Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  16.04.2019 16:26:00

Jedna velká konsolidace

Mnoho obchodníkům příliš nevoní aktuální rozpoložení na většině devizových trhů, které se dlouhodobě spíše hledají, a trendovější pohyb bychom hledali velmi těžko. Většina trhů konsoliduje v širším obchodním pásmu a čas od času trhy vykolejí z jejich klidného průběhu zveřejnění nějakého fundamentu. Jak dlouho budeme muset ještě čekat, než se trhy rozhoupou k nějaké větší akci? Stojí za aktuálním sentimentem geopolitické faktory nebo nejistota z vývoje globálního růstu?

Již delší dobu si můžeme všimnout, že většina devizových trhů zrovna netrpí nějakým extrémně trendovým vývojem, naopak trhy již delší dobu konsolidují. Poslední dobou totiž trhy působí dojmem, jako by je ovládala jedna velká instituce a ta si dělala na trhu, co chce. Viz dnešní dopolední pohyb na euru, kdy ekonomický ZEW index zastavil svůj propad a rostl nad očekávání na 3,1 bodů a evropská měna reagovala překvapivě prudkým oslabením o 20 bodů pod úroveň 1.13. Euro se následně vrátilo zpět na původní úrovně, což značí nerozhodnost na trhu a s největší pravděpodobností tak bude i nadále pokračovat v předchozí konsolidaci, když si velcí hráči stlačili cenu dolů, aby mohli euro nakoupit za nižší valuace. Pozoruhodných situací přibývá a nemusíme chodit daleko, když dnes ráno reagoval australský dolar na zveřejnění zápisu ze zasedání CB oslabením, když se ukázalo, že banka stále uvažuje spíše nad snížením úrokových sazeb, se snížením nicméně nijak nepospíchá. Téměř identický komentář viceguvernéra Debelleho, že banka nepospíchá se snížením úrokových sazeb, totiž minulý týden pomohl australskému dolaru ke zpevnění. To že je trh manipulován, není žádnou novinou, a proto by měli obchodníci věnovat zvýšenou pozornost především disciplíně a držet se svého obchodního plánu.

Struktura trhu z dlouhodobého hlediska říká, že trh nějaký čas akumuluje objednávky, po čemž následuje trend. V tom případě bychom se měli připravit na výraznou nerovnováhu, kterou by měl způsobit právě převis ať už poptávky nebo nabídky, což nastartuje trendový pohyb. Důvodů k aktuální konsolidaci však může být hned několik. Z obchodníků je cítit nerozhodnost a nervozita z aktuálního vývoje v globální ekonomice, kde například Evropu zužuje hned několik problému v čele s brexitem, zadluženou Itálií nebo horšícími se daty z průmyslu. Nejen euro zajímá také vývoj dění kolem obchodního vyjednávání USA a Číny a obchodníci se tak nechtějí pouštět do žádných větších akcí. Situaci by mohl částečně vyřešit týden před velikonocemi, kdy trhy čeká zveřejnění hned několika velmi zajímavých makrodat. Zda se jim však podaří překlopit pomyslnou misku vah na jednu či druhou stranu jisté není. Konkrétně měnový pár EURUSD od října 2018 neopustil konsolidační pásmo mezi cenami 1.12 až 1.15, kde může zůstat klidně dalších několik týdnů. Podobný vývoj můžeme sledovat od začátku roku i na ostatních měnových párech.

Obr. Týdenní graf EURUSD

 

V aktuální situaci obchodníkům nezbývá nic jiného, než hledat příležitosti na nižších časových rámcích, kde lze najít alespoň intradenní trend. Další alternativou mohou být crossy a nebo jiné finanční instrumenty jako jsou například komodity nebo akciové trhy. Jsou zde také obchodníci, kterým vyhovuje, když jdou trhy do strany. Na nějakou větší akci si však budeme muset ještě počkat, a kdo ví, jestli se trhy stejně jako některé velké centrální banky od konce roku nepřepnuly do vyčkávajícího modu a budou reagovat až poté, co se k nějaké akci odhodlají centrální banky.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

18.06.2018Jedna monetární hádanka, jedno velké poučení Patria (Patria Finance)
14.07.2017Je bitcoin jedna velká bublina odsouzená k prasknutí? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688