Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.06.2019 09:10:42

Středeční zasedání Fedu snížení sazeb ještě nepřinese (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Americká centrální banka na sebe strhne tento týden téměř všechnu pozornost. Zasedání Evropské rady přinese diskuzi o klíčových postech. PMI v eurozóně si v červnu nepatrně polepší.

Fed představí novou prognózu, sazby ale ještě nesníží

Událostí týdne bude středeční zasedání americké centrální banky. Trh počítá se snížením sazeb už v polovině prázdnin. Ekonomové SG ale maximálně připouští preventivní snížení sazeb ještě předtím, než americké ekonomice bude hrozit recese. K tomu ale ještě na červnovém zasedání nedojde. Záležet však bude na tónu celého zasedání. Představená bude nová prognóza včetně mediánu výhledu úrokových sazeb.

Na čtvrtečním zasedání rady Evropské unie budou lídři EU diskutovat řadu klíčových pozic včetně prezidenta Evropské centrální banky. Proces to bude složitý a zdlouhavý, především bude obtížné najít shodu mezi parlamentem a Evropskou radou ohledně předsedy komise. PMI v eurozóně za červen mírně vzroste v obou složkách, jak ve zpracovatelském průmyslu, tak i ve službách. Přesto zůstane ale pod svým dlouhodobým průměrem.

Dynamika polského průmyslu v květnu zrychlila

Polský průmysl v květnu přidal. Naznačují to statistiky nových zakázek, k růstu přispěla i sezónnost. Naopak ceny tamních průmyslových výrobců v květnu klesly především kvůli vysoké statistické základně z minulého roku.

Zaostřeno na dnešek

Důvěra v americkém průmyslu poklesne

Dnešní den nepřinese žádné zajímavé ekonomické indikátory. Důvěra v americkém zpracovatelském průmyslu v okolí New Yorku v květnu nečekaně vzrostla, v červnu by však podle očekávání trhu měla opět mírně zkorigovat.

Minulý týden patřil euru

Euro totiž v pátek ztratilo valnou část zisků z posledního týdne. Dolaru pomohla mimo jiné odpolední statistika amerických maloobchodních tržeb, které dopadly nad očekávání dobře. Navíc revidovány nahoru byly také statistiky z předchozího měsíce. Po zklamání v prvním čtvrtletí to se spotřebitelskou poptávkou v druhém čtvrtletí vypadá dobře.

Růst cen průmyslových výrobců zpomalí

Ceny průmyslových výrobců v květnu pokračovaly v růstu, i když pomalejším tempem než v předchozích měsících. Meziroční dynamika cen průmyslových výrobců nadále přispívá k inflačním tlakům. Spotřebitelská inflace se v dubnu přiblížila ke třem procentům a nad dvěmi procenty se bude držet po celý rok.

Koruně se minulý týden dařilo

Koruna v pátek navázala na trend z posledních dní, když si připsala dalších 0,15 %. Dostala se tak na 25,52 CZK/EUR, což je nejsilnější hodnota od poloviny ledna. Tehdy si dvakrát krátce sáhla pod hladinu 25,50 CZK/EUR.

Od začátku června si česká měna připsala 1,25 %. Podobný trend vidíme v posledních týdnech i u polského zlotého. Ten dnes také nepatrně přidal 0,05 %. I to mu ale stačilo k tomu, aby dosáhl nejsilnější úrovně od srpna loňského roku. K posílení mu pomohla finální statistika spotřebitelské inflace, která v květnu zrychlila na 2,4 %, tedy o desetinu více než ukázal původní odhad. Regionální měny se tak odpoutaly od trajektorie eura proti dolaru, kterou ještě nedávno kopírovaly.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688