Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.12.2018 06:12:11

Akcionáři Harvardu se s finančními prostředky do společnosti zatím nehrnou


Vedení Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) zveřejnilo výsledky první fáze úpisu nových akcií, který proběhl v minulém měsíci. Zájem ze strany akcionářů byl nevýrazný, jak jsme i vlastně predikovali v článku Akcionáři Harvardu připravte si peníze!.

Mezi 240 tisíci akcionáři HPH (bývalých harvardských investičních fondů) je totiž stále obrovské množství drobných akcionářů z kuponové privatizace, kteří obvykle vlastní do 40 akcií. Že budou mít zájem upisovat nové akcie v prvním kole, se nedalo příliš očekávat, když získat mohli po koruně maximálně jen stejný počet akcií. Vážit kvůli tomu čas, resp. nutnou cestu do pražského sídla společnosti se z nich chtělo asi málo komu. Navíc, když mnohem raději by jistě již spíše viděli alespoň nějaké prostředky z 21 let trvající likvidace, než společnost nyní dotovat.

Není tak příliš překvapením, když v prvním kole z teoreticky možných cca 16,5 milionu akcií bylo upsáno jen něco málo přes 2 miliony akcií. Tedy něco přes 12 procent. Společnost přitom celkově hodlá upsat 25 milionů akcií. Vztaženo k tomuto počtu se pak zatím vlastně upsalo jen přes 8 % akcií. Akcionáři si každopádně koupené listinné akcie mohou vyzvednout ve společnosti již v tomto týdnu a třeba si je zarámovat… Mají však formu hromadné listiny.

Výsledek prvního kola indikuje, že finanční prostředky jakoby společnosti převážně poskytli zhruba jen akcionáři účastnící se valných hromad. Například na posledním setkaní akcionářů v září, kde došlo právě k rozhodnutí o navýšení kapitálu, se sešli akcionáři představující tehdy podíl zhruba 12 procent na základním kapitálu.

Druhé kolo úpisu v lednu

Zřejmě od pátku 4. ledna budou mít akcionáři HPH možnost upsat další akcie a nepřijít tak naředěním o část svého původního podílu, jak jsme ve zmiňovaném článku také rozebírali. Tentokrát již budou moci upsat za každou původně drženou akcii rovnou 5 nových. Pokud by svá práva plně využili stejní aktivní akcionáři z 1. kola, lze očekávat úpis dalších více než 10 milionu nových akcií. Predikovat lze možná ale již i aktivnější přístup drobnějších akcionářů z kuponové privatizace. Že by se však v daném kole prodaly již všechny nabízené akcie, se zdá nereálné. Informace o výsledku druhého kola úpisu se od HPH dočkáme nejspíše ke konci ledna.

Prostředky z Koženého vily v Aspenu

K rozhodnutí akcionářů, zda vůbec společnosti poskytnout v rámci úpisu nové finance na likvidaci, může dílčí úspěch v bitvě o některé prostředky Koženého. HPH se totiž zvýšila šance získat v USA zablokovaných 22 milionů dolarů (cca půl miliardy korun) pocházejících z prodeje nemovitosti v Aspenu, kde Viktor Kožený mj. pořádal před 21 lety opulentní vánoční večírek na přilákání investorů pro následně „vybuchlou“ privatizaci v Ázerbájdžánu. Nejvyšší soud státu New York totiž v listopadu zamítl Koženého odvolání, kterým mj. vlastně požadoval jako nepřípustné uznání rozhodnutí českých soudů o jeho zdejším protizákonném jednání v HPH, resp. tedy i způsobené škodě. Boj o dané prostředky se tak nyní v USA vrátí k soudu první instance.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688