TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  02.05.2019 07:52:32

Máte svůj sen? Jděte mu po malých krůčcích naproti

Rádi byste si pořídili nový foťák, auto nebo byste raději odletěli do vaší vysněné exotické destinace a užili si dovolenou v ráji? Co není, může být, jen nepočítejte s tím, že vám vše spadne do klína samo. Když si ale definujete svůj cíl a budete trpěliví, svého snu dosáhnete mnohem rychleji.

Už delší dobu nemůžete z hlavy vypustit konkrétní věc, kterou nutně musíte mít, ale nemáte na ní peníze? Nenechte se zlomit půjčkami, raději si udělejte plán, jak dané věci svépomocí dosáhnete. Naspořte si na váš sen a uvidíte, že budete mít z následné koupě mnohem větší radost.


Je samozřejmě rozdíl, zda je vaším vysněným cílem nová televize nebo nové auto. Proto je třeba hned na začátku ujasnit, kolik peněz chcete našetřit. V případě, že budete mít přesně stanovenou částku, se vaše motivace k šetření navýší, než pokud se rozhodnete své peníze šetřit jen tak.


Důležité je také zodpovědět si otázku, za jak dlouho potřebujete své peníze našetřit. Máte určité datum, do kdy víte, že vysněnou věc potřebujete? Všechny tyto odpovědi vás dovedou k určení si, jakou částku by bylo třeba si dávat pravidelně bokem.


Určenou částku nenechávejte na běžném účtu, bude vás zbytečně lákat k útratě. Mnohem lepší je peníze hned po výplatě odklidit z očí. Buď je vkládejte do obálky určené na váš vysněný cíl, v nejlepším případě si pořiďte spořicí účet, který vám přinese i zhodnocení.


Pravidlo měsíce

Jak snadno zjistit, zda danou věc opravdu potřebujete, nebo ne? Než ji koupíte, dejte si měsíc na rozmyšlenou. Po měsíci snadno zjistíte, zda jste danou věc opravdu potřebovali, nebo už vás to přešlo. Uvidíte, kolik věcí kupujete unáhleně a také kolik se dá na těchto zbytečnostech ušetřit.


Roční šetřící výzva

Pokud nemáte jasný cíl svého šetření, zkuste tuhle snadnou výzvu. Jde o to, že každý týden vhodíte do kasičky o 5, 10 nebo 20 korun víc. Sežeňte si zavařovací sklenici a rozhodněte se, na jaké částce začnete. Pokud vhodíte do kasičky 20 korun, příští týden k původní částce přičtěte dalších dvacet, tudíž přidáte 40 korun, poté 60 korun atd. V tomto případě si za rok přijdete na krásných 28 620 korun.


Přišlo vám na výplatě méně peněz, než jste čekali? Hlavně od spoření neustupujte a raději se zamyslete, na čem jiném byste mohli ušetřit. Musíte jít například na jídlo do restaurace? Nemůžete vynechat manikúru? Je nutné jet s autem do myčky? Je spousta věcí, které si můžete obstarat sami doma a peníze ušetřit.


Když se naučíte každý měsíc v něčem uskromnit a ušetřené peníze si odložit bokem, časem vám to bude připadat jako naprosto přirozené. Hlavu přestanete mít plnou nedosažitelných cílů, ale pravidelným šetřením peněz budete moci jít svým snům naproti.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Pá 14:28  Kurzovní lístek ČNB na pátek 03.05.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Pá 11:11  Analýza: Hypoteční trh v březnu 2024 Redakce (Bydlet.cz)
Pá   6:00  Na co si dát pozor při pojištění motorky? (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688