pokouší korigovat a výsledek ukazuje v následujícím grafu, který srovnává tradiční ROE a ROE upravené u velkých obchodovaných společností v USA. Zatímco u tradičního výpočtu dosahuje průměr ROE 12 %, ten alternativní, o inflaci upravený, generuje dlouhodobý průměr na pouhých 4 %:

Zdroj: O’Shaughnessy AM

ROE samo o sobě není valuačním měřítkem, ale úzce souvisí s poměrně často používaným poměrem tržní ceny akcie a její účetní hodnoty PBV. Jelikož i ten používá účetní hodnotu akcií/vlastního jmění, trpí stejným „inflačním“ nedostatkem, jako ROE. V druhém grafu tak O’Shaughnessy AM ukazuje, jak vypadá dlouhodobý vývoj tradičního PBV a alternativy, kde je účetní hodnota opět upravena o inflaci. I zde vidíme znatelný rozdíl, zatímco tradiční PBV má dlouhodobý průměr na hodnotě 2, to upravené dosahuje pouze hodnoty 0,6:

Zdroj: O’Shaughnessy AM

Co z výše uvedeného plyne z praktického hlediska? Já při pohledu na uvedené vnímám dvě hlavní implikace, jednu čistě makroekonomickou, druhou investiční. Ta první souvisí s tím, co se nazývá Tobinovo Q. To dává do poměru ekonomickou hodnotu aktiv a jejich hodnotu pořizovací. Jednoduše řečeno, pokud je ekonomická (vnitřní) hodnota aktiv 100 a jejich pořizovací hodnota 90, má smysl do nich investovat.

Je to v principu to samé, jako kdybychom v tomto příkladu řekli, že čistá současná hodnota investice je pozitivní. Pokud bychom pak předpokládali, že ony o inflaci upravené výše prezentované ukazatele vlastně namísto účetních hodnot pracují s oněmi hodnotami pořizovacími, tak nám současné PBV suplující Tobinovo Q naznačuje, že investovat má smysl (minimálně u velkých společností). Jeho hodnota je totiž nad jednou. Onen historický průměr ve výši 0,6 a hlavně sedmdesátá a osmdesátá léta by ale indikovaly opak.

Z pohledu akciového investora nám druhý graf ukazuje, že obě PBV jsou znatelně nad historickými průměry. A to alternativní se dokonce více blíží bublinovým hodnotám z přelomu tisíciletí než to tradiční. Jenže to samé platí o ROE, které je pro výši PBV z fundamentálního hlediska rozhodující (vedle požadované návratnosti a očekávaného růstu zisků).

Takže pokud tu je bublina, je hlubšího rázu, než na úrovni valuací – musela by se nacházet na úrovni ziskovosti, respektive návratnosti kapitálu ROE. A práce O’Shaughnessy AM vlastně říká, že podle onoho alternativního ROE ani tu žádná bublina není. Pokud se totiž požadovaná návratnost pohybovala zhruba kolem 8 %, je i současné (z historického hlediska relativně vysoké) alternativní ROE pod ní. Což by pak mimochodem byl zajímavý vstup do celé diskuse o příjmové nerovnosti.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688