Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.03.2019 06:07:03

Akcionáři Harvardu chtěli poskytnout firmě v likvidaci téměř tři čtvrtě miliardy korun


Ve středu 6. března vedení Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH), tedy společnosti, která původně v roce 1996 vznikla sloučením Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu, zveřejnila výsledky 3. kola úpisu akcií.

Zájem o nové listinné akcie HPH za 1 korunu byl enormní, když akcionáři již tentokrát nebyli při koupi limitování žádným poměrem k dosud vlastněným akciím. Po prvních dvou kolech zbývalo k dispozici přes 12,5 milionu akcií, akcionáři však v souhrnu chtěli koupit akcie za více než 727,6 milionu korun!


Podívejte se také:  

Akcionáři Harvardu mohou znovu upsat akcie. Bude 3. kolo poslední?
Akcionáři Harvardu zatím firmě poskytli přes 12 milionů korun
Akcionáři Harvardu mají další možnost upsat akcie za korunu
Akcionáři Harvardu se s finančními prostředky do společnosti zatím nehrnou

Většinu peněz jim HPH, resp. obchodník s cennými papíry BH Securities, který celou transakci zajišťuje, začal ve středu vracet. Každá objednávka byla totiž krácena vzniklým koeficientem, resp. každý kupující získá jen něco přes 1,72 % požadovaných akcií. Konkrétně například při objednávce akcionáře na 10 tisíc akcií zájemce získá jen 172 akcií za 172 korun…

 

Upsal Kožený?

Není navíc jasné, zda akcionáři neměli zájem o ještě větší množství akcií. Ze zákona byly totiž objednávky akcionářů posuzovány z hlediska AML (Anti-Money-Laundering). Tedy z hlediska tzv. praní špinavých peněz neboli proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Je tedy možné, že navíc došlo k vyřazení některých zájemců.

Jak jsme již dříve informovali, mezi akcionáři HPH jsou kyperské společnosti navázané na Viktora Koženého, který byl pravomocně odsouzen za způsobenou škodu v HPH včetně jejího zaplacení. Pokud se Koženému nepodařilo zúčastnit se navýšení kapitálu, došlo k výraznému snížení jeho podílu na společnosti. Zatímco dříve zmiňované kyperské firmy disponovaly výrazným zhruba 44 % podílem, jejich angažovanost transakcí mohla klesnout pod 18 %.

Na EuroHost zbylo jen nepatrné množství akcií

Výrazný převis poptávky nad nabídkou nových akcií i tak každopádně vlivem nutného zaokrouhlování na celé akcie přinesl nutnost uskutečnění 4. kola úpisu, i když vlastně jen symbolického. V něm dle valnou hromadou schválených podmínek má být jediným upisovatelem společnost EuroHost, která je vlivem předloni poskytnuté 27 mil. půjčky věřitelem HPH. Upsat však bude moci v následujících dnech jen zbylých 130 akcií HPH…

Akcionářská struktura HPH

Uskutečněné navýšení základního kapitálu HPH o 25 mil. korun, resp. 25 mil. nových akcií dle všeho přinese značnou změnu akcionářské struktury a tedy vlivu na společnost. Vzhledem k původnímu množství 16,5 milionu akcií došlo k výraznému ředění podílu původních akcionářů, resp. těch, kteří se úpisu nezúčastnili.

Vlivem kupónové privatizace má HPH stále zhruba 240 tisíc akcionářů. Aktivně sledujících situaci ve firmě je z nich nejspíše jen zlomek, čemuž napovídá obvyklý počet akcionářů účastnících se valných hromad. Lze očekávat, že především z řad těchto akcionářů vzejdou vlastníci s výrazně větším podílem na společnosti. Tedy ti, kteří věří ať už v samotnou právoplatnost zmiňovaného úpisu, tak také v úspěch již více než 21 let trvající likvidace. Jak jsme již dříve zmiňovali, okolo HPH se točí stále miliardové částky. V případě úspěchu jejich navrácení do společnosti, se může z úpisu nových akcií HPH po koruně nakonec stát investice s procentuálním „astronomickým“ zhodnocením.

I přes dosavadní délku likvidace však definitivní rozluštění „rébusu Harvard“ stále nelze očekávat v horizontu měsíců, ale v horizontu let. A variant konce navíc není málo.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688