Adam Šoukal (Platební instituce Roger)
Okénko pro podnikatele  |  30.05.2019 15:02:02

Malé a střední firmy trápí dlouhé splatnosti faktur

Podnikatelé i menší firmy často čelí nedostatku finančních prostředků na běžný provoz i na investice.

Podle údajů z nejrozšířenější fakturační aplikace iDoklad je skoro třetina faktur uhrazena po splatnosti a více než polovina firem musí dodavatelům zaplatit dříve, než obdrží platbu od svých odběratelů. Tato situace vytváří tlak na menší a střední dodavatele, kteří se mohou lehce ocitnout ve stavu platební neschopnosti. V lepším případě chybějící hotovost může podnikatele nutit odmítat další zakázky nebo sáhnout po velmi drahém úvěrovém financování, aby mohli zaplatit svým dodavatelům. Přitom každá čtvrtá firma připustila, že pokud by jí odběratelé platili včas, mohla by zaměstnat více lidí než dosud.

Přestože je maximální splatnost od roku 2013 omezena zákonem, tak je stále možné vystavovat faktury se splatností delší než 60 dní, pokud to není vůči věřiteli hrubě nespravedlivé.

Právě nejednoznačnost formulace toho, co je hrubě nespravedlivé vůči věřiteli, vede situaci, ve které je vystavování faktur s dlouhou splatností stále běžnou praxí. Dle interních dat Platební instituce Roger, je průměrná splatnost faktur v ČR je 52 dní. Navíc dle společnosti Atradius se více než 90 % tuzemských firem setkalo se zpožděnými platbami. Nejčastějším důvodem zpožděných plateb od zákazníků je, že kupující používají nezaplacené faktury jako formu financování. Druhým nejčastěji uváděným důvodem pro zpožděné platby je komplikovanost platebního procesu.

 

Na dlouhou splatnost nejčastěji doplácejí podnikatelé v logistice, stavebnictví a FMCG (rychloobrátkové zboží). 

Dlouhé splatnosti v logistice mají za následek nedostatek prostředků na zaplacení odvodů DPH nebo na investice do dalších vozidel. Stavebnictví je historicky spojené s dlouhými splatnostmi a špatnou platební morálkou. Stavební firmy nesou vysoké náklady za mzdy a materiál dlouhé měsíce, ovšem zaplaceno dostávají až v řádech měsíců. Dodavatelé rychloobrátkového zboží do velkých obchodních řetězců mají těžkou vyjednávací pozici a kvůli vysoké konkurenci jsou ochotni přistoupit na špatné platební podmínky.

Faktoring nebo pojištění se zpravidla vyplatí jen v případě větších zakázek.  

Bankovní faktoring je pro malé a střední firmy často nedostupný pro nedostatečnou kredibilitu. Navíc pokud faktoringový kontrakt uzavřou, tak se musí zavázat k profinancovaným objemům. Vystoupení z tohoto kontraktu v případě změny situace je velmi nákladné. Alternativou pro malé a střední firmy je služba Platba od Rogera. S Platbou se nemusíte zavazovat k profinancovaným objemům a prakticky je jen na vás, které faktury profinancujete. Průměrná cena za financování je 1,57 % z hodnoty faktury, bez dalších poplatků. Vše vyřídíte pohodlně online, bez nutnosti měnit bankovní účet nebo chodit kamkoliv na pobočku

Adam Šoukal

Adam Šoukal je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Satander, kde měl na starost bankovní akvizice. Adam je velkým zastáncem fintechových řešení a moderních technologií ve spojení s financemi.





Platební instituce Roger

Roger je největší platforma na financování malých a středních podniků a poskytovatel supply chain financing ve střední Evropě. Od roku 2013 úspěšně spojuje investory a malé a střední firmy, které hledají pomoc při řízení cash flow. Roger je platební institucí licencovanou ČNB a s rozšířením o PSD2 plánuje expanzi současného portfolia služeb do dalších zemí v rámci EU.

Více na https://roger.cz/

24.06. 19:25  pohledávky (Vlasta)
23.10. 17:13  jo (Ivo Pechlát)
30.05. 16:30  jo (Fero)

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688