Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  29.05.2019 09:51:54

Proč se podnikatelům vyplatí troška pesimismu

Zatímco optimistický zaměstnanec je ve své práci úspěšnější než jeho pesimistický kolega, u podnikatelů se přehnaně pozitivní myšlení nevyplácí. Britští výzkumníci ve svém průzkumu mezi šesti stovkami podnikatelů zjistili, že ti více optimističtí vydělávají o téměř třetinu méně než ti pesimističtější. Optimismus totiž vede k nerealistickým očekáváním a přílišné sebejistotě. Pesimismus naopak pomáhá poučit se z chyb a činit pragmatická rozhodnutí.

O důležitosti optimismu a pozitivního myšlení v podnikatelské sféře slýcháme v současné době čím dál častěji. Poradci a kouči zaměstnance i zaměstnavatele ujišťují, že právě pozitivní náhled je cestou ke štěstí a úspěchu. To, že se optimismus pevně pojí s pocity štěstí a napomáhá lepšímu zdraví, je poměrně dobře podloženo a statistiky tomu dávají za pravdu. Jak se ale pravdivě říká, všeho moc škodí, a psychologové tak dnes již varují, že se v moderní době stal z optimismu doslova kult. A to natolik silný, že se lidé v podstatě cítí povinni smýšlet pouze pozitivně. Přitom zrovna v podnikatelské sféře se podle průzkumu odborníků ze tří britských univerzit více než bezpodmínečný optimismus vyplatí trocha pesimismu.

Optimisté častěji zakládají firmy odsouzené k neúspěchu

Výzkumníci z University of Bath, London School of Economics and Political Science a Cardiff University se ve svém průzkumu z roku 2018 zaměřili na více než 600 bývalých zaměstnanců, kteří se pustili do podnikání. Zjistili, že ti z nich, kteří se vyznačovali velmi silným optimismem, vydělávali zhruba o 30 procent méně než podnikatelé, kteří byli podprůměrně optimističtí. Zajímavé ovšem je, že jakožto zaměstnanci si více optimističtí lidé vydělali více. „Optimističtější zaměstnanci dle statistik skutečně dosahují lepších úspěchů než jejich méně pozitivně naladění kolegové. Když se pak tito optimisté rozhodnou založit firmu, je pravděpodobné, že automaticky očekávají, že se jim bude na vlastních nohách dařit stejně dobře, jako v zaměstnání. Předchozí úspěchy ovšem člověka snadno mohou svést k přehnanému sebevědomí a ukolébat k menší aktivitě,“ upozorňuje Jiří Jemelka, ředitel společnosti J.I.P. pro firmy, jež poskytuje revitalizace a interim management malým a středním podnikům. Pozitivní naladění a optimismus začínajících podnikatelů tak dle výzkumu vedl k zakládání firem, jež neměly realistické vyhlídky na finanční úspěch.

Pesimisté lépe hodnotí rizika a dokážou se poučit ze svých chyb

Naproti tomu lidé se sklony k pesimismu dle odborníků prokázali schopnost činit až neuvěřitelně pragmatická rozhodnutí. Dokážou též lépe zhodnotit rizika, což je pro lídry a podnikatele cenná vlastnost. Důležité je podle psychologů i to, že se pesimisté umějí v daleko větší míře než optimisté poučit z předchozích chyb. Věčný optimista si totiž i na neúspěchu většinou najde něco pozitivního, což mu v konečném důsledku negativní zážitek překlopí v pozitivní, a je tak větší riziko, že stejnou chybu udělá znovu. „Pozitivní myšlení a optimismus jsou v mnoha situacích dobré vlastnosti, ovšem každý podnikatel toužící po úspěchu by se měl držet nohama na zemi a zachovat si špetku pesimismu. Pomůže mu to stanovovat si realistické cíle, kriticky hodnotit nové projekty a nesednout na lep nabídce, která se zdá až příliš dobrá na to, aby to byla pravda. Zdravý pesimismus také může lidi nabudit k lepším výkonům, protože zkrátka budou předpokládat, že něco nemusí vyjít a zmobilizují své schopnosti, aby potenciálnímu nezdaru předešli,“ dodává Jiří Jemelka.

Ing. Bc. Jiří Jemelka Tento příspěvek poskytuje Jiří Jemelka, ředitel společnosti J.I.P. pro firmy, jež poskytuje revitalizace a interim management malým a středním podnikům. Ing. Mgr. Bc. Jiří Jemelka, MBA se již více než patnáct let věnuje podnikovému a marketingovému poradenství, rozvoji, revitalizaci a restrukturalizaci firem, vzdělávání podnikatelů, manažerů, marketingových pracovníků a obchodníků. V roce 2013 vydal knihu o obchodování: Prodej, dřina nebo hra. Provozuje také specializovaný web restrukturalizace.cz a marketingové poradenství na btci.cz. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, obor Management a Ekonomika, dálkově studoval na Impac University, USA, Florida 2005, studijní obor: Operations Organization.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688