TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.04.2019 15:19:02

Velikonoční neděle má být dnem zábavy. Pověra velí neuklízet.

Na Boží hod velikonoční, největší křesťanský svátek, zakazuje pověra úklid! Ve slavnostní neděli by také dívky měly darovat kus velikonočního mazance mladíkovi, který se jim líbí. V tento den se má také podle zvyklostí slavit, hodovat a zpívat.

Název Velikonoce pochází z Velké noci. V noci ze soboty na neděli došlo k zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Neděle po Bílé sobotě je začátkem velikonočního období. Boží hod velikonoční nebo taky Slavnost Zmrtvýchvstání Páně je největší slavností křesťanského církevního roku.

Slaví se Ježíšovo vítězství nad smrtí a vykoupení celého lidstva. Neděli předchází Velikonoční vigilie. Bohoslužba začíná v sobotu po západu slunce, světí se velikonoční ohně.

Věřící na Velikonoční neděli chodí do kostela, kde se slaví mše svaté. V kostelech hoří svíce, které byly zapáleny právě o noční vigilii. Velikonoční neděle by měla být dnem velkých oslav, mnoho rodin si proto dává záležet na bohatém slavnostním obědu.

V tento den se v kostele světí velikonoční pokrmy, jako jsou beránek, mazanec, v minulosti i chléb, vejce a víno. Obléct byste si měli nové oblečení jako znamení nového života.

Většinu z nás určitě potěší, že pověra velí se v tento den vyvarovat úklidu! Nemá se prát, žehlit, mýt nádobí, ale ani nic vyklízet a podobně. Už po staletí bývalo zvykem se v tento den bavit, pořádat tancovačky, zábavy, pít, hodovat a zpívat.

Děvčata začala barvit vajíčka už od časného rána. Lidé by se měli hodně navštěvovat, zvykem bývalo své blízké také obdarovat něčím novým. V některých krajích se podle webu ceskevelikonoce.cz pořádaly i velikonoční jízdy na koních, aby se požehnala pole.

Další z pověr také mladým dívkám velí "dáte-li kus mazance, dostanete mládence". Slečny v neděli nosívaly kus sladkého pečiva tomu, kdo se jim líbil.

Také se říká, že kdo na Boží hod velikonoční sní kus upečeného beránka, vždy si najde cestu domů, pokud se někdy ztratí v lesích.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688