Jiří Voves (Onlio)
Okénko pro podnikatele  |  01.07.2019 10:30:44

Cloud ve firmě – úspěch či zklamání?

Nasazení cloudu v podnikovém prostředí může přinést výrazný úspěch, ale i nečekaná úskalí. Pro minimalizaci rizik je nezbytné poctivě analyzovat nabízené služby, hodnotit rizika a poctivě kalkulovat interní náklady.

K nejčastějším chybám patří nepodložená prohlášení. Např. „Doma“ jsou data pod kontrolou, a proto mnohem bezpečnější.“

Bezpečnost je velké téma a velmi záleží na výběru správného dodavatele. Specializace a rozsah služeb dodavatelů umožňuje podstatně kvalitnější zabezpečení, než je obvyklé ve většině firemních serveroven.

Cloud je strašně drahý. Rozhodně se nevyplatí!“

Takové prohlášení bez dalších argumentů je účelové. V zásadě se jedná buď o marketing prosazující tzv. on-premise řešení, anebo o chybu ve výpočtu celkových nákladů na vlastnictví. Pozor na správnost výpočtu reálných nákladů na interní provoz systémů. Nejčastější chybou je opomenutí nákladů na energie, které mohou dosáhnout až 50% celkových provozních nákladů!

Tzv. úspory z rozsahu umožňují specializovaným dodavatelům poskytovat kvalitní služby se ziskem i při velmi nízkých cenách. Navíc je často možno náklady na cloudové služby řídit díky modelu plateb na základě reálného čerpání.

Obdobně jako neúměrně drahá řešení on-premise existují samozřejmě i neúměrné drahé cloudové služby. Přesto snad největším rizikem cloudových služeb je smluvní zabezpečení kvality služeb, odpovědností a tzv. exit strategie. Tedy smluvní garance exportu dat z cloudu pro možnou změnu dodavatele.

Časovou investicí do analýzy nabízených služeb můžete předejít zbytečným a ve velké míře i neoprávněným zklamáním z nasazení cloudu.

Jiří Voves

je absolventem ČVUT FEL, obor technická kybernetika, a Nottingham Trent University. Od roku 1990 se aktivně účastnil řady rozsáhlých softwarových projektů a byl členem vedení významných IT společností. V současné době je předsedou představenstva společnosti Onlio, a.s. a jeho doménou je strategické řízení skupiny Onlio. Dále se aktivně věnuje rozvoji produktů skupiny zejména v oblasti DMS, cloudových služeb a integrace.



Onlio, a.s.

Onlio je předním leaderem na trhu softwarových řešení typu Document Management System pod vlastní značkou eDoCat. Další oblastí, kde společnost působí jsou komplexní dodávky vysoce profesionálních webových prezentací, funkčních řešení a sofistikovaných portálů a jejich integrací. Třetí oblastí je Atlassian, rodina řešení s celosvětovou popularitou, jejíž hrdý přední partner v regionu jsme jedenáctým rokem. Atlassian vám pomůže s precizním řízením firmy a detailními informacemi pro vedení o stavu interních i externích úkolů.

Více na www.onlio.com a www.edocat.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688